免費online vet consultation在線等

417 回覆
67 Like 6 Dislike
布偶 仔 5個幾月 3.1kg
FIP 冇腹水
貓義工琴晚幫手第一針用10mg 打1.6ml

份量正常夠做?
有冇辦法價錢平少少

打完後今日已經有返精神同肯食嘢
想問吓Intestine T Cell large cell lymphoma ,除咗手術切除同化療以外仲有冇其他option揀?

T cell 係唔係比較罕見同埋難醫治?

洗傷口 消炎止痛抗生素番屋企
都係上網搵/tg group個d喇
沒有
真屙唔出既話會跑黎跑去 入尿兜好耐都屙唔出
會好炆同痛到叫
冇就由佢喇
你好樓主,哥基仔五個月大

今朝便過正常,再落街行屙咗次偏軟但都執得起,之後再屙多咗兩次就唔成形加有少少血,便圖如下

精神狀態正常

會唔會又有蟲?不過未夠期食杜蟲藥

謝謝樓主
唔考慮treatment既話就係palliative care
large cell相對難d醫
詳情問專科醫生會比到更多解答你
樓主,我隻貓仔確診Fip,呢排打針嘅時候佢都掙扎得好犀利,佢而家頸後面有一個水泡。保母同佢抽咗出嚟之後,第二日又脹翻,請問知唔知大約係咩事?
我隻家貓已經13歲,最近一個月胃口轉差食完十幾粒餅,大約半小時就嘔,飲水比以前多,有時會屙爛便便!瘦咗好多,點算好
就咁屙爛好多可能性 答你唔到
有食杜蟲都係杜worms, 仲有好多野可以導致屙爛
cancer/腎/肝
驗血通常有方向 冇就xray ultrasound
金影 男仔 1yr2mths 未絕育 (8個月大果陣入屋)
由出世到接佢返屋企淨係打過兩枝針
長期食得(一餐60-80g乾糧,一日兩餐)屙得(一日兩督尿加一至兩次屎)
長期感冒加間唔時生癬,食極藥都唔斷尾
上兩個星期食朱古力膏果排有好轉,一停又開始鼻塞加眼多眼水個鼻成日有鼻水,夜夜都要撩佢個鼻撩到狂打乞嗤噴哂啲鼻屎鼻涕出黎先好啲。
佢會唔會唔係cat flu咁簡單?有咩野可以幫到佢Thank you
有冇check過FIV
屋企環境乾唔乾淨
抵抗力差先會成日生癬
本身番香港帶心臟病藥比朋友隻貓
但岩岩離開左 而家手頭多左d心臟病藥係度
如果有貓狗需要平藥既話tg搵我

vetmedin 1.25mg
frusemide liquid
spirolactone
clopidogrel
4歲英短仔 大約6kg
呢兩年間中就會咳,不過都係咳幾下就停
有帶過佢睇醫生,都係話可能係氣管敏感 食咗兩星期抗生素同抗敏藥就無再咳

但係近呢半年徵狀好似嚴重咗,例如咳耐咗同伸脷
3月個時已經再睇醫生,開翻一樣嘅藥 ,但係食完藥幾個月後又咳翻

平時佢食得玩得打得瞓得,大小便都靚仔,訓教計過呼吸正常,醫生聽過個肺都清
屋企有放空氣清新機同清潔吸塵
係毛髮可能差啲,毛容易周圍飛同有幾粒皮屑..

想請教下佢係咪氣管炎或者哮喘,定係唔夠營養?
係咪睇醫生照埋x-ray會好啲
謝謝你

你好 樓主 美短今年五歲 一星期一次左右會好似喘氣,條氣抖唔順咁,想問係咩原因會咁?一齊住嘅布偶就冇呢啲
似嘔
屋企有隻幼貓兩個月大 本身朋友屋企養開 尋日轉左黎我屋企養 食開同一款乾糧 黎到我屋企未轉過 係朋友屋企果陣便便都屙到成形 發現尋晚同今朝佢屙既便便都係偏濕 同埋patpat都會痴住少少血同黏液 兩星期前食過杜蟲藥 想問下需唔需要睇醫生
導致貓咪呼吸急促的原因很多,包括呼吸系統和心臟疾病、壓力和疼痛和過敏等。 貧血、哮喘、胸腔積液、腫瘤和某些代謝性疾病等也會導致呼吸急促。
危險度【中】:粘液和血混合的大便

這可能是腸炎、胃腸炎、息肉、腫瘤,或由寄生蟲或病毒感染導致的疾病的症狀。需要注意並予以重視。
環境轉變會唔會都關事 佢未習慣同埋屋企比較熱啲
先謝謝你的無私付出

我的15歲貓這幾個月開始出現癲癇症。由一開始(約4月)1個月2次比影片更輕微的,直到上星期 24/5 一日出現3-4次好像影片中的抽筋。 當晚立即去新界動物醫療診所睇醫生,醫生開了抽筋藥pheno, 15mg 每天兩次,服用後沒有再出現抽筋症狀,但到了28/5 腳軟比較明顯,但胃口排泄各方面正常。

28/5 同日去返睇開嘅醫生攞second opinion。 我同醫生透露過呢幾個月有時都會用蚊香,醫生話有機會係蚊香中毒,但都係建議我最好去照M R I。

醫生嘗試改藥為 pheno 每日一次, 再加zonegran 每日一次。 但唔食pheno 的第二次、3 小時候又再抽筋了。 到了第二次抽筋時,我唯有餵返pheno, 之後又冇再抽筋。

現在希望你可以給我點意見🙇🏽‍♀️🩷

1. 我應該去貓貓照M R I嗎? 血檢各樣正常, 有貓愛滋,4.9 kg, 15歲。

2. 家庭醫生說可以轉介我去神經科,但要我自己去搵醫生。 請問香港有哪幾個貓神經科醫生? 邊一間會比較平啲? 因為幾萬蚊實在係好大嘅支出,希望可以用一個比較低嘅價錢去完成呢件事🙇🏽‍♀️
Thanks左先,仲想問佢唔識飲水可以點算,佢每次飲完下爬都會有滴水同打乞嗤
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞