免費online vet consultation在線等

657 回覆
104 Like 6 Dislike
唔好意思,成件事有啲長
[幼貓唔舒服請教]
我隻貓仔宜家差唔多6個月,未絕育,
13號我地開始覺得佢冇乜精神,平時扎扎跳好active變到係咁訓,唔願玩,以為佢整親隻手,當晚就帶左佢去睇獸醫照x-ray但骨冇事,以為整親肌肉抖幾日就冇事
到18號覺得佢都係冇好轉就帶佢去睇另一個獸醫,冇發燒冇脫水,話佢有機會腸胃炎,俾左胃酸藥,止瀉藥同埋配方糧
食左2日,20號隻貓唔肯食配方糧同冇好轉,我地再帶佢去睇獸醫,發現有發燒(39.2度)同有脫水,打左皮下水,抽左血驗,發現白血球指數高,胰臟指數都係高,同ALB/GLOB比例係0.4,話有機會有FIP,所以book第2日做腹部超聲波
21號去做超聲波,見到右腎有泡水包住,胰臟深色左同摸落去隻貓覺得痛(獸醫話係發炎),腹部冇水,當時佢發燒發到39.8度,醫生建議當晚入院吊鹽水,所以當晚就入左院,直到宜家都仲未出院,而佢係一路退唔到燒,一路喺39.x度,有時會上到過40度,但隻貓入左院之後even一路都發住燒但都係精神嘅,俾啲野都會食哂
住院其間做左唔同嘅test,驗大便(貓腸病毒),小便(腸道發炎),血(胰臟炎),但全部都係negative
今日醫生同我地講next step 1)驗血測白血病同貓愛滋,做完都係negative 2)抽胰臟同右腎周圍嘅積水去驗,但要麻醉同有風險會拮到腎同胰臟,所以唔太建議 3)試用FIP口服藥,佢地話隻貓有冇FIP都冇副作用,最多嘥左錢
前前後後我地搞左十幾日,但好似連隻貓係咩病都未知,想問下有冇遇過差唔多嘅情況同有冇啲咩建議
跟足instruction食心臟病藥

BNP係一個indicator 唔係一個diagnosis
照ultrasound直接睇個心個評估最實際
你個情況一般歸類個fever of unknown origin
比較多係感染引起
睇你驗左好多野但有冇驗過尿?

就咁睇你段野, 第一個就似呃錢 可以唔洗去
第二個就一開始應該覺得唔大問題冇特別去搵原因直到驗血
不過之後既test我覺得都make sense

lethargic + fever + A/G 0.4 都已經係classic FIP symptoms
仲有就係驗血可以最簡單check個PCV/TP 有時FIP貓TP會好高
ultrasound應該要睇埋肚入面d lymph nodes
FIP既話會腫大; 你可能睇番ultrasoung report有冇提到
如果有既話都可以考慮抽野去驗
但如果都已經有咁多表徵既話直接試3-5日GS441都ok

每個人做法唔同,
FIP本身難做definitive diagnosis
如果你睇著個做internal med既vet ,
通常講求要exclude晒所有野先去試藥 就會咁樣一步步測落去
如果睇著個以經驗同symptoms行先既vet 就可能一開始就建議你試藥

冇話邊個方法係正確 各有自己理據
我個人就係偏後者
姐係如果隻貓一直都係冇屙嘔過 肯食 白球血又唔係低咁樣
我已經會想直接skip晒fcp, FeLV, FIV, pancreatitis
(當然依個心態係以病人係我自己隻貓為前提去講lol)
早幾日出左院,肺積水情況係好左好多,呼吸率維持到正常
但返到屋企隔左日開始係咁屙,屙水屎,一日屙成6-7次,今日返去再睇醫生話有機會胰臟炎
想問多少少-你話直接試441係用口服定針?我今日開始試bova,話食一星期睇下點
最後做咗手術
傷口埋得都算靚
遲下拆線先知變形情況如何
謝爸打解答
想問吓異短(15歲)間中(約1星期1次)就嘔d 白色泡但唔多見毛係嘔吐物入面,已經每日梳毛同食開吐毛糧,有冇方法減少佢嘔吐,佢心臟唔好怕佢頂唔順,唔該晒!
異短男仔,唔該晒
其他飲食大小便全部正常
狗仔脊椎鈣化 有無咩可以幫到
你貓肯食野就一定係口服喇
會唔會餓到嘔?
保險d既都可以考慮驗個血睇下肝腎
關節問題都係食止痛同打針
FIP康復貓
當時有併發症(一隻眼葡萄膜炎)

而家發現佢對眼係兩隻眼瞳孔反光會唔同色
發過炎隻眼好似有一層blur左咁
會唔會有機會係後遺症令視力有問題 白內障之類
佢而家都會跑跑跳跳 係瞄得準
如果有機會就book定醫生
無事就body check再問
應該唔會,平日飲食正常,有睇住佢食量
多謝你意見,再觀察吓佢情況
blur左既話有機會係corneal oedema
姐係發緊炎咁
不過睇唔到實物答唔到 只係一個可能性
擔心既話check下眼都冇壞既

屙嘔依d問題太廣泛 都可以係正常
老貓更加咩都有可能 講唔埋
食物 內分泌 機能問題等等都有機會
明白,唔該晒
照完超聲波專科醫生話見到一塊心肌肥大
冇俾任何藥
跟住就3個月去覆診一次
睇下會唔會比之前嚴重
anyway thanks so much!!
你係有病徵去睇定係冇事去body check驗到咁?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞