免費online vet consultation在線等

417 回覆
67 Like 6 Dislike
oh
一開始嚟講
必要:驗尿 消炎止痛 stress relief +/- antibiotics
非必要:種菌 xray ultrasound

驗尿要睇有冇crystal/bacteria先
醫生覺得如果 urinalysis 有bacteria 洗唔洗一定要種菌
定係clav board spectrum 算 (外國好少種 , 香港唔清楚)

樓主你好,八歲貓公最近發現右眼有個黑點,睇返啲相發現兩年前已經有,而且由細細點變到依家咁大粒,google話係虹膜黑色素瘤,請問你覺得係咪?如果係嘅話,有冇得分係唔係惡性,同埋係咪需要切咗隻眼
睇落師兄都已經好清楚個過程喇
係咪同行嚟玩細佬呀
我係出面做就唔種 搞唔掂先send lab
香港好多都大包圍喇 港式服務
港色服務都係gold standard姐
屋企做好啲清潔
真菌類會難搞啲,要用過一硫酸氫鉀aka. (Dupont Virkon'S)
漂白水(氫錄酸鈉)橙威寶(季氨鹽)都唔會有效對付到真菌
睇眼科做檢查會知得詳細d有冇影響眼球
5th year?
如果隻貓食得玩得精神 係平時個肺好多痰 有冇d安全d既藥食可以好d?
同埋貓既藥係咪一定要 vet 出
多痰塞塞地既話你試下平時沖涼帶埋隻貓入廁所比佢聞下蒸氣 會好d
藥基本上都要醫生紙開
我隻貴婦狗之前有過胰臟炎,食咗好耐藥之後暫時穩定,唔使再理住;之後膀胱也有啲問題要長期食修補膀胱藥觀察住。
獸醫話一定唔可以比任何人食嘅嘢佢,只可以食處方糧,係咪真係一啲都唔可以?

例如烚薯仔呢啲冇調味嘅嘢俾少少都得啩
好貴,唔知npv要點樣開始排
npv好似平到一千蚊

由出細到而家都長期高ALT (200-400)
食凍乾, 試過轉唔同PROTEIN, 都係咁
長期食SAME-E當買個安心

係咪應該都要照CT搵個問題出黎?
如果真係膽管問題, 係咪一定要做手術?

想問下貓b咁嘅情況應該落鋼板定打石膏
或者有咩治療方法
未夠三個月大
估計應該係同其他貓b打交 爬籠跌落嚟撞到
synbiotic d-c 可唔可以長期服用?
本身貓要幾日先all一次屎,有時有餵開乳果糖
收到 想問bromhexine 液體 2mg 可以用霧化機俾佢吸嗎? 可以同saline 0.9%一齊用嗎?
藥佢苦到會嘔出黎
幾歲
膀胱問題你食緊既應該都只係supplement
人既野唔食得主要係唔想多油
你烚雞胸烚薯依d比少少我覺得都唔大問題的
幾歲? 淨係ALT升所有野正常?
我有見過貓仔係咁 recheck過幾次都係升左
因為冇symptoms 當正常處理
斷2個位
大腿骨仲要咁樣斷唔做手術應該都唔得喇
但問番骨科醫生會更準確
OK
ok
想問普通藥房都買到?人用果d俾貓可以嗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞