免費online vet consultation在線等

577 回覆
95 Like 6 Dislike
cancer一般都唔會咁細個有喇
咁我再觀察多排 感謝
縮係我隻狗 應該痛 粒野硬身的
成日奶係正常定唔正常?
同問,我狗肚右側摸到有舊野,綿花糖咁大,軟林林有彈性咁,係咪脂肪瘤?
肉眼睇唔到,加上佢厚毛,係幫佢剃短毛先至摸到
又係我呀 問左幾次野

我有隻英短貓
1. 佢隻左眼成日有黑邊 同流眼水
成日間唔中又要抹下佢 (因為佢會有好似黑色污糟野痴住眼側邊)睇過幾次醫生 又食啲口服藥(醫生覺得係感冒個啲) 又滴過唔同既眼藥水 都係冇太大好轉 滴個期會好似好過 但好快又打番原型 佢剩係得左邊隻眼係咁 右邊又冇問題

2. 佢左耳我懷疑有嚴重耳蝨 一般貓耳仔污糟個啲我見過 都係少少乾乾地 間唔中抹一抹都ok 但佢係嚴重出黑色一塊塊既野 甚至結到一大塊好似耳屎 耳塊出黎 佢係多到啲黑塊溢出黎 一日左右 就會累積好多係耳窩 甚至結焦係耳朵邊 要抹佢出黎 佢呢個情況都好一段時間 又係得左耳係咁 佢有食口服杜蟲藥&滴頸個啲去蝨 但都好似冇幫助 睇過醫生我提過下 都係話耳蝨 叫我間唔中洗下佢就會好 佢話一星期洗1-2次就夠 但佢一日就已經多到出哂黎 同好污糟 除左黑塊 黑焦個啲之外 我有時洗佢耳仔 會有啲黑黑黏黏既野係裏面 聞落臭臭的 黑啡色黏膠狀係裏面洗出黎 洗極都洗唔完咁 點搞好

*貓貓好好動 好活潑 雖然眼仔 耳仔有毛病 但食野正常 屙屎屙尿正常 有杜開蟲(口服+滴劑) 佢雖然耳仔咁污糟 咁嚴重 但係我又唔見佢成日R耳仔 好少R 但真係好污糟 又臭 又黑塊又啡黑黏液 又係得左耳係咁 右耳係普通污糟個種 我同住有第二隻英短 佢隻耳冇被傳染呢啲問題 都係普通污糟 就係呢隻係咁 唔斷尾咁 睇醫生 醫生通常都係叫我間中洗下佢就會好 所以我都唔知點做好 我應該會再睇第二間診所 睇下有冇啲對症下藥 我就眼仔耳仔問題都睇過好幾間 都冇大幫助
所以想問下其他vet opinion 謝謝你🙏🏻 愛心的獸醫😻🫶🏻
應該係
留意有冇變大/痛依d問題
有先去驗都ok
(不過脂肪瘤都可以好大)
thx
我㩒佢冇反應,應該唔痛,
食野好有胃口,精神,唔似有影響

本身9月都要覆診個心,到時會問醫生
1. 有機會係細個中cat flu之後淚管閉塞
2.係唔係驗過confirm?
十幾歲茶杯女…呢排確診diabetes加有漏屎問題(醫生都冇講係老化/糖尿/咩原因)
Diabetes跟進緊,想問下漏尿有冇咩保健可以做
呀女好精靈
1. 原來有啲咁既野 如果係呢個 係咪都冇咩其他野幫助 只可以手術?
2. 即係攞啲耳分泌物去驗?
硬身會痛就去check下喇
幾歲狗
係唔係飲多屙多, 有冇驗尿睇有冇感染問題
糖尿好多時都係有埋uti
1. 是, 但做手術都有機會覆發 平時冇影響隻眼既話都唔洗太擔心
2. 是
15啦
飲多痾多
第一次覆診T4(定咩分泌)過低
開埋內分泌藥

第二次覆診驗尿有少少菌同酮酸
於是食咗抗生素加加咗胰島素劑量

第二次覆診改善少少
驗下喇咁 依個歲數要有心理準備係cancer
5個月大貓 今日無意中發現 有塊嘢
唔係d毛kic埋一舊?
幾歲
有冇驗血
仲有冇屙嘔
飲水屙尿有冇問題
有冇打齊針食杜蟲
再發燒係你量過定再睇左醫生check

依d symptoms好廣泛 未必比到太多意思
應該係 我朋友話剪咗佢就得
請教一下🙏
1歲金吉拉呢排係咁Lam 隻腳面,Lam 到紅左同埋少少損。睇左醫生話無菌,只係叫我同佢消毒同查藥膏。我同佢戴左頭套,但都Lam 到,所以keep 住好唔曬,可以點幫到貓貓? 謝謝🙏
skin allergy/food allergy
排除蟲/感染既話
可能試藥轉糧睇下點
皮膚問題都要d時間處理 可以tg傾下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞