儲值卡 / 上台資訊區 (35)

452 回覆
6 Like 2 Dislike
無!
csl啦,平咁多😂
自己睇說明書
但係smartone 5G 係咪正過 CSL 5G 好多
咪搞笑
想問下如果由3萬轉3 diy係咪都要過冷河
因為想通話同數據用返一張卡,咁樣用diy好似數據會多d,價錢又唔會貴好多?
呢兩張增值開data都係唔抵,有好大嘅需求唔用雙卡?
想問除左ValueGB之外有冇推介?最多每個月用10-15GB左右,要有VOLTE,會搭屯馬線,已知CSL有多重結界
有冇D 好用既5G儲值卡推介下, 想試下5G 係唔係真係咁快
valueGB打電話會變3G
本來就係3萬做通話卡,每年入100(街價85蚊左右)增值券送1000分鐘,但唔係好夠1年既通話用量,通常都要再開65蚊通話plan,再搭張valuegb 70gb卡大概用大半年,街價110蚊左右。

咁計法大概1年費用200蚊左右,但有個最大問題係咁樣雙卡法打緊電話就上唔到網,而且如果我無係3萬開data plan既話,有時外遊完返香港我一定要即刻換電話卡,唔係就上唔到網,因為我3萬要長入電話收sms。而如果我要3萬再開多個8+4上網年plan,咁每年入增值券100又唔夠,姐係要入多張100券。

其實我個人感覺valuegb係上網最好,以4.5g儲值卡黎計,不過一黎無volte,二黎佢好間唔中會直接斷網上唔到一陣。而3萬上網都算穩定,不過比valuegb稍慢,不過都可以接受。所以最後覺得都係唔好煩,一張3 diy買120gb+10000分鐘搞掂佢算數,又有埋volte。
用緊lucky sim 5g csl 屯馬線隔一個站就收唔到 用到燥
係咪smartone收得好d?
屌,但係Smartone plan好貴
我估佢就係知呢樣所以特登唔俾volte
LuckySIM有5G?
data card
想知而家禾記收得好唔好?用唔用得過?
都係個句啦,睇你地區出入收得好唔好。我自己黎講3萬係收得ok,上網唔會太慢同唔會成日load air

overall黎講個人覺得valuegb係收得好過同快過3萬少少,同埋3萬行長青同某d隧道好似仲係會跌落H+?不過兩張感覺地鐵大部分都收得算不錯(過海較少test),起碼唔會好似hk mobile咁load空氣。題外話hk mobile張77gb卡真係好伏下
家父用咗一年HK MOBI 77GB年卡,又無投訴啵仲諗住續落去添
搭地鐵幾乎上唔到網咁,其他地方先收得比較正常
我又好彩...我自己用HEMAT家父用HK MOBI,
搭荃灣綫屯馬綫都無乜嘢...
某啲指定死位就個個台都死㗎啦...
所以算X數...
黎緊一年要喺大陸出差
如果想上到whatsapp 大概一個月用20GB 買年卡定上台好

呢隻係咪大陸用唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞