免費online vet consultation在線等

212 回覆
40 Like 5 Dislike
隻貓長期咳同打乞嗤,每晚1、2次咳到扯蝦咁,係咪要去照肺?喱啲係咪長期病,只可以舒緩冇得斷尾?
Ig? 可唔可以follow
好似palliative treatment 係比較理性嘅選擇? 中醫療法值得試嗎?
今日屋企7歲貴婦髖關節甩骹,睇完醫生之後醫生俾左3個方案我地,
1. 開刀復位後繃帶固定
2. 股骨頭切除
3. 全髖關節置換
佢今日甩骹個刻叫左成1分鐘,之後基本上行唔到,睇完醫生返到屋企後勉強3腳行,但都唔多肯郁,見人都仲有fing尾,想問下係咪可以先做1. 開刀復位後繃帶固定,再睇情況會好啲?已經約左15號再睇。thank you.
冇㗎
以前中過cat flu既話有機會變成慢性氣管炎 就難斷尾
都建議照一次睇下係唔係其他問題先
第一版有
唔知中醫 但聽講都神奇地係有用的
有時甩骹唔洗開刀都擺得番入去
隻狗本身有冇hip dysplasia
有既話就大d機會再發生
小型貴婦 成日好痕 係咁R 攪到流血
頸位皮膚有少許點點 似皮膚問題
有咩方法令佢皮膚好返 同唔好成日R?
Thx
通常皮膚敏感/感染
可以tg send相睇睇
西施仔 13歲 本身有Cushing's
呢幾個月d毛又變得愈嚟愈稀疏 但係上個月驗血指數都穩定
係唔係有其他嘢影響到d毛 同埋有冇咩方法可以生番多d毛?
上個月佢隻手切咗個淋巴瘤 驗出嚟係惡性 但係醫生話成粒切得晒
所以暫時控制到唔會擴散
到上星期照ultrasound發覺spleen有腫瘤同埋膽有膿
醫生建議搵成個Spleen切
佢有話過如果唔切嘅話有機會爆搞到內出血 切咗而個腫瘤又唔係惡性嘅話都唔太擔心 身體都仲可以正常運作
而家我擔心佢13歲捱唔捱到一個大手術 同埋驚一驗又係cancer

求指點 thanks
x-ray唔係好識睇,因為得甩骹個隻腳有擺直,但自己睇落無事個隻腳幾靚。今日帶去睇多次npv,都係諗住直接擺返入去先。
有咩新進展既可以tg搵我
你好
請問建唔建議狗狗做麻醉洗牙?
1. 普通驗血睇唔到太多關於Cushing既資訊,主要係要驗cortisol level
2. 壓力 敏感 hypothyroidism 都可以係甩毛成因
3. splenic mass 6成良 4成惡
良既切左就完事 惡既話理論上見到已經擴散左
但唔驗既話唔會知係良定惡
4. 年齡 心肝腎功能都係考慮既因素,如果你份血係好靚既話都可以做
最新:佢自己復左位,靜養1個月。
14號星期日佢由11:00訓到19:30,訓醒之後就自己4隻腳行得返,當時都唔敢俾佢行咁多住。
之後15號22:00睇npv未照x-ray前醫生已經話佢自己上返去,照完睇到係復左位。
睇幾歲 身體狀況
正常都應該要做下清牙石
似係tick喎 住郊區?
有冇做足杜蟲呀
最貴見過用幾錢去醫 係咩症
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞