免費online vet consultation在線等

417 回覆
67 Like 6 Dislike
有冇成日咳嘔
咁又無
但係化驗報告話佢係心臟病+FIP
有冇變差 冇既觀察一兩日先
你係怕生cancer?
張相唔係好清楚但睇落唔係有咩問題
不過比較唔到你話大左係大幾多
幾歲
屋企隻女(唐貓)生過2-3胎 5歲
呢半年 血尿過3次,去醫院種菌話無菌,淨係開到止痛藥&Supplement 依家無事都持續每一日粒緊
屋企無搬無裝修無轉糧,有另外兩貓(佢啲仔)都相處良好
一歲大貓貓 隻眼有時有d混濁,點解?
例如陳晚睇 有d濁 今朝睇又冇
啱啱轉左隻糧,痾左幾日軟便,d野唔啱食定變左呢

琴日朝早嘔依D 之後到今日都無再嘔 ,肯食野 精神好咗少少。PS: 有人話 應該係嘔毛 琴日比咗D化毛膏佢食
貓貓驗血 唔好
之前醫生開左cv protect
食幾耐好 洗唔洗食一世

抽左三次血,搵左呢個病因,而家要早晚都食藥控制住。醫生話係因為隻腳既腫瘤引起。

14歲poodle ,係咪冇得斷尾?佢甩毛之餘仲生到腳同身都有瘤。同埋大概仲可以活多幾多年?
有冇話有crystal或者生石?
無 照晒ultrasound xray 驗埋血 醫生直接話無原因
唔知點預防
濁係有分泌物既意思定係眼入面有層霧咁?
一邊定兩邊?

轉糧導致軟便/肚屙都好平常
最好慢慢轉
睇你想check幾多野
正常健康食訓玩正常既話咪做最簡單既blood test當攞個health profile
最多加項bnp check心

其他額外個d check thyroid pancreas coagulation個d我就唔會做

當然依個係我自己睇法
你係乜都想知晒既話 全餐就驗全血+驗晒全部野
再加xray ultrasound睇埋心肺都得
我覺得就普通腸胃唔舒服 會自己慢慢好
精神變差/唔食野就睇醫生
點樣唔好先?

我唔識你隻supplement
但就咁睇落都係心血管補健品
心臟有問題既話同人一樣都冇reverse
不過都要睇有冇病癥去到咩程度 唔係心有問題就一定會出事
一般Cushing's係因為腦有瘤/腎上腺有瘤
我唔理解點樣腳既瘤引致依個問題

老狗其他身體部位有瘤都好common
兩者唔一定相關
有冇機tg傾下 我都想了解多少少
有冇驗尿睇過?
xray ultrasound睇到石但睇唔到crystal
有crystal既話要轉糧

如果咩都冇既話都會歸類為stress引起
idiopathic cystitis
你要搵stress既源頭 但可以係任何野
最common既話 以你個case嚟講可能係太多貓
唔夠沙盤咁

我以前有隻貓都差唔多情況
之後覺得係太醒所以平時悶得濟
教佢學技能用多d腦之後冇再出過事
有抽到尿去驗

依家屋企擺左兩個巨型砂盆,朝早夜晚都會清
算有crystal (struvite個項)喇 醫生冇建議轉糧?
依隻都係最常見既 尿偏鹼性就有機會有
pH8都乎合問題原因

試下轉c/d diet先
比d時間可以溶番
入邊有層霧咁。一邊有
但有時又唔覺有

轉糧肚痾原來正常,謝謝
probnp >100
精神都仲有唔太好 可以個腸胃仲唔太舒服,肯食野既 胃口可以。但又多咗個新問題,前日見佢食咗小強 當我搶走既時候已經得番一半,但今日佢把聲沙哂,接近失聲
醫生話可以試下轉 俾左RC我試,佢又唔係好食
如果轉糧,其他2隻一齊食其實會唔會有問題?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞