免費online vet consultation在線等

417 回覆
67 Like 6 Dislike
我隻狗狗10歲,上個月診斷肚仔脾臟有個6cm瘤,已經切左出黎,化驗左係惡性,但佢精神上身體上都好似無事咁,但醫生話佢分化率高,準備見腫瘤科醫生聽下一步要點做。

我朋友既朋友隻狗狗前兩年13歲都係驗到有腫瘤,但因為太老就冇切,之後去咗睇中醫,到今年都仲生存緊。

我煩惱緊應唔應該試中醫🥲 請問有冇建議/見解?
一歲半大貓貓
一直流左成年鼻水無好過
睇左幾次醫生食左3個月 doxy 停左藥 蟲草 人參 惡魚粉 咩都試過哂 都係時好時壞
係咪鼻受損一世都好唔番?
係啊
仲結緊焦 唔係好影到
個衰仔便便有血係咪帶佢睇下醫生好,領養返嚟一個星期左右,前幾日想幫佢轉糧搞到佢屙爛屎,呢排食罐罐啲屎就正常返少少但有血
陸龜俾metronidazole個劑量點計
想請問下隻貓貓個肚長期好脹摸落去好實,成日無啦啦喺地下屙尿,但係精神食慾冇問題,有冇需要帶佢睇醫生?
擔心貓心問題睇專科照次超聲波評估個grading先
心臟唔好唔等於一定會有問題/要處理
比唔到更多意見
冇好轉就睇醫生
2隻一齊食係指邊兩隻
惡性脾臟瘤比較多係splenic haemangiosarcoma
睇下report點寫

一般嚟講detect到都assume已經有擴散 所以第一步都係照肺先
不過以我所知就算做晒手術化療都係得半年至一年命

脾臟瘤六成惡四成良 唔驗唔會知
你朋友隻狗兩年都未死一係良性 一係中藥好有用
common原因係cat flu引致慢性鼻竇炎/慢性氣管炎 基本上冇得搞
另外都有機會係敏感
三日冇好轉/情況越嚟越差就睇醫生
爬蟲類建議問番專科
我都係睇書/google搵比你
要多好多背景資料先比到意見你
貓既性別歲數
屋企環境 幾多寵物幾多沙盤
問題點樣開始 持續左幾耐
有冇血
貓係唔係有壓力 之前有冇睇過醫生
有冇尿道感染過等等等等
貓貓女仔 2歲多啲 已絕育
屋企Total 兩隻貓 兩姊妹黎 bb個陣一齊接返屋企
1個大沙盆
亂屙問題持續左一個月左右
肚脹都係一個月左右
尿冇血
之前一路都冇乜病過 所以絕左育之後都冇睇過醫生
唔 sure有冇尿道感染

感謝
補充多一樣,佢每次都係屋企大門個地下屙
屋企另外兩隻貓,如果一齊食處方糧有無問題?
試下加個沙盤先
感染/膀胱炎個d應該會出出入入沙盤屙唔出同痛咁

亂屙個隻係random屙定都係同一個位
噢 覆完先見到
食訓玩屙都正常既話加個盤睇下點先
唔建議
感謝!肚脹嗰個問題有冇 concern?唔識分佢係真係肥定係有問題 因為佢食瞓屙都OK
lm
摸唔到答唔到
如果你摸下拍下似入面有水就唔正常
應該tg覆左你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞