做左名店5 年,你問我答

596 回覆
9 Like 2 Dislike
我朋友話做名店sales at least 4~5萬一個月,係咪真

中環某商場

點解咁都要某 LM 邊個商場 真心求教

Landmark
Pb 咪佢個fd

LM剩係識LM同歷山
PP 就識 。PB究竟中文係乜

點解咁都要某 LM 邊個商場 真心求教

Landmark
Pb 咪佢個fd

LM剩係識LM同歷山

太子大廈
以前一畢業果陣想入C字頭 LVMH做
最尾去左做文職 同你地份老底差唔多

文職人成日睇唔起我哋D sale

想轉行 而家咩group好做少少
Send 過CV去celine 無人so鳩我

我有朋友IN Celine ,HR話佢皮膚太黑
開門 閂門個D都有佣分?
圓方個D名店SALES咪無咩佣,個商場咁少人行

有人開門 閂門只限一D 大鋪吧 應該無 好似係
圓方貴精不貴多 d客入得去都係住樓上 有錢有貨 一張單頂到街客幾張單

全香港黎講圓方都算數一數二最好做?
商場靜又乜大陸人
圓方簡直係清泉

睇個人心態啦 我鐘意做Walk in 快打 就留守機場
因為Elements Landmark呢D鋪 就要用多好多工餘時間取悅個客 保持關係 至撚憎
但返 放工時間是很好 但好撚悶

但機場好難儲客
係依行冇儲班local客頂住,差少少woo
自己或者同事有冇試過豔遇

自己無 但舊時D 熟客(Family / 太太) 會係我生日送花、送貴野果盤、送蛋糕、禮物.. 聖誕送禮品套裝... 已經好開心

而聽過一個舊時呀姐講, 置地最多艷史,好多人俾有錢佬睇中 娶埋的例子。我呀姐講 好似係

文職人成日睇唔起我哋D sale

.... 我唔黑 讀fashion出身 兩文三乳都可以 但無做過full time sales .. 一個interview 的機會也沒有
好想做60蚊呀
之前返左成年50蚊sales覺得好低

Landmark
Pb 咪佢個fd

LM剩係識LM同歷山

太子大廈

一早講咪得囉 聽說之前太子C記有新阿頭上場去治班屎忽喎 同埋太子水貨客唔多咩 嘜真係外國同Local 玩哂咩

商場靜又乜大陸人
圓方簡直係清泉

因為Elements Landmark呢D鋪 就要用多好多工餘時間取悅個客 保持關係 至撚憎

但機場好難儲客

我做左呢年幾年 無熟客就假既
貪係貪機場唔洗儲 快打 方便

.... 我唔黑 讀fashion出身 兩文三乳都可以 但無做過full time sales .. 一個interview 的機會也沒有

可能唔等人用住呢 咪咁灰心啦 有時佢登左請人 但可能內部已請 所以無機會in 姐

商場靜又乜大陸人
圓方簡直係清泉

但機場好難儲客

應該得機場keep到條數
出面全部零售都好死
好想做60蚊呀
之前返左成年50蚊sales覺得好低

$60 PT 好幸福的
聽過有啲65

但機場好難儲客

出面全部零售都好死

所以暫時留守機場
但好多人都好抗拒番機場

Mk仔名店

I.T joyce 都叫Mk仔
閣下平時去開邊間咁把炮

呢2間一定唔係名牌囉

joyce 都叫唔係名牌,好想知巴打你買開d 咩

LM剩係識LM同歷山

太子大廈

一早講咪得囉 聽說之前太子C記有新阿頭上場去治班屎忽喎 同埋太子水貨客唔多咩 嘜真係外國同Local 玩哂咩

太子無哂水貨客啦 人都唔多隻
多唔多請part time?
以前做過club21 全店得得係pt
時薪 45 仲要幫手跑數

全店得我係pt *

但機場好難儲客

出面全部零售都好死

所以暫時留守機場
但好多人都好抗拒番機場

始終返夜->放假->返早
好難頂

太子大廈

太子無哂水貨客啦 人都唔多隻

咁都係既 唔驚無左份工咩

Club 21 果啲唔叫名店 賣名牌姐
同Twist 咁

出面全部零售都好死

所以暫時留守機場
但好多人都好抗拒番機場

始終返夜->放假->返早
好難頂

係既 但有時都係 返中-> 返早 -> 放假 -> 返夜
無㗎啦 Allowance 包左
Sale係咪好多都食煙?
中環嗰頭成日見到有

是的
香港人比率好低 但名店都知始終都唔可以靠外來客,所以有D 好著重" Local 單"

其實睇咩舖 pb搵個大陸人都難 反而local同鬼佬好多

PB 係..?

太子大廈
d時間好靚
我朋友話做名店sales at least 4~5萬一個月,係咪真

miss 左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞