免費online vet consultation在線等

657 回覆
104 Like 6 Dislike
如果係轉糧之後先開始嘔既話可去向食物敏感方法睇下
想問點阻止隻貓上床訓

五個月貓女,養左三個月
以前抱上床就即走
最近呢一兩日朝早五六點跳上我張床望住我
抱走落床又跳上床,來回幾次

呢個星期晚餐之後臨訓比左宵夜
六點都係跳上我張床

咁樣我完全訓唔到
純粹去Body check, 冇任何病徵.
因為上網睇過話呢隻品種容易有心臟問題.
咁check到個BNP高,之後個醫生轉介我哋去睇專科.
個醫生都話冇問題,純粹係有塊肌肉特別大.
定時返去複診, 依家佢仲生猛過我
睇落完全冇問題既貓入面大概每7隻就有1隻有HCM
唔一定有心臟問題就一定會發病
少機率會自己好番
你有錢有能力既 定期去照下買個安心冇乜所謂
但我自己就有個底就夠 唔會太在意
平時留意會唔會有呼吸困難, 唔會令佢太多stress,
比下相關supplement咁 最多有事之後半年check次咁
冇咩特別可以做
不過自己寵物就自己衡量喇
最近貓仔做完絕育
食得睡得 但食量少左 睡多左
醫生開左D Metacam 消炎止痛口服藥 食3日
頭先餵左一次 反應超大, 又跳又跑又吐返D藥出黎
上網搵左少少資料話隻藥危險 唔好食
其實見佢又冇特別唔舒服, 傷口又正正常常, 係咪可以唔食都得?
隻貓依一兩日開始食完乾糧冇耐就嘔返出黎,但濕糧冇事

本身隻貓有乾性fip,食緊口服藥,不過針+口服已經有7x幾日。過程中體重有不斷上升
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞