跪求胰臟癌醫生推介-2

437 回覆
32 Like 3 Dislike
頂住呀樓主 我媽都岩岩cancer過左身一個月
我都仲係不斷諗返起之前種種選擇 最後佢好辛苦果個階段我都有同你一樣去搵相關資料睇下有咩可以幫到佢擺脫呢個痛苦 好老實講唔知情嘅人係會想病人留耐啲 但對當事人黎講係一種折磨 最尾果段時間係好難捱 人地講咩都無用 社工護士醫生全部都幫唔到手 我都經歷過
時間真係最好嘅良藥 呢段時間你可以當係一個最後嘅機會好好同你爸講多謝佢嘅説話 多啲認可佢嘅付出 同埋其實有機會俾你報答佢嘅養育之恩都係好難得 好多人道別嘅說話都無講就突然離開左 唔好諗其他野 過一日得一日
多謝
上星期我爸隔籬床嗰個膽管癌,黃疸塞到要插4條喉放+鼻喉,另外有心臟病,醫生話當晚可能會死
結果之後幾日去都未死,仲要轉去佛教捱落去

我應承在我爸,如果佢本人去到咁,唔會俾佢咁落去
會想病人留耐啲 但對當事人黎講係一種折磨

我上年都係咁諗,而家10個月後就知唔係一句"唔想你死"就得......
而家面對係冇止境化療,半年肝發一發就要新療程,即係新行刑方法
個CA19係低,但而家食固體又嘔,又冇力又腳軟
我爸依2個星期都有講想放棄
以前如果聽到佢咁講會勸,而家我扮聽唔到就算

8-1又要pet scan, 唔知又有咩大獲野
4條喉放膽汁?年紀大唔大
7X阿伯,眼圈好黑似中毒,插條
醫生叫哂佢屋企人傾,話一係等死,一係要裝4條喉長期放膽汁,但語氣上叫佢地放棄,因為裝4條喉會好痛苦冇生活質素,佢屋企人話睇阿伯意思
醫生跟住問阿伯,阿伯話"最可以醫好嘅方法",即係唔想死揀4條喉
奉陪囉
胰臟癌好快
5年 survival rate 係個位數字,

睇下老人家有乜心願完成埋佢啦,
想去邊好/買禮物好/拍片好/寫平安紙好,
最尾一兩個月未必可以咁清醒處理。
好似有 research 講過同酒有關係,

另外都聽人講過有機會同情緒屈住屈住有關
想問細細個開始 應該點樣防癌王?
有無標靶加免疫治療試下 副作用無咁大
唔好有壓力已經贏70%
我媽走咗大約兩月半月, 仲好多野未放得低
佢一期做手術但未化療, 個陣仲天真到以為有兩年貨仔起碼
點知由發現復發到走半年都唔夠
好後悔同內疚無好好珍惜康復個段時間
感覺QE 顧問醫生見到胰臟癌, 無得做手術個批
好多都知好難攪, 寧願用資源去醫其他人

但亦有好好既醫生, 好耐心去解釋應該點做
去私家做乜, 寫轉介信咁

有2成病人死於失重
另bmi不達標醫生會停賽
唔肯飲營養奶死路一條,唔係講笑的
我爸而家飲緊5支
因為依2個月0固體,由62kg跌到56kg先停
冇可能捱到咁耐,鄭威濤7年已經教科書式案例
其實多唔多人因為咁插胃喉?
講真,城巿人有邊個唔係咁....
多,尤其胃癌病人直灌營養奶
插鼻喉作用係直灌營養奶或抽胆汁
我爸上年12指腸受壓痾嘔不止都要插鼻喉抽胆汁1晚
上個月阿媽做完胰臟全切
復原得都算好

但前幾日覆診話化驗結果切走左既淋巴有癌細胞,手術切口有癌細胞,即係體內仍然有

建議化療,但政府成11月先見腫瘤科

想請教如果私家做化療,費用大慨幾多同邊度好
中大:
5fu: 1個月做2次,預10萬1個月
AG: $80000 1個cycle (3針)

公立:
5fu: free
AG: $18000 1個cycle (3針)

公立係好抵,但每次覆診唔同醫生跟、應變極慢應付唔到突發野、抗藥就話冇得醫,不過同天價私家做化療比可以ignore

醫左十個月而家洗左102萬了,醫依種癌一係你有保險就真係可以放膽醫

好似一個sbrt 都22萬正價(中大特價8萬,因為太貴所以俾資助)、入去裝12指腸支架住院5日收12萬,尤其去到後期,突發野入院更多
祝福
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞