免費online vet consultation在線等

657 回覆
104 Like 6 Dislike
由1歲至3歲都係200-400冇落過
VET叫我試下照超聲波/CT
但係兩個都要成皮幾兩皮野
如果係先天結構問題仲分分鐘CLAIM唔到保險
貓貓2歲呢個星期隔日就咳,係早晚食完飯就咁,平時唔會,多數都係食罐罐先會,冇轉過嘢食
照x ray醫生話有輕微支氣管炎,食緊抗生素同抗病毒藥第四日都仲係隔日咳
LM
LM學野
貓貓11個月絕完育之後3日都冇去大便,但係佢食欲精神都好好,俾啲益生菌佢食會唔會有幫助,醫生嗰邊話可能要覆診食藥,驚佢一食又嘔白泡,前兩日食啲止痛消炎藥都嘔
貓仔2歲 因為ibd只食處方腸胃糧 仲要淨係肯食一隻牌子 但有時都會扭計食厭唔食 之前試過買啲無乳糖奶溝會肯食 但樽裝奶每次都用淨大半樽好嘥 想問如果溝rc 隻babycat milk奶粉比成貓得唔得
當然照下係最實際
但如果我係主人身份既話 一路冇升跌但又冇病徵既話唔理都ok喇
而家有冇好轉
有冇正常食野
想試既話本身冇壞
但IBD好多時少少變動就會刺激到
試左會屙既話姐係入面有野敏感
有呀,不過佢依家好返好多,問咗醫生啲藥可以唔使再食就冇嘔,感謝Ching

多謝提醒 之前餵無乳糖奶冇事 所以先想買奶粉 隔幾日撈一匙落濕糧扮唔同味氹下佢 成日望到佢偷望另一隻貓啲飯個樣好慘
香港好多依d cat flu變成慢性鼻竇炎/氣管炎
基本都係食藥控制 好難斷
長期極深淚痕同埋眼圈會紅
除咗火雞未試, 已經試哂所有單蛋凍乾
好似冇咩邊款特別低ALT
一向有幫貓貓刷牙
一星期點都有兩三次
做唔到人咁刷到表面完全無牙石
最近一邊見紅 我就再刷密啲
流血情況 牙肉都有改善
會持續密啲刷

依個情況 有需要拎去獸醫到洗牙嗎?
淚痕同依樣野未必關事
品種問題
先天性既話除左抹都冇咩特別做
有聽過客講d 淚痕product有d有用有d冇用
睇情況
刷牙係係屋企做到最好既預防
但都建議定期洗牙 人都一樣
2歲異短仔未絕育,1月份驗過晒血好靚仔準備一星期後絕育,點知絕育前1日病左發高燒住左院3日絕唔成,當時做晒驗血xray同超聲波都唔肯定咩事,淨係話腸淋巴結有少少腫同埋脾輕微腫,但醫生話有炎症都好正常,唔考慮cancer,話可能係腸胃炎/卡里西病毒引致。然後出院冇再發燒,不過食慾就去唔返病之前,由3.7kg跌落3.3-3.4kg。3月再驗血又係靚仔諗住絕育,點知絕育前一日又病,嘔到七彩。直到依架都未做絕育,醫生話佢比較體弱建議上返3.7-3.8kg先同佢絕育。但佢食慾一路都唔係話好,咁醫生就開左開胃膏搽耳仔,話唔肯食/食好少果陣搽,咁我依架1星期同佢搽1-2次,但都係肥唔到,只可以keep住唔跌磅,想問下搽咁耐開胃膏會唔會有副作用?另外佢成日追住屋企隻未絕育貓女(約左7月1絕),唔知同佢食慾同肥唔到有冇關係呢?麻煩晒🙏🏻
貓貓而家十個月大,6個月時留意到玩3mins到會用口呼吸
醫生話bb貓係咁,唔好比佢玩咁耐
最近一星期見到無玩情況下用口呼吸一兩下,之後就冇
係咪心有事? 要照下超聲波?
就黎6個月既女仔西摩,上星期開始訓覺既時候瀨尿,呢兩日差唔多2-3次見佢訓醒個地下都有灘尿(隻狗已經potty trained 唔會係屋企亂屙)。上網睇有人話幼犬訓覺個陣肌肉放鬆會漏尿係正常,但呢幾日次數有d密,想問下係咪正常,定係要即刻去檢查?Thank you!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞