免費online vet consultation在線等

657 回覆
104 Like 6 Dislike
上年12月有1日好凍,就開始打噴嚏,然後開始左收唔翻就keep住每日有幾個,有時打得太勁乞嗤會有血水。醫生只係叫我定期鹽水沖鼻。上網睇話食lysine。

齊針,冇catflu,除左BB嗰陣感冒過之外&心臟病,冇其他大病。

現在b1每日食一粒atenolol,每年定期照超聲波

請問需要食乜補品嗎?暫時佢食開魚油,入面有omega3、6&牛磺酸、左旋肉間、Q10

謝謝🙏
想問下貓女屙尿有結石 食緊處方濕糧 如果食唔曬 可唔可以用食物盒裝住擺入雪櫃
用食物盒裝你隻病貓入雪櫃
新養咗隻6個禮拜大嘅貓仔, 前日開始痾水狀嘅便便
尋日仲要痾咗四次,嚟咗屋企四日同佢轉緊濕糧, 唔知關唔關事
另一隻都係6個禮拜姊妹, 隻手仔同肚都咬/舐甩咗毛.地下執到啲毛連住塊皮仔, 係咪有皮膚病
係咪要即刻帶佢地睇獸醫
係講緊食淨左既處方糧 放入雪櫃
我隻三花女7歲
見佢有時會喘大氣咁
可能一個月有一排果幾日間中喘下
姐係可能今個星期日日喘一兩次
然後有一排幾個星期都唔會喘
當然唔排除佢係屋企冇人既時候有喘
然後平時間中又會嘔 可能岩食完糧一陣就嘔
呢個情況就keep住有 可能每個星期一兩次
佢都幾肥下
主要係因為佢同胎既呀哥前年急性心臟病走左
當年佢呀哥心臟病搞到肺積水果時都係成日喘晒氣咁
驚會唔會佢都有同樣問題
想問下喘氣同嘔呢兩個情況常唔常見
佢呀哥當年係fate
醫生咁講
我想問下有冇人試過貓貓有心肌肥大?
我隻貓尋晚氣喘,最後入左動物醫院
醫生照超聲波肺水腫,打緊去水藥,照心臟超聲波發現原來心肌肥大
可能命仔會好短
佢只係2歲半左右,好難過
一兩日內食應該都冇問題既係驚變壞
唔好意思 依排忙而家先見到
轉糧後屙好常見 如果杜蟲有做足 精神有胃口既話唔洗太緊張住
另一隻就有圖睇下好d
如果仲未去睇醫生既話或者tg睇下喇
如果只係間中嘔未消化既糧既話問題不大
氣喘就可能check下好d
成日會開口透氣既話係唔正常的
免疫系統問題好多都係靠係類固醇
low dose既話好多都冇乜問題
常見side effect都係食多飲多尿多 有屙嘔既話就建議停用
大概每6隻貓就有一隻係
照個echocardiogram做個評估睇下咩grading先有prognosis
report未出,不過口頭講就應該係C
都係食藥控制病情喇 樂觀d
好多都可以有唔日錯既quality of life

要長期食藥既話tg搵我睇下幫唔幫到你喇
多謝你,佢暫時都未出到院,仲吊緊furosemide加dobutamine同用緊氧氣
想問下佢有咩照顧上要注意嘅地方?
隻狗個鼻頭甩甩地毛(2邊都係)
幾個月前

依家

本身成身都有真菌皮膚炎
佢身嗰啲係結焦咁,但鼻頭又唔見佢有皮膚炎嘅結焦

平時沖涼唔會洗佢面,頂多側面
要幫佢洗埋鼻?
淨係嘔太廣泛 好多問題都會嘔
要睇埋其他野例如年齡 病歷 生活習慣等等
定時食藥同覆診喇主要都係
生活上盡量少改變少stress都好
真菌既話你搽下癬膏試下都得
不過依d位會難搞d因為會奶走
Hello 想問
美短 有心肌肥大問題
做f.NT-proBNP check 到797.5 pmol/L
星期三會去睇專科
依家貓貓同平時一樣行得跳得
想問吓有冇方法可以降低個BNP
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞