免費online vet consultation在線等

729 回覆
110 Like 7 Dislike
樓主你好,我有隻柴犬(應該係,但偏大隻17.5kg,唔係肥)1.5y M
平日好動、為食(包括狗糧)、鐘意跑同跳
試過胃唔舒服唔食野但出完街屙屎就會食返
一日落兩次街,唔喺屋企屙
未試過唔肯行,平時睇獸醫都ok

-琴日朝諗住放狗,突然唔郁唔行(同我鬥力坐喺度)
-朝早唔食野,下晝餵就食
-唔想郁咁,5:30pm睇獸醫唔肯行要抱
-驗血輕微貧血其他正常
-㩒全部位(包括腳)都無異常
-返屋企就肯行,屙尿(我趕時間帶唔切佢屙屎)
-夜晚想帶佢屙屎就唔肯行,吊起左後腳
-今日全日都唔肯落街,但有胃口(都冇屙屎)
-攞零食都有反應慢慢行過黎食
-玩玩具想玩,但淨係用手同口,腳唔郁

我超擔心,獸醫叫我觀察下但我想睇下有冇其他意見,最大問題佢一日屙兩次屎宜家一次都冇屙,抱落街都唔郁。

萬分感激
屙尿左腳定右腳後腳單腳企都正常屙到?
琴晚7pm屙尿舉起右腳,但夜晚10pm開始到今日就吊起左腳
獸醫話主觀覺得佢右腳有啲緊,同埋牙肉好淺色
左腳有冇反應架依家?
搞下佢腳板底會唔會縮?
好似麻麻地,左右腳都任搞
但會攞把口黎咬走我隻手

星期一晚完全正常冇異樣
星期二突然唔行
但擺低狗糧佢會行過黎食
咬公仔咬果啲潔齒骨都正常
我唔係醫生
但聽你講佢唔行,貧血,牙肉淺色,似血管有閉塞
最好快啲搵醫生睇睇
下面呢個古醫生好有經驗,打去問問
https://www.facebook.com/DrKuVet?mibextid=LQQJ4d
好…唔該
不過佢收咗工
我呢一兩日都會覆診
唔該你
吊腳但唔太會有pain response既話通常考慮拉傷扭傷先
都有機會十字韌帶問題 但一般會腫同吊腳
好間中都會有d好忍得痛既狗會好似冇乜事咁

除左驗血乜都冇比?
消炎止痛類都冇?

blood report可以tg send黎望下
心臟/血管問題唔係冇可能 但一般依個年齡唔會先考慮
神經問題既話要見到實物先比到意見, 但以你講仲識行又冇話失平行咁就唔似有大問題
歲半 緬因貓女
以前係得眼屎only
之前有一排同一隻眼都有流過眼水 過咗一個星期左右
就變返以前咁

三日前開始右眼流眼水流得好厲害 啡紅?啡紫咁

早兩日都得一粒屎 今日有正常排便
食野 活動 都正常

想問下要唔要去睇醫生 或者有咩要注意
冇其他病徵既話都係觀察下先
睇下會唔會係有咩敏感
cat flu symptoms google就搵到一堆 可以留意
敏感 氣管炎 肺炎 肺積水 心臟病 其他唔同感染/cancer等等
冇明顯問題唔洗太擔心都唔洗自己嚇自己 都係觀察下先
有冇中過cat flu
有冇整親過隻眼
如果有開唔到眼/三日內冇好轉既話就去睇
樓主你好
9個半月大 英短貓仔
前兩日絕肯驗血時發現SDMA砸界(14),ATL少少超標(145)
醫生建議我試下餵啲蛋白質冇咁高嘅嘢(依家係早餐乾糧晚餐罐罐)
想問以依個數字有冇需要餵到腎貓嘅罐罐?

1. sdma都可以因為飲唔夠水升
2. 依個年齡唔會優先考慮有腎問題
3. 冇腎病既既貓係唔應該食腎病糧 (依個"唔應該"既程度係"contrindicated"咁解)
4. 個人意見 香港個套好興絕育驗血d野升少少就講到大大問題之後叫人買依樣個樣

當然係晒正常範圍最好, 但好多時少升少跌既野唔太重要
擔心又有錢既大不了一個月後驗多次血或者ultrasound睇
好多謝你
咁想問一下ALT方面…
係咪有機會因為食嘢方面蛋白質高而導致ALT超標?(絕育前我餵緊幼貓營養罐)
而就住依個貓貓情況,開始轉成貓罐的話有冇咩要特別注意?
我隻仔2歲,加菲貓。早幾星期唔食野去睇醫生,驗左血之後話除左BNP有異常之外其他指數及呼吸正常,所以醫生認為唔關心臟事,估佢係病毒導致口炎唔食野,如是者幾日後照超聲波話係心臟主動脈中度反流,但唔嚴重唔需要食藥住,只需要keep住一年照一次超聲波。依架食左幾星期抗生素素食慾精神都正常返。但佢心臟方面我比較擔心,現階段我係咪只可以比佢食啲保健品同埋一年帶佢check一次?另外咁既情況係咪唔適合做絕育?麻煩晒🙏🏻

想問下貓牙齦兩邊有粒野係咩黎
可參考#625 類近case

絕育方面
仔唔洗麻醉而且時間好短 我唔會太concern
有機會 都係擔心既話之後再驗睇下都ok
正常依個年紀肝腎唔會有咩問題

轉糧分幾日慢慢溝新糧
一次過轉有機會腸胃不適出現屙嘔
正常野 有d貓係生成咁
我有隻10歲唐貓都連續咳左3年,每一日某d時間就會咳20秒左右好似氣喘咁,之前睇過醫生無乜用就無再睇,但佢食得好瞓得好其他野都好正常,請問洗唔洗做d咩檢查好d?
我屋企比較少開窗 長開冷氣 亦keep 住洗冷氣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞