跪求胰臟癌醫生推介-2

899 回覆
45 Like 3 Dislike
所以你都唔洗咁自責,呢一年嚟你都付出咗好多,你一直嘅陪伴佢係感受到
問題就係
俾左過百萬都係要死
有時諗係咪交代嗮d 野就開始轉舒緩治療好D
Whipple 同化療其實對病人都好辛苦
下場最尾都係肝昏迷
我好心痛我爸爸
唔知最尾個10多個鐘佢肝昏迷意識仲有幾多
希望係零
Car T港大都有得做?不過都好貴

https://www.med.hku.hk/zh-hk/news/press/20210210-hk-first-car-t-cell-therapy-for-blood-cancer-patients

如果係我都唔知做唔做好,唔想屋企人咁重負擔
希望各位病友/病友家屬可以等到最新有效既治療方法
係香港醫完先知係香港醫癌症比起其他地方落後幾多
我見新聞係寫血癌
下次你去覆診可以問問
同埋都recommend 去拎切片去深圳驗
唔好等無嗮方法先做
如果成個療程要成球以上,有幾多人做得起?無人做自然無人搞

其實做得起嘅人比你想像中多,而且仲有大陸病人會嚟
之前中大住院5fu化療,4人房次次都滿,唔好理佢保險定實付,入得去中大住院5fu化療一定預俾1球以上

至於CLDN 18.2 car T, 大陸一次10萬, MSLN Car T 40-50萬,如果香港有,估計300-500萬,但我肯定係多人做

血癌Car T 中大收200萬
俾左過百萬都係要死,有時諗係咪交代嗮d 野就開始轉舒緩治療好D

冇架,除非你冇錢,如果有錢一定盡醫,我咁貪錢都肯花錢如流水式救我爸,唔會去諗冇用咪白洗
我大陸都$38000去抽血搞細胞,預10-14用,而家都廢哂

陳林話最尾個10多個鐘肝昏迷意識係有,你講野佢會知,聽覺係人最後消失

我8點見我爸呼吸變一張一合好痛苦,我叫佢唔好再頂安心去,會照顧我媽唔會令佢有委屈,佢10:30 即刻走
中大血癌car T 200萬
你後生其實應該一定做,不過胰car T hk冇
我強力建議你上深大試,只係50萬
係咪化療冇用先再諗car T?
唔洗問, HK 只有血癌 car T, 中大收200萬
胰car T 分CLDN 18.2 (10萬)同MSLN (40-50萬)
18.2 全港得養和有得驗

深大驗18.2同MSLN 就$2400
18.2 7成人會中依個靶

好老實, 列賓靠電/化都係會好快死,即使手術完都8成復發率
佢咁後生係求過5年,唔係我爸只想求2-3年
電/化對胰一係冇用一係抗藥快
只有新療法先有機會殺出一條血路

我深圳原本醫法係5fu+安能得,合併NK, 有好轉立即car T MSLN
依個療法係最新最激進方法
無奈時不與我
我爸爸呼吸一張一合既時間都好長
因為喉嚨肌肉俾水腫壓住
每次呼吸都好痛苦咁呻吟住
大概6個鐘左右
不停想上落床,雙手向天係咁抓
我爸係個好logical 既人
個陣我媽問佢你想落床做咩,我爸好細聲咁答唔知
呢個完全唔係佢黎
我地最後個幾個鐘叫醫生幫佢打鎮靜劑/訓覺藥
盡量等佢有尊嚴咁走

宜家過左兩日
傷心既有兩件事
第一就係非常唔捨得,去到邊到都會有佢既影子
第二就係好心痛佢走個日痛哭左好幾個鐘,我會盡量令自己忘記一d 唔好既畫面
Papa I love you so much
我會謹𧫴記住你叫我做既事,照顧好媽媽
See you soon
巴打,take care
通常都會驗晒CLDN 18.2 同MSLN?

同埋Car T通常幾時開始做? 化療有抗藥性就轉? 定等做晒12次化療先再諗?
同埋Car T通常幾時開始做? 化療有抗藥性就轉? 定等做晒12次化療先再諗?

1.Car T通常係化療失效,但病人狀況仍好,我就係錯估病人狀況
2.係
3.做哂12次化療,如果腫瘤縮到可以手術就先手術,術後再講
https://www.youtube.com/watch?v=UFS9YTf1HvU

你好似玩具德就可以唔洗car T
其實愈後生,似玩具德咁生還機會愈高
佢第二期仲做到手術,我第四期了仲擴散埋去肝,唯有做晒化療再睇下咩情況,如大陸做Car t平咁多,我應該都會返大陸做

好多謝樓主抽空俾咗咁多有用資訊我,希望你同伯母心情可以盡快平伏
趁你狀態好,無腹水無衰歇,而且有年紀加成,好去試好去博

但你肝擴,將來好大機會同我爸一樣死法,而且治療成效低過1、2期好多,就算醫好一陣又會好快復發
如果肝擴不多於3粒,叫寡轉移,加上化療有效
去揾玩具德主診,佢應該係全hk肯係病人擴散下照做手術嘅醫生,佢超博超aggressive, 如果廖子良一定唔肯
有case好似你咁後生胰4,女病友嚟,俾潘冬平做完之後有2年命
or
李嘉誠碎化機,去揾hku 陳智仁
個陣你搵陳智仁佢點講
我搭上搭咁搵到佢秘書
Send 左d refer letter pet scan report 個d 俾佢
過左幾日佢秘書打黎只係講左句唔適合就收左線
有見我哋,問就算做得幾粒做唔做,之後叫去港怡照超聲波,約9-23再覆診
佢叫得我做超聲波即係肯做
其實我爸更嚴重,更加唔適合,只不過係李氏基金會, 你一介平民冇人面睬你都傻
可惜9-21陳林話做左都冇用,叫我地返大陸car t ,所以9-23我冇見陳智仁
可以活到老7x歲有家庭仔女 巳經好好福氣架啦 諗下加沙啲BB一出世就等死
100年前出世要去前線做炮灰 諗起interstellar 愛係超越時空 他朝可以相聚的
上面條友都痴線,人哋慘過自己就唔可以呻嘅咩
我爸明日院出,然後去和合石火化
而家成個人都暈陀陀,覺得自己係咪發緊夢???

明日唔知又要喊到幾悲慘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞