免費online vet consultation在線等

212 回覆
40 Like 5 Dislike
真的不是 我數齊曬佢啲lin㗎
xray睇落有d多餘
有test專驗Cushing's 會唔會做
貓冇狗咁易check
主要都係睇會唔會唔想跳上跳落 步肢改變咁
少左郁都係一個sign
覺得有需要既可以試下打針睇下有冇活躍左
驗次baseline cortisol或者直接做LDDST咪知
不過你google睇下Cushing's堆symptoms中左幾多先喇
飲多屙多食多甩毛肚漲變黑等等
6歲男美短已絕育
好多醫生都話佢心有雜聲,2年前試過照心臟,當時醫生話佢情況算ok所以唔洗食藥
想請問下有冇啲咩supplement可以食,令到佢再大啲冇咁易有事?
Thx
我隻狗乜都試過,不過佢本來一睇醫生已經係心臟病,之後先至開始食supplement,醫生話佢得2年,依家過左2年so far 未超嚴重,冇暈過,但個心仲係會變大

我醫生就叫食魚油

我另外就買好多其他野佢試
不過最緊要係幫佢清牙石,每日刷牙,
啲牙菌先落唔到個心
多謝你,好彩上黎問一問,我估唔到牙菌會落心
屙嘔+唔食唔飲依件事本身就已經係足夠原因要留院吊水
一開始treatment應該都係當腸胃炎
腸胃炎有時會惡化做hge (haemorrhagic gastroenteritis)

有冇驗血check其他野
老狗咁樣輕則hge重則cancer
依幾日食藥都冇好轉既話就覆診先
驗左血,全部都正常
照超聲波,話個胃壁比正常厚,可能因為個胃發炎而厚左
而家住左兩晚院,食抗生素 胃藥 止痾止瀉 vit b雜,今晚開始痾左第一次成形嘅屎,醫生話繼續食藥觀察,等啲屎再正常啲就可以出院

本來出事第一時間諗起vsh, 點知佢話住院要3000一晚
姐係大概都係hge喇
你當係嚴重腸胃炎就得
唔屙 肯食 冇脫水就番得屋企
Support
同隻貓刷牙嗰陣發覺其中一邊下唇有粒凸起嘅嘢,摸落去係淋淋地,平時食嘢唔覺有影響,想問下使唔使同佢去睇醫生?
唐狗女 10歲, 本身瘦底, 早排發現無端端肚脹脹, 睇完 ultrasound 知道係腹水, 抽血見 ALT 500+ / ALKP ~1200. 醫生做咗條導管放水, 放咗 4 litre 水出嚟 未知乜事所以食住 Samlyin / fortekor / corpet. 過多幾日照 CT scan, 再抽血見到 ALT / ALKP 365 / 1100. CT scan 返嚟話 "Liver effacement: cirrhosis (portal hypertension), widespread carcinoma, lymphoma; portal venous thrombosis; coagulopathy", 等緊FNA test 報告.

狗狗本來好精神, 攪完呢輪嘢好短時間好似變咗另一隻狗咁, 冇哂力, 胃口都差埋. 未知next step 除咗chemo 仲可以點?
有冇變大或者流膿發炎?
唔做手術切好快會擴散 到時就更加冇得搞
好多動物都有心臟病,控制低劑量麻醉藥物同短手術時間既話未至於唔做得

我ig有個po都係貓乳腺瘤
唔切既話大機會會慢慢變大變爛
成貓生癬既話其實只要保持清潔 唔理都會自己好
但前提係隻貓身體冇毛病 免疫系統運作到
唔想睇醫生既話用人用癬膏都可以
段ct report基本上係指有cancer同末期肝病變
cirrhosis已經係irreversible
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞