[💳] 信用卡討論區 (14) 唔好再問年費 勿貼ref link

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
中銀i card 今日收到卡啦

搞左耐?

我都想知

我都想知

我一星期到
最麻煩係要落分行拎卡

使唔使排隊,定係有個counter 拎

上次拎卡 個 teller 同我講
可以打上 card centre 叫佢直接寄

搞左耐?

我都想知

我都想知

我一星期到
最麻煩係要落分行拎卡

屌呀我差唔多兩個禮拜佢仲話處理緊

我係上面話收到卡個位.
前後2星期, 會有sms通知你張卡已經寄出.
我係收掛號信收卡既
我經MoneyHero申請左張wewa.
係唔係仲有個齊齊share一百萬?即係新申請連迎新應該有 500+最少100 現金回贈?
有冇人用citi bank 張 visa ATM 2合一?
如果淨係想現金回贈
應該揀大新one+, DBS element定citi bank 既cash back好d呢

大新round up 一定好過 dbs , 至於大新同citi 比 , 你就要睇自己消費能力 , citi 食肆有2% , 不過回贈要儲夠200蚊先會回贈 大新就無腦自動回贈入返你張卡

儲夠即係以月結單為準?定係每次簽帳

當月累積回贈結餘滿HK$200,基本回贈/外幣回贈/本地食肆回贈/本地酒店回贈之全數將於下一期賬戶月結單中存入認可信用卡賬戶內,並用以抵銷最低付款額以外之結欠及新簽賬。

搵埋俾你
想問遲d 要去日本讀語言學校要買機票 買日用品 櫃員機拎錢 之類
有無邊d銀行係唔洗入息 我都唔知自己算唔算係學生
頭先有問hsbc 話一定要有入息
dbs 大專個d又得唔得?
可能最後要用tap and go 買機票
我有一個弱智問題

如果statement date 係30號

咁如果我20號簽左2000,下個月5號找左1500,咁下個月果張statement係咪會用2000計息?

第二個問題,如果20號簽左10000,下個月5號找左2000,然後10號再簽多左5000,咁利息係計15000,13000定8000

想問申請完CV之後係dbs I banking內部申請black Master
個迎新係當我係現有客戶定全新客戶
想問申請完CV之後係dbs I banking內部申請black Master
個迎新係當我係現有客戶定全新客戶

唔係佢啲客用唔用到佢嘅banking service?
點解咁簡單都要問
我有一個弱智問題

咁如果我20號簽左2000,下個月5號找左1500,咁下個月果張statement係咪會用2000計息?

第二個問題,如果20號簽左10000,下個月5號找左2000,然後10號再簽多左5000,咁利息係計15000,13000定8000

唔好搞到咁複雜 , 跟月結單找數ok ?
有冇人用大貓premier credit card?

感覺如何?

完全無用
你要rebate 申請張HSBC VS 好過
暫時主要攞黎駁savings做提款
不過啱啱發現佢原來有送boingo wifi 幾正
全球好多wifi hotspot

見佢指定酒店有discount係咪真係大部分都得?

呢排忙唔記得覆
你睇下呢個link 間間hotel 都無得用
https://www.expedia.com.hk/g/rf/coupon-exclude-hotels
不過佢個expedia gold好似幾好有room upgrade 遲啲申請黎試下

另外佢有個$250 Airport Limo 又係麻煩
要簽完卡合資格既俾張單佢又要早幾日book
寧願直接搭的士
我有一個弱智問題

過咗最遲還款日先會罰利息

我覺得唔係條問題弱智,係問條問題嗰人
如果我有300蚊hang seng cash dollar 買$50.5野 扣51定50 cash dollar
我經MoneyHero申請左張wewa.
係唔係仲有個齊齊share一百萬?即係新申請連迎新應該有 500+最少100 現金回贈?

push~~~~~~~~~~~
我有一個弱智問題

過咗最遲還款日先會罰利息

我覺得唔係條問題弱智,係問條問題嗰人

利息梗係計你爭佢幾多未還
還左點會仲計息
(講緊過左 due date)

搞左耐?

我都想知

我都想知

我一星期到
最麻煩係要落分行拎卡

使唔使排隊,定係有個counter 拎

上次拎卡 個 teller 同我講
可以打上 card centre 叫佢直接寄

我兩星期左右 而家批左等上分行拎卡
問過card centre, 如果online 申請 就一定要去分行拎card
親身係分行申請 先有得寄card
一次過申請左wewa, icard 同hsbc 白金
9月試下㩒新iphone 放出去
睇下可唔可以食哂啲迎新
如果我有300蚊hang seng cash dollar 買$50.5野 扣51定50 cash dollar

扣$50,碌$0.5
如果淨係想現金回贈
應該揀大新one+, DBS element定citi bank 既cash back好d呢

大新round up 一定好過 dbs , 至於大新同citi 比 , 你就要睇自己消費能力 , citi 食肆有2% , 不過回贈要儲夠200蚊先會回贈 大新就無腦自動回贈入返你張卡

唔該巴打
不過呢兩張卡如果用黎上網交學費會會照回贈架?
如果淨係想現金回贈

唔該巴打

大新應該冇
如果淨係想現金回贈

唔該巴打

我無做學生好耐 , 搵其他巴打答你

扣50另外俾$0.5
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞