儲值卡 / 上台資訊區 (35)

816 回覆
9 Like 4 Dislike
個IP 仲係喺香港
想問有冇邊款儲值卡有wifi calling外國都打到香港電話又平
LUCKYSIM

呢間有6年plan 養號碼唔錯
lucky2 5g卡邊度買最抵?
luckysim官網搵唔到既
valuegb依家係唔係轉晒做vaolte?
點解我重係得lte
流動數據選項都係得5g on/off同lte
聯絡我們
如有任何查詢、更換/補領儲值咭(須付手續費),請連同ValueGB電話號碼、主卡體背面的SIM卡號碼,電郵至cs@valuegb.com

*為了讓客戶體驗更流暢的服務,ValueGB由2024年3月20日起將全面支援VoLTE 。

使用指南
如何啟動VoLTE:
1. 使用支援 VoLTE 的手機
2. 啟動手機內的VoLTE 功能

(iPhone: 點擊「設定」 > 點擊「流動網絡」> 點擊「流動數據選項」 > 點擊「話音與數據」>最後選擇「LTE,已開啟VoLTE」)

(Android: 通過「設定」> 選擇 「連接」 > 選擇 「流動網絡」>最後開啟「VoLTE通話SIM 1」)

*如你使用的 iPhone 手機是iOS14或之後版本/ Samsung 手機是Android 12或之後版本,VoLTE功能已預設開啟, 你將無需進行任何啟動程序。
有人話可以取消實名再即實明
iPhone?
自動會開volte,你試一次打電話就知
知唔知自由鳥個首月免費係咪如果之前用過就無得再用?
想問截數日係每月26號,合約到期日係7月6號,咁係咪6月26號之後轉台就得?
係。

唔想蝕就用到7月5日。
每個 hkid 用一次,用過轉走再轉返返去就要俾正價
Thanks
自身經歷
提醒一下club sim 巴打

Clubs in $6/年係最抵嘅
最新 Q&A - 儲值卡漫遊去日本

最近日元匯價好吸引,吸左好多香港人去日本玩,快閃去日本又返嚟啦,所以乘機去日本試下用幾張儲值卡去睇睇情況,當然唔可能試晒所有的儲值卡,但都可以睇睇是點樣啲一回事

先睇睇日本 3 大電訊商

1. ntt docomo
2. au kddi
3. softbank

通常香港啲電訊商大部分會掛 ntt docomo 或 softbank

知道左之後,我哋今次就了解用左邊幾張 sim card

1. so sim
因為增值後優惠卷有成 $45 ,所以差唔多零成本 (付 3 蚊) 就可以買到 4日數據用量

2. more mobile $198 - 5GB 多國數據
唔想用泰國號碼,又想有 5G 數據和打到 IDD ,呢張幫到你,但要先買一張 more mobile 電話卡實名,然後用增值卷增值後才夠錢買呢嗰 plan

3. truemove h - 10 日 6 GB 數據
去到日本係收 ntt docomo ,副機長期使用

有人會想,去到成田機場先取 WAmazing SIM ,不就可以免費上網?但要打響這個算盤,就要避免使用 visit japan web ,雖然 visit japan web 可以離線使用,不過有一定限制,無上網就唔可以登入或修改資料,因此,萬一要改資料或手機壞左無法開機,就要乖乖用紙本和排隊

有人會想, 日本有 5G 服務,香港啲儲值卡可否收到 5G ?答案係部分可以,不過我唔會全部知道邊啲會有,只可以分享用過啲

more mobile - 5G 收 ntt docomo , 30MB 左右,有啲貴但勝在香港卡,可以隨時增值

truemove h - 5G 收 ntt docomo , 30MB 左右,因為係泰國卡,所以有機會會收到古怪泰國訊息,有私隱關注啲朋友唔建議用

So Sim - 收樂天訊號,好多時都收唔到,尤其東京和栃木縣,京都反而收到,但唔建議在日本使用

點先叫做精明使用?

首先,我先分享我自己用啲經驗,我係識聽少少日文,所以只要兩部手機都收到日本訊號和各有最少 5GB 已經好夠用,副機用日本本地或泰國卡無問題,正機就當然選擇本地卡,最好有兩張唔同公司出版啲 sim card ,以免完全用唔到,當然你有更好選擇,不坊講出嚟等大家試下

想問呢張卡好唔好用
用一個月only
唔好意思,想問下 so sim 果個無限影視數據plan, 我hotspot 俾部ipad 睇Netflix 既data 包唔包埋係無限入面
hk mobile係咪淨係可以用增值券增值
想問下有無人用緊esim跟住插2張實體sim落iphone度咁用?
會唔會記認到3張sim卡隨時切換到?
另外so sim轉左做esim要換新電話要點做?
no
用返sosim 平d
no esim
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞