免費online vet consultation在線等

212 回覆
40 Like 5 Dislike
isee
依個年紀肥到波咁話對關節都唔好喇
但佢自己清唔到既你都幫唔到幾多
4歲貓一年前照到有肥厚性心肌病 stage B1, 醫生話唔需要食藥
之後都keep住日日比Omega-3魚油佢食

請問需唔需要驗血check甲狀腺同血壓? 定期照心臟?
佢照一次都驚到震晒
帶番先
如果已經同樣問題幾次既話 買定枝眼藥水傍身
補返張圖
咁後生 真係要驗既一兩年一次都得
針灸通常有用 physiotherapy有人睇住既話都照做得喇

vivitonin我通常要嚟比老人痴呆
另一隻supp嚟 照比冇壞既野囉
唔係醫生開,我自己藥房買。
貓女 今年5歲
訓係到嗰陣個身成日無啦啦抽蓄幾下 但係精神食嘢嗰啲都冇唔妥
同埋佢訓教有時會呼吸急速 睇到明顯嘅起伏 求指點
抽蓄到咩程度
郁幾下就停定keep住震咁?
訓教呼吸快既問題數下一分鐘有幾多次同幾常見依個問題先
幾歲
下巴黑點通常係油脂分泌多
一般建議用不銹鋼兜 每日濕棉花抹下
好多時大大下就冇

唇個個可能咬親可能有d感染咁
觀察下先 睇下中間黑點會唔會有問題
我tg send條片俾你望望,感謝
請問有冇咩方法/test可以check到狗有cancer呢?
感覺上要靠等到驗血指數已經好差
或照到/摸到有腫瘤
或有肚屙/變輕/嘔吐症狀嘅時候
已經好遲
9歲狗狗近兩個月明顯飲多咗好多水
食完飯一個鐘內飲三四次水
然後好似好攰,但出街、食嘢、排泄都正常

去咗睇醫生驗咗兩次全血,所有指數正常,包括肝腎指數
得胰臟炎test abnormal,但胰臟指數正常
醫生話有唔少狗都會keep住有輕微胰臟炎,叫我哋唔使擔心胰臟炎

照肚嘅ultrasound
醫生話啲內臟開始老化
有輕微腎石
個膽囊有沉積物,同埋個壁增厚

食咗兩次、共4個星期嘅抗生素+肝膽藥+B12
但都冇乜明顯改善,醫生剩係話佢康復得比較慢
繼續膽囊有沉積物,個壁增厚情況有輕微改善
醫生話要食多一次抗生素再睇睇

我哋唔想佢無止境咁食抗生素
請問仲可以點做
明白 thx
隻貓左眼每隔一陣流眼水 另一隻眼無事
左眼下面有小小紅 但佢無乜點捽眼
HCM其實好多貓都有 有唔一定會有symptoms
後生貓好少會有hyperthyroidism唔洗特別去驗
但之前冇驗過血既話都可以驗一次當係個body condition profile

貓心臟病同狗唔同 treatment同pathology都複雜d
詳細可以tg傾下
以我所知就係見到病徵後去搵或者意外性發現
我諗都冇人會特別想每半年一年冇事就去照超聲波/xray掛
冇evidence有infection既話點解要不停食抗生素
除左飲水多 有冇尿多/食多?
幾歲 有冇中過cat flu
如果每次都會自己好番既話 比較似敏感
隻貓不停咁lam自己後腿內側同肚底,搞到冇晒毛同有時損埋。感覺上似係心理問題,敏感可能性比較低,但係都搵唔到成因,亦都試過市面上嘅情緒放鬆產品冇乜用。請問有冇咩方法可以解決或者舒緩佢不停舔自己嘅問題?
剩係飲水多咗,冇食多咗
尿都係屙咁多次(習慣一日3次)
同埋感覺冇乜精神

醫生話抗生素係for佢胰臟同個膽
但食咗成個月都冇改善
擺明抗生素就冇用
係怕佢有其他暗病我都唔知

同埋佢長期RBC, HCT都係正常小偏低(6.5; 43%)
而RETIC就偏高(160),血小板同PCT都係輕微偏高
一年內驗咗幾次血都係一樣情況
我擔心會唔會有免疫系統問題, ex. IMHA
隻狗9歲,細狗

多謝你義診,好人平安
血低+retic升係正常 姐係身體仲做緊新血去補
血小板高反而有機會係癌症指標(只作參考 唔係definitive)

imha既話驗血應該會見到顏色唔正常
同埋如果有咁耐問題嘅話隻狗d皮應該會變黃

狗最common飲多既原因係糖尿, 腎病, Cushing's disease 頭兩樣普通blood test都驗到
Cushing就要另外做,但如果係依個問題既話
病徵應該再多d
幾時開始
屋企有幾多貓
有冇食足杜蟲
之前有冇受傷
有冇環境改變令佢stress
冇環境改變,冇受傷,有食杜蟲,2隻貓但係已經一齊咗八年,呢兩年開始瘋狂舔,唔着衫仔就會咬損小腿
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞