免費online vet consultation在線等

729 回覆
110 Like 7 Dislike
收到
再次感謝樓主
再睇都係xray行先
三年都咁又冇惡化或者其他問題既話我諗大機會都睇唔到d咩特別野 都係氣管炎個d
但想check下都冇壞
貓女9歲大,前排成日嘔,差唔多一兩成期嘔1次
睇左獸醫驗左話係胰臟炎,食左止嘔藥同處方糧1個月冇事,但覆診都仲係驗到有胰臟炎
獸醫而家叫我繼續食處方糧,同開左d enzyme藥,應該要點處理先好返?
補充返,對上一次驗血,全部指數正常,淨係話胰臟發炎
唔想搞太多野既話照跟依個plan 可以之後再check
如果胃口精神正常又冇病徵既話都可以觀察下先
要搵問題既可能考慮做超聲波睇下會唔會係有其他問題導致唔好
首先唔該哂你意見先
即係而家繼續食處方糧? 獸醫仲話2個月後先再覆診,咁到時先再照超聲波會唔會太遲?
其實係咪要幫隻貓轉低脂糧?我見佢而家一食返乾糧又嘔
想問心肌肥大有咩supplement 建議食?
而家有每日加牛磺酸畀貓貓
之前有餵魚油但食到佢皮膚有問題冇再餵了

前排做body check check到貓貓有心肌肥大
醫生建議每隔3個月量一次血壓 每隔半年照超聲波
而家隻處方糧唔係低脂?
貓耳仔有好多啡色分泌物
之前驗到係葡萄球菌
滴左一輪藥水好左好多 但唔滴又翻發
可以點搞

唔知呢隻係咪低脂喎
咁之後要唔要轉低脂乾糧?
都ok
Hill's個隻有i/d low fat
有既話都食得
貓貓一歲多啲,之前發現佢成日會咬拖鞋仲會食埋落肚,之後已經每逢出門口都收埋晒啲拖鞋,但係佢呢排開始咩膠都咬,前兩日咬爛咗隻膠公仔,今日連埋啲殘渣嘔咗出嚟,之後嘔第二次仲有小量碎,兩次嘔完之後都飲好多水,想問下咁想使唔使帶佢去睇醫生?
2歲英短 男仔 已絕育
確診ibd 有咩supplement食 有試緊俾汪貓星球既有機褐藻糖膠
食益生菌咩牌子好 因為市面上既益生菌有好多唔同既菌株
唔食野/食野就嘔就睇
而家係緊咩藥 一般都係steroid+b12
treatment plan work既話唔洗搞咁多野
你好 想問下貓貓打狂犬病疫苗係唔係會有副作用?
上網見過還疫苗會有阻滯而助劑係容易致癌想問依家嘅疫苗仲係唔係咁?
貓貓兩歲幾 英短 已絕育
唔該晒
研究話幾萬隻入面先有一隻會出現依個問題
我個人黎講係唔在意既
隻貓7歲
一路都無打疫苗
嚟緊會去外國
上兩星期打完Rabies
另外都想keep 返定期打預防針

今日約咗打4合1同晶片
針卡寫下針係1年後
想請問正唔正常,1個月後唔駛打加強劑?

我問姑娘
姑娘話跟住針卡
下年打就可以
我度做法係要一個月後打booster
我上網睇都係
我再打返去問問
謝謝你
異短貓仔8歲大
近呢幾個月d 皮膚開始有肉粒仔,到而家都未退
眼皮,耳仔後面,背脊都有,加埋都有六七垃
最大既有5mm
禁落去又唔覺佢有痛

平時都冇帶佢出街,所以冇滴蝨藥,眼睇都唔見有
屋企冷氣長開同勤梳毛,另外一隻貓都冇事

有冇需要帶去畀獸醫割去化驗
係既收費幾多左右
tg比圖嚟睇下

請問樓主,
貓女,1歲大,家中無其他動物

10日前開始發情5日前發完,發情期間因為妹妹有啡色分泌物怕子宮含濃,所以帶過去睇獸醫,照過超聲波check 完唔係

但係呢幾日妹妹果到都仲有黑色小塊(類似結焦),已排除自己lam 損因為(1)一直帶緊頭套&(2) 眼睇無外傷

想知有咩原因,感謝🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻
你試下抹走睇下會唔會有先
觀察下屙尿飲水個d行為上有冇唔同 有冇唔舒服咁
有冇諗住絕育
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞