儲值卡 / 上台資訊區 (35)

816 回覆
9 Like 4 Dislike
其實 Clubsim 有咩plan ,上網睇得 $28 $78 $98
Smartone 係好但都差左,唔知係咪太多人用
睇下你平時去開咩地區,觀塘個邊就佢地頭,成個香港計就中中矩矩
用緊sosim

想試用abc mobile 120GB 年卡

想問abc 可以攜號轉台嗎?

上網睇CLS個網話可以,但係D網店又話唔得

另外想問係唔係得網店有得買張sim卡?
係CSL,唔係CLS。

可以買咗卡後自己上網自行辦理MNP。
其實cmhk 真係普遍黎講收得最好
準備月費轉出去
不過本身用量都甘成八十幾GB
諗住可能砌兩張卡砌夠順便互補死位

csl+smt
3我本身有張年卡試過補位唔掂,cmhk唔想用
咁除左hemat+自由鳥外係咪冇得揀啦
仲有係咪兩張都4G Only?
Q&A (更新) - 儲值卡漫遊去澳門

呢一年經常去澳門,所以又係時間分析儲值卡去澳門漫遊啲情況,今次有埋 5G 啲資料

先睇睇澳門 4 大電訊商

1. CTM (澳門電訊有 5G )
2. 3 Macau (3 澳門)
3. SmarTone Macau (數碼通)
4. CTExcel Macau (中國電信有 5G )

通常香港啲電訊商大部分會掛頭 3 間
1. CTM (澳門電訊)
CSL 系 (CSL, 1010 & Sun Mobile, Your Mobile)
掛 CSL 啲 MNVO (Your Mobile, abc Mobile, HK Mobi, Hello & More Mobile)
CMHK 系 (CMHK, 鴨聊佳)
掛 CMHK 啲 MNVO (信京電訊)
China Unicom HK

3HK 系 (3HK, 3 DIY, So Sim, Mo)
掛 3HK 啲 MNVO (萬能國際卡)

3. SmarTone Macau (數碼通澳門)
SmarTone HK
掛 SmarTone HK 啲 MNVO (Value GB, 自由鳥)

4. CTExcel Macau (中國電信澳門)
CTExcel HK

知道左之後,我哋再了解接收啲情況

網絡覆蓋最多,不過用唔同公司,上網速度可能有少少分別,網絡接收比較容易跳格,尤其坐巴士,除非用澳門電訊自己出啲卡

網絡覆蓋相對穩定,唯一唔好就係得 4G 服務

無用過,無法評論

4. CTExcel Macau (中國電信)
無用過,無法評論

有人會想,關口有好多儲值卡售賣機,可唔可以去到澳門先買當地電話卡搞實名再用上網服務?答案係如果你唔需要叫外賣或 call 電召的士,唔係好建議買,因為曾經遇到不愉快經歷

可以係港珠澳關口用八達通 (入境前嗰一部) 或澳門通 (入境後嗰一部) 在自助售賣機買卡,其他關口啲便利店都有賣,但如果以香港身份證登記,未必可以即時成功登記做到實名,而且有機會用到回收舊號碼,睇到人哋銀行交易紀錄情況

可以係關口用葡幣在自助售賣機買卡,但以香港身份證登記,未必成功登記做到實名,即使找上 3 門市員工協助都未必會成功

好難揾儲值卡,便利店未必找到,試都試唔到

4. CTExcel Macau (中國電信)
便利店或關口自助售賣機會買到,但係試過插落香港唔同牌子啲手機有可能會偵測唔到訊號,入唔到實名畫面又點用到啦,唔知呢家有無改善到?

點先叫做精明使用?

如果係經港珠澳大橋,建議直接購買包括香港、內地、澳門三地共用數據計劃,可以慳番啲錢和避免賬單震撼

以下係一啲抵用啲選擇:

4G
Lucky Sim 中澳台 3 天無限上網數據卡 (3GB 高速數據後限速任用)

中國聯通 - 內地及澳門 3 地共用 3 天上網卡 (3GB 高速數據後限速任用)

中國移動 - 4G / 3G 大灣區3日儲值卡 (2 GB 高速數據後限速任用 + 50 分鐘通話 + 50 個短訊)

So Sim - 開卡選外遊服務 (開卡 48 小時限定轉換, 5 日亞太區外遊數據 500MB 任用 / 其後128kbps ;或者大額增值,會送 $10 / $5 優惠卷幾張,可以用日數時抵消,通常最少可以買到 4 日

HK MOBILE - 4 地 32GB / 年卡 (12 GB 中澳台數據 1 年用 + 20GB 本地數據)

5G
真係好想用 5G ,暫時選擇的確唔多,除左可以買 CTM / CTExcel Macau $100 5G 卡外,仲有一間可以選擇,就係信京電訊 Airsim ,最平 $30 可以用 1GB 之後降落 128 ( 1 日)
準備由上台轉去儲值卡
喺value激app搞攜號轉台
若果現有號碼上台合約期到7月1日23:59
Value激生效日期係應該填7月2日凌晨,定7月1日?
因為見有師兄提醒係號碼仍有效時做轉台
所以想知要早啲定係完結日後一日
有得揀咪1/7晏晝囉,
有啲台2/7轉有機會要多收你1日/月費用的。
因為好耐之前問過csl個sales話提早轉台會衍生罰款
所以我就好奇如果到期日轉走算唔算提早
感謝巴打
1/7合約完,你揀晏晝時段轉台,正常唔會當你違約,因為我畀晒錢,同埋已經係last day的下午。

有朋友試過1/7完約,2/7轉台,結果要畀多一日甚至係一個月嘅費用,去門市問話係公司政策就係咁,無的拗😩。

你亦可以問清問楚你個台先,以免招致損失。
用緊cmhk mysim 4G,晌港鐵觀塘線牛頭角觀塘站係爭少少,有時load唔到,之前用,3 上台卡4G正常,但3 sosim 都係唔得
罰都係罰餘下月費,所以最後一個月都交左錢冇野好罰
想問下我依家個上台plan6月20號到期
係咪做唔切mnp保住個號碼
即係我買張卡開左一個月plan就可以整mnp?
以為新卡要開左要等一個月
然後舊卡唔洗一個月通知?
自由鳥轉去3萬之後係咪可以喺SIM world度改返做另一個人登記?
thx巴打
想搞好耐一直唔係好明
依家明哂
要留意網試上搞ClubSIM MNP要10-14日的。
有啲會寫罰$500或餘下月費(以較高者為準)。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞