做左名店5 年,你問我答

596 回覆
9 Like 2 Dislike
同埋interview多數用中文定英文?

通常三次左右 中英都會
hr manager
boutique manager
sales manager / retail manager
試過見埋retail director

類同
見過三次retail director
個心好慌是真既...
睇你估你係做c字頭

利申:CR街鋪其中一間,想走唔知去邊好 得中五既sen
點解d野咁貴
利申 做名店相關(好似)但唔係sales
YSL 一支原子筆賣7000蚊 屌
我諗個支已經係最cheap 個支
準備返去做
以前係LV做過PT
宜家有時都心郁想返去見下FULL TIME
見佢地好似冇乜壓力咁

巴打咩學歷 或工作經驗

得個中六畢業

唔緊要既 你如果無相關經驗 可以做下ISA Twist Agnesb 果D做下 攞咗個基本經驗先

係咪直接入去walk in好啲?
係咪點都唔好做it sales
睇你估你係做c字頭

估錯啦
唉 一樣呀巴打 想走都唔知點走好 都唔知邊間好
諗起都灰機
點解d野咁貴

賣手工,背後品牌同作品故事 ,當然九成都係拎出黎果種許榮
準備返去做

咁絲打中途轉左去做邊行

兩文三語都要的
用中文初步 有英文介紹產品/ 普通話介紹/ 英文介紹自己/ group in ... etc

in pt都要?好難咁
以前係LV做過PT
宜家有時都心郁想返去見下FULL TIME
見佢地好似冇乜壓力咁

LV 唔同曬啦 都要跑數 再唔係硬挖16000 17000 果D時代了 之前仲炒左一批人tim

兩文三語都要的
用中文初步 有英文介紹產品/ 普通話介紹/ 英文介紹自己/ group in ... etc

in pt都要?好難咁

對唔住 我唔知你想In PT
PT 應該求其得啦
睇你估你係做c字頭

估錯啦
諗起都灰機

個市周圍都靜 又驚走左搵唔返而家人工,
而家CC ,P都搵少好多

通常三次左右 中英都會
hr manager
sales manager / retail manager

類同
個心好慌是真既...

我試過兩次
同埋好鐘意問你之前有冇行過我地舖頭 有咩感覺
點解d野咁貴

賣故事 賣手工
Btw 個故事關個客撚事咩 我覺得
B字頭名店做過pt
啲sales比人卒得好勁 但好好搵
點解d野咁貴

襪2千蚊對都有人買
Lv個訂製箱百6萬都賣到
有名叫奢侈品

通常三次左右 中英都會
hr manager

類同
個心好慌是真既...

我試過兩次
同埋好鐘意問你之前有冇行過我地舖頭 有咩感覺

exact7ly
: 你之前有無行過我地鋪頭呢 有咩感覺?
: 感覺好好呀 鋪頭既VM好吸引 而且同事亦都好專業 感覺好好 係一間好有規模既品牌公司 好想可以成為一份子
睇你估你係做c字頭

估錯啦
諗起都灰機

個市周圍都靜 又驚走左搵唔返而家人工,
而家CC ,P都搵少好多

個市靜到成日都想轉行呀 但我又無咩特別專長
點解d野咁貴

賣故事 賣手工

個人覺得Hermes 雖然搵錢能力唔係最高,但係個格調好高級

同埋我覺得LV group >>> Gucci
Gucci 真係好仆街 做野夾過好多次
點解d野咁貴

賣故事 賣手工

ms唔講故事歴史靈感會扣分
點解d野咁貴

賣故事 賣手工

講到設計靈感來自xxxxx 又話咩品牌歷史
屌你整得柒就無人買架啦
唔建議新人入行
水尾
黎緊零售環境只會差落去

賣故事 賣手工

個人覺得Hermes 雖然搵錢能力唔係最高,但係個格調好高級

同埋我覺得LV group >>> Gucci
Gucci 真係好仆街 做野夾過好多次

個人覺得Hermes D sale好高竇 好似係 本人估者
夾過好多次?唔明

賣故事 賣手工

講到設計靈感來自xxxxx 又話咩品牌歷史
屌你整得柒就無人買架啦

正解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞