免費online vet consultation在線等

417 回覆
67 Like 6 Dislike
想問吓狗仔14歲有心臟病stage B,獸醫話要麻醉洗牙做唔做好?
布偶2歲男仔 有敏感食緊處方腸胃糧
前兩日唔係屋企 換左屋企人餵飯 唔食野 第二朝嘔白色泡泡 之後呢幾日都只食乾唔食濕
今日突然啲屎有少少血 但精神食慾ok 又肯食番濕 唔知應唔應該帶佢睇醫生每次睇完佢都勁驚勁嬲會變有攻擊性 慎入有屎圖
隻貓人地比我,3個月大,話打左兩針但無針卡比我 嗰個人已經執哂野走離開香港。我應該點幫佢安排第三針,上網睇有啲獸醫會建議由頭打過,但打太多可能有腫瘤問題。
你好
我隻唐狗2歲幾差唔多3歲大
兩年前接左返嚟之後
每隔半到兩個月就會嘔一次
通常都係嘔黃色液體

每次去睇獸醫都有同醫生講
每個醫生都話無乜事
似係空腹太耐

於是我同屋企人每晚臨瞓都會餵佢食少少宵夜
但佢都係繼續幾星期嘔一次
嘔完之後又無乜唔舒服

想問下呢種情況常見嗎?
會唔會有咩嚴重疾病我忽略咗?

佢嘔啲嘢係咁
明明11PM餵宵夜
但第朝7AM就嘔
通常都係朝頭早嘔

但係因為打針同埋之前試過咳
所以睇過幾個唔同嘅醫生
佢哋都話冇事

同埋講起咳
發覺隻狗最近間唔中會咳一兩聲
好輕微嘅
頻率大概係三四日左右會咳一兩聲
需唔需要同佢照啲乜檢查下呢?
你好
9/5接左2個月大英短返屋企,本身冇養任何其他動物
返到屋企貓貓飲水正常,食返本身食的乾糧
返屋企果日都痾正常便便同小便
過左兩日痾爛便,13/5 帶去睇獸醫
獸醫開益生菌溝罐罐比佢食

之後15-17/5 便便冇咁爛,但一日痾3次,食完糧就痾
啱啱又痾爛便

自己屋企已經係貓貓入屋前清潔過,糧都唔會擺過夜比佢食,會唔會有d 咩特別病痛?
逗佢玩佢又肯,係17/5 開始訓覺多左

慎入有便圖
幾歲? 之前唔會?
擔心既照一張就夠
兩樣都有月份可能
檢查都係驗一次血睇血糖同身體機能
冇問題既就係一般係肌力關節退化/關節炎
當然麻醉風險會高過一般狗
但正常會控制用藥同有人mon住
唔洗剝牙嘅話 麻醉時間唔會好長
比較重要既係肝腎功能有冇問題
可能係stress
仲會食既話可以觀察多兩日
假設一針都冇打過
依個歲數打番兩針就得

腫瘤好少會發生
有d狗係間中就嘔下
如果驗過晒咩問題都冇既話可以試下向胃酸過多方向treat
多謝提醒 冇諗過係stress 驚又係腸胃出事
不過睇左今朝 又痾左次屎都正常番仲去左捉雀

我同巴打你果隻情況一樣 又係人地唔要話打左針冇針卡
果陣我都係先打1針 1個月之後再補支加強針 我自己咁諗腫瘤風險好低 至少避左啲病先 同埋針唔貴+買保險都要打針

今日見到隻貓咁樣,有冇問題?
Hello貓貓本身有神經問題,呼吸都比起健康貓貓快,呢排發現佢呼吸比平時更快 啱啱照x ray發現佢有機會係肺積水(?) 想問下肺積水有無得醫 附上X光圖
輕則皮膚感染
重則爆anal gland or cancer
肺積水嚟講抽水就完事
但你個case已經好嚴重 急症處理左未

table到之後要知咩原因導致肺積水
通常心臟病多
就咁睇圖都好嚴重? 今日獸醫初步話佢係肺積水同埋支氣管炎 話入院三至四日抽完水同吸氣應該OK
如果係心臟病就唔敢想像
因為入院費用都要同屋企人商量咗先,今日無即刻入,打算呢幾日就會送佢入院

個肺比水壓到得番藍色位
正常係黃色位
樓主你好,我隻貓仔2個月大,右眼下面唔知點解生咗一撻黑色,眼角啲毛仲甩咗,初頭本身以為係眼污糟,但係用紙巾抹唔甩,日常食屙都正常,好活潑,想知咩事,使唔使睇醫生?感謝

已轉返原本隻糧?
英短 男仔 10個月大 未絕育 冇發情跡象
家中得佢一隻貓
有兩個貓砂盤一廳一房佢兩個都會去下
貓砂盤經常保持乾淨

佢食50%乾糧50%濕(鮮食eg雞柳)
由2個月前開始一日柯一次尿 好大篤
我覺得一日一次尿偏小
帶左佢睇醫生
照左膀胱、腎 超聲波 驗左尿 醫生話all good
都諗唔到咩原因佢柯尿次數咁小 咁懶
但佢胃口好 訓得玩得
醫生就話再觀察
有一日佢超過40小時都冇柯尿
我捉佢入貓砂盤佢都唔柯 出番黎
帶左佢去另一間診所 急症
醫生照xray見佢膀胱係有尿
幫佢按摩下就柯左一大篤
呢個醫生都搵唔到原因 佢話唔想亂開藥因為貓貓真係冇咩事 因為有事既貓大多係尿頻,亂尿 同埋會好唔舒服
所以醫生叫我地陪佢玩多啲 跳上跳落增加急尿感
之後佢有時一日兩篤 一日一篤
但琴日又多過24個鐘冇柯又去左睇急症 最後46個鐘先柯

想問下醫生你有冇頭緒佢係咩事?
謝謝樓主 已經帶左佢睇獸醫 的確係爆肛門線
睇落似正常眼角位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞