做左名店5 年,你問我答

596 回覆
9 Like 2 Dislike
理論上一個地方既教育程度越高 (非經濟能力)
越小人會買傳統的名牌
一來知道 markup 高到覺得買果個都on9
二來更加了解虛榮主義 同埋品牌係點做王做出黎
三來會傾向買一d 低調而限量的非傳統品牌
四來娛樂多向 興趣幾偏都會搵到志同道合的人 購買傳統品牌帶來虛榮滿足感已經好低

剩低會買既已經唔係一d 可以令品牌形像向上的顧客

理論上 身體很誠實 個個都鐘意威嫁啦
做過大半年LXXH Group既Part time
大部分同事都對我好好
越小人會買傳統的名牌
四來娛樂多向 興趣幾偏都會搵到志同道合的人 購買傳統品牌帶來虛榮滿足感已經好低

理論上
當你有錢到一個程度,你係唔會行平民地區、商場、鋪頭,因為你買件底衫,買對襪係買緊名牌
越小人會買傳統的名牌

理論上
當你有錢到一個程度,你係唔會行平民地區、商場、鋪頭,因為你買件底衫,買對襪係買緊名牌

同意巴打
做過大半年LXXH Group既Part time
大部分同事都對我好好

番工最緊要開心
絲打咩學歷,係咪靚女先做得

本人中七畢業的廢JJ 咋
唔係 行內好多人都係平凡樣

老底20-30k?
咁讀大學黎做乜
係未做曬既人都好白鴿眼
次次著到好寒酸咁入去咁唔想理我當我毒撚
當我買野比單佢地開就轉曬面口

前文有講的
真心 我地大部分唔會一黎就白鴿眼人
只會串D 自以為是的傻西客
絲打咩學歷,係咪靚女先做得

本人中七畢業的廢JJ 咋
唔係 行內好多人都係平凡樣

老底20-30k?
咁讀大學黎做乜

老底10-15 都有,無20-30咁多 要跑數
大學生返工可以坐
認唔認得出神祕顧客
利申:

你係神秘客? 好撚驚你班仆街 有咩可以透露下

名店我只係做過一個R字頭集團旗下嘅舖 , 一黎麻煩, 二黎人工低到仆街
其實都幾易認, 入黎唔會主動問你問題, 之後你主動serve又好鬼多要求, 因為要"保持被動" 各位之後識做啦
其實份report 真係咁重要?

份Report好撚重要
你地會唔會睇唔順眼某d sale? 如果真係睇唔順眼 會唔會評分評到佢錯鳩哂 好恐怖
點睇sandrx majx呢d牌子
算唔算半個名牌
絲打有無邊間推介pt人工高又好做
做緊中低價brand pt 好多野做
搭單問多句
多唔多hehe
識唔識人做bally
我得中6 廢青
想試下做sales
如果有人睇完唔買會唔會西面

視乎個客有無品,有禮貌一般我都唔會西,如果死港女偽ABC 尻屎就一定會西

你憑乜?
認唔認得出神祕顧客
利申:

名店我只係做過一個R字頭集團旗下嘅舖 , 一黎麻煩, 二黎人工低到仆街
其實都幾易認, 入黎唔會主動問你問題, 之後你主動serve又好鬼多要求, 因為要"保持被動" 各位之後識做啦

份Report好撚重要
你地會唔會睇唔順眼某d sale? 如果真係睇唔順眼 會唔會評分評到佢錯鳩哂 好恐怖

唔排除部分人會 但我係唔會的 通常都照直評, 有時有啲位佢冇做到, 我都隻眼開隻眼閉話有
但有一次去caxxxxx, 睇10萬蚊左右嘅錶, 去到close sales 果陣, 佢竟然問我係咪太貴買唔到 全程又冇乜介紹 咁就...
認唔認得出神祕顧客
利申:

Richmond 梗係重視service 啦,不過而家間間都咁

公司試過有條友太低分比人雞左

呢間公司啲人好pro! 真係有heart 去sale
佢地有intensive training?
點睇sandrx majx呢d牌子
算唔算半個名牌

Sorry 我真心唔識

日日對 好易睇既
有時會好鳩屎問D假貨西: 你這個款在哪買的?第一次看啊~

最正拎淘寶既相問你有無果款

Exact7ly 然後話代購(淘寶)便宜巧多

之前聽朋友講識啲人去淘寶買高仿真都要幾千蚊 仲要係好classic款既皮樓話好難認到
絲打有無邊間推介pt人工高又好做
做緊中低價brand pt 好多野做

PT 我聽講D&G Moncler Balenciaga 都唔錯 聽講~~

份Report好撚重要

唔排除部分人會 但我係唔會的 通常都照直評, 有時有啲位佢冇做到, 我都隻眼開隻眼閉話有
但有一次去caxxxxx, 睇10萬蚊左右嘅錶, 去到close sales 果陣, 佢竟然問我係咪太貴買唔到 全程又冇乜介紹 咁就...

呢個抵撚死啦 邊可以咁樣同客講野
連基本尊重都唔識 fail 是常識吧
你地會唔會刻意刁難人?

Richmond 梗係重視service 啦,不過而家間間都咁

公司試過有條友太低分比人雞左

呢間公司啲人好pro! 真係有heart 去sale
佢地有intensive training?

間間都有應對方法架啦,睇個sales醒唔醒知你係啫
識唔識人做bally
我得中6 廢青
想試下做sales

有朋友做過
Bally 算係D 2,3 線品牌吧
試下啦巴打 唔好話自己癈青 想做就去試下

視乎個客有無品,有禮貌一般我都唔會西,如果死港女偽ABC 尻屎就一定會西

你憑乜?

你鳩屎 sale又一定要受你咩 你又憑乜
名店好簡單 就係唔鐘意你可以投訴
點睇slp依個牌子?

你憑乜?

其實正常係真係唔會西面,比人西一定有原因
一係好冇禮貌,呼呼喝喝
特別係啲濕九Local, 又要話唔洗人理要自己睇,又唔想人跟住,大佬,我份工就係你入黎要跟住你招呼你呀,好喇,唔理你由你睇喇,你有咩要睇要問,冇人係到第一時間答你又話service 差 呢啲仆街抵比人屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞