免費online vet consultation在線等

212 回覆
40 Like 5 Dislike
耳仔如果多啡色野既話通常係有感染
但你已經check左冇既就可能係佢正常分泌

粒野就應該係隻蟲咬既位
正常自己會好
如果有紅腫或者隻貓係咁r就去睇
另外有d病會有機會經tick傳播
嚟緊留意下隻貓有冇咩唔正常

杜蟲其實應該要做 就算隻貓唔出街
人都會有機會帶番屋企
唔會
兩歲已經多牙石?
兩樣都有可能 就咁睇答唔到
如果冇其他異常既話留意下會唔會成日r先
買左盒野滴 會再留意下
thank you
三歲英短
歲幾驗過pro BNP test 陰性
之前一直無留意佢呼吸頻率
最近戚起條筋 留意到佢呼吸去到60 beats/min
係咪有貓天生呼吸特別快
想帶佢照下xray超聲波 驗下血 睇下有無隱性病
2個幾月貓女個身行路keep住震,好易失平衡
肯玩肯食野
我懷疑係cerebellar hypoplasia, 如果去睇醫生係咪都無咩野做到,因為我怕驗好多野又照ct好貴但到頭來無得醫
冇r冇流血流膿既話最多都係搽下antiseptic cream
冇咩要搞
我d貓都會間中咁
主要都係睇精神胃口有冇問題
摸下肚有冇變大積水咁
就咁聽應該都係要照ct[sosa
唔係神經就關節
睇醫生可以大概分到係邊方面咁
啱啱發現隻9歲狗嘅手掌生咗一粒黑色嘢
以前應該係冇嘅
會唔會係腫瘤? 肥大脂肪瘤?
係咪要去獸醫做抽針化驗?

佢近兩個月出街成日唔肯行
行幾步就企喺度想返屋企
喺屋企行動就正常
Sorry 應該係問有冇機會係肥大細胞瘤、黑色素瘤?
抽組織驗下
你講既都有可能, 就咁睇圖答唔到
要test既話唔比出街一段時間就知
睇落似係細菌感染
search下puppy pustule 睇下係咪類似咁
最好唔好比佢奶喇

絕育concern黎講我ig有個post有講下
有興趣可以去望下
一般6個月大做都ok只係有個講法話黎完m做會低d機會大左漏尿
我冇特別去搵資料研究依點
上網睇唔係隻隻貓都會吐毛,有d係連埋d屎一齊出
咁點知佢係唔識吐毛定真係連埋d屎一齊出
唔通要拆開舊屎睇?
唔一定要見到毛球先叫正常
冇事就冇必要搞咁多野
係驚佢會積住係個肚入面
不過係咪正常都唔會?
嚟緊帶3歲英短搭飛機20幾個鐘, 規定一定要佢係cargo,
聽講麻醉同安眠反而會有更大風險? 咁鎮靜劑又會唔會OK?
同埋D人話snub nose搭飛機會高風險, 呢個"高風險" 會唔會有數字量化, 例如係5%, 10%機會出事?
麻煩晒你既回覆, 感激!
鎮靜可以用 但都唔會last咁耐
冇數字比到你 一般應該都係怕熱怕嘔
我隻貓間唔使會哮喘
有換貓砂換得密啲同吸塵
想問仲有無咩可以做嚟預防
唔該清 聽日約到獸醫了
有食藥?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞