儲值卡 / 上台資訊區 (35)

453 回覆
6 Like 2 Dislike
聽講入錢買plan 有效期先加一年
利申:同你一樣
So sim正常入到呀
依家(21:17)都係正常登入的。
valuegb 越嚟越屄差 𨳒smartone老母
有冇人試過luckysim唔見sim卡,俾錢補完卡之後成5日個no.仲未active
SmarTone依家唔比轉自由雀?
以前可以架喎
當我冇講過
我記得依家自由鳥係某d 優惠唔受smartone轉黎既客玩
但無限制唔比SmarTone轉入
絲打一年通話量有幾多?我都係用3萬做通話咭,一年大概3000 分鐘,一張 3萬新開得2000 分鐘,計過係會唔夠,同你情況好似

用完迎新嗰2000 分鐘,如果再打電話就要增值入錢,逐分鐘扣,咁得兩個方法,一係入錢一係轉台走。一張年咭當你$50 買返嚟,迎新有2000分鐘,就係 $0.025/分鐘,如果增值入錢俾佢逐分鐘扣,一定無新開咭咁抵 (如果你要打好多好多電話,開完$65 plan都平過 $0.025/分鐘,或者好需要 volte,咁就另計,呢度你要自己計下數)

我而家打算用到無分鐘就 mnp 轉去 valuegb (到時張咭未夠一年但係會照轉),valuegb新咭又係有 2000 分鐘,又係到用完時就轉返嚟3萬。一張咭預用大概 2/3 年,即係大概8個月,但係而家 COVID 完咗會報復式旅行,所以好多時間唔喺香港,可能用得多過 8 個月先至要轉台,咁就會賺多咗(除返開每年年費再平咗,因為遲咗轉台)

至於外遊返港(或者離港)嗰一程,我係會直接開呢張通話咭年咭嘅 data嚟用。通常年咭最平嗰張都包5GB定8GB for頭一年,我就係會喺旅行頭尾嗰日來往機場同屋企呢兩程車嚟用埋佢,返到屋企先換咭。一程車啫,用到嘅 data 好有限,通常啱啱落飛機,上車都係瞓覺多。不過我唔知你 data 用量,咁條數你要自己計。講緊電話上唔到網都係一樣,我會開 mobile data switching,等我講電話時轉用通話咭嘅 data,不過因為我冇買 volte plan,上網會得3G
sosim出左附屬卡,但$28/得30日有限期,
=廢
完全諗唔到有乜情況會用
點解唔直接開張卡 市面咁多plan
我諗我一年通話量2000-3000分鐘左右,因為我唔似你不斷將主號mnp去不同卡,所以靠增值100蚊我只係得1000分鐘,同埋無data如果唔開data plan。所以我唔夠分鐘係直接開65蚊通話plan任打,如果再要data又要開多8+4 data plan,咁樣一年至少要入兩張100蚊增值券。
我最初有諗過你嘅方法,就係1年2000分鐘啱啱唔夠駛,喺計算緊轉去3萬/3DIY 定 valuegb 抵啲嘅時候就諗到用呢個方法,不斷mnp食迎新好似抵過買券入錢

原本仲有另一個擔憂係如果我唔開volte會唔會講電話質素好差

我都係啱啱先開始試呢個方法,而家我轉咗去3萬用咗幾個月(未夠第一次8個月),未開 volte plan,暫時講電話嘅質素我覺得都OK,所以我都應該無需要用到 volte,咁即係無需要開$65 plan亦冇需要留喺3台(因為如果轉去valuegb 會無 volte選項)
有冇巴打用過lucky2 5g速度係點?
用過東九+港島出末
同vaulegb 4g 差唔多速度
我用左兩個月,有時收爆都係空氣
不過我係後備用
係咪得上台先有5g速度
我係要5G 覆蓋多d
屋企收爆但得52M download 42 M upload
萬能卡想用esim係咪要買張實體卡先,再用app轉esim?
好似而家 有得直接app轉esim $28

想問下clubsim是咪揀上台卡
WhatsApp 直銷中心好似有得直接買 esim,咁就唔使買完實體再俾一舊錢去轉實體做 esim
clubsim 個 nature 應該算儲值卡 下話?行入 7-11 隨時都買到喎
想問下

自由鳥 so sim club sim 邊款打到長途IDD
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞