做左名店5 年,你問我答

596 回覆
9 Like 2 Dislike

賣手工,背後品牌同作品故事 ,當然九成都係拎出黎果種許榮

賣故事 賣手工
Btw 個故事關個客撚事咩 我覺得

個人覺得Hermes 雖然搵錢能力唔係最高,但係個格調好高級

同埋我覺得LV group >>> Gucci
Gucci 真係好仆街 做野夾過好多次

Hermes好睇唔好做
多老屎忽 新人真係比人恰死

估錯啦
唉 一樣呀巴打 想走都唔知點走好 都唔知邊間好
諗起都灰機

個市周圍都靜 又驚走左搵唔返而家人工,
而家CC ,P都搵少好多

個市靜到成日都想轉行呀 但我又無咩特別專長

正常既 同以前比 真係靜得好誇張

賣手工,背後品牌同作品故事 ,當然九成都係拎出黎果種許榮

賣故事 賣手工

ms唔講故事歴史靈感會扣分

我知 迫撚住啟動錄音機模式

賣故事 賣手工

個人覺得Hermes 雖然搵錢能力唔係最高,但係個格調好高級

Hermes好睇唔好做

英雄所見略同 我唔敢惹D 老seafood 個個都攞撚哂刀 攞撚哂剪番工

Hermes好睇唔好做

英雄所見略同 我唔敢惹D 老seafood 個個都攞撚哂刀 攞撚哂剪番工

賣故事 賣手工

個人覺得Hermes D sale好高竇 好似係 本人估者
夾過好多次?唔明

我做野個到Gucci 係客 好撚麻撚煩 d野成撚日改 仆街改十幾次 拖野拖成年 唉總之就西

Hermes好睇唔好做

其實人工差唔多 以前有個舊同事好想去hermes做
以為會好高級 去到3個月比人恰到頂唔順resign左

賣故事 賣手工

個人覺得Hermes D sale好高竇 好似係 本人估者
夾過好多次?唔明

我做野個到Gucci 係客 好撚麻撚煩 d野成撚日改 仆街改十幾次 拖野拖成年 唉總之就西

班office廢
H人事係西,但人工的確係好穩定25-30k,不過最仆街係定期要test 好撚大壓力

Lvmh福利的確係最好既,btw fendi而家都叫幾紅,有啲想去試下
我係乜乜站做過5年 想in名店 有無機會
準備返去做

咁絲打中途轉左去做邊行

On9 office
其實而家都返返sales 不過係mass brand
名牌真係好做好多 mass brand 人工低 又做到狗咁

所以打算而家hea做住先
再搵 或者見返舊公司ft

賣故事 賣手工

Hermes好睇唔好做

依個係事實
所以我先遲遲唔敢見ft住

不過份工係好做好玩有挑戰性

有頁見到有位絲打講想買袋啲野
其實可以問我 我可以詳細解答
不過唔知有冇人答咗

Hermes好睇唔好做

依個係事實
所以我先遲遲唔敢見ft住

不過份工係好做好玩有挑戰性

有頁見到有位絲打講想買袋啲野
其實可以問我 我可以詳細解答
不過唔知有冇人答咗

唔該絲打
絲打唔怕D人事咩? 我最驚呢樣
準備返去做

咁絲打中途轉左去做邊行

On9 office
其實而家都返返sales 不過係mass brand
名牌真係好做好多 mass brand 人工低 又做到狗咁

所以打算而家hea做住先
再搵 或者見返舊公司ft

做High brand 真係有辣有唔辣 你返開Retail 又會接受到office 人工既

兩文三語都要的
用中文初步 有英文介紹產品/ 普通話介紹/ 英文介紹自己/ group in ... etc

in pt都要?好難咁

對唔住 我唔知你想In PT
PT 應該求其得啦

見到有講pt好想試下 但怕人事關係系
認唔認得出神祕顧客
利申:

in pt都要?好難咁

PT 應該求其得啦

PT 唔會恰你既一般.. 一般.. 一般
女仔會好D
認唔認得出神祕顧客
利申:

你係神秘客? 好撚驚你班仆街 有咩可以透露下
認唔認得出神祕顧客
利申:

做過邊間,我地日日都提心吊膽

PT 應該求其得啦

PT 唔會恰你既一般.. 一般.. 一般
女仔會好D

之前份工比人恰到仆街 好有陰影
認唔認得出神祕顧客
利申:

名店我只係做過一個R字頭集團旗下嘅舖 , 一黎麻煩, 二黎人工低到仆街
其實都幾易認, 入黎唔會主動問你問題, 之後你主動serve又好鬼多要求, 因為要"保持被動" 各位之後識做啦
其實份report 真係咁重要?
係未做曬既人都好白鴿眼
次次著到好寒酸咁入去咁唔想理我當我毒撚
當我買野比單佢地開就轉曬面口
認唔認得出神祕顧客
利申:

名店我只係做過一個R字頭集團旗下嘅舖 , 一黎麻煩, 二黎人工低到仆街
其實都幾易認, 入黎唔會主動問你問題, 之後你主動serve又好鬼多要求, 因為要"保持被動" 各位之後識做啦
其實份report 真係咁重要?

Richmond 梗係重視service 啦,不過而家間間都咁

公司試過有條友太低分比人雞左
理論上一個地方既教育程度越高 (非經濟能力)
越小人會買傳統的名牌
一來知道 markup 高到覺得買果個都on9
二來更加了解虛榮主義 同埋品牌係點做王做出黎
三來會傾向買一d 低調而限量的非傳統品牌
四來娛樂多向 興趣幾偏都會搵到志同道合的人 購買傳統品牌帶來虛榮滿足感已經好低

剩低會買既已經唔係一d 可以令品牌形像向上的顧客

玩開鋼筆,Pelikan 又真係比lamy呢類大眾品牌好寫
但唔係越貴既牌子越好寫,萬記都無佢咁好寫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞