跪求胰臟癌醫生推介-2

103 回覆
12 Like 1 Dislike

CEA 都新低
個指數低到咁其實某程度上堆腫瘤好多已經消失或縮到好細好細

我問過幾個做左whipple 嘅家屬,Ca19 去到50、60已經做得手術
一排無追post 樓主爸爸繼續加油
你地會唔會做whipple ?
我爸爸上星期開始第二個gemcap cycle
驗血肝功能白血球個d 都正常,但ca19-9未出
今次打針無落止嘔藥,返到黎個副作用細過之前好多
都係少少攰手指有少少黑咁無乜唔舒服
之前一直唔係好訓到覺要靠安眠藥
依家就食1/3粒抗敏感藥都訓到6、7個鐘
依家最擔心係唔知隻藥個效率係到,醫生建議要過多3個cycle 先做pet scan 會好d
日本個療程係點
有無話有咩條件先可以開始
之前都有聽話send d 組織化驗報告之類去美國做dna test
不過對我地黎講好似仲好早
食農本方
做whipple機會低
點解要抗敏感藥?
副作用係會令人眼訓
咁唔做whipple 但繼續化療?我記得whipple 風險都大
同耐復發機會都高
我俾我之前做gym d whey protein 俾佢
一杯野飲有24g protein 叫佢一日飲兩至三杯,醫生都話okay
佢體重無乜點跌,由diagnosed 到依家一個月多d 都係跌左1kg到
其實whipple 後生+冇擴散先有so
因為胰臟癌復發率都7-8成

係咪繼續化療陳林冇講
咁依家你老豆個治療plan 係點
想知依家chemo cycle 完左效果OK咁next step 會做d 咩
照教授2 weeks前講用介入,即係電消融刀
我都有gym whey protein, Allmax
不過我爸飲完話好滯想嘔
重塑消化系統
易發炎出腹水,就算廖子良做都會發生
最差唔適應新系統監生餓死
加上70-80%復發

但想斷尾一定係手術
做又死唔做又死
looong
巴打覺得肝美靈有冇用
有好心人送左9箱俾我,而家飲剩1.5箱

佢營養係夠,不過好撚難飲,味道同氣味都好惡頂
我爸都嘔過幾獲 (本身化療副作用,一飲肝美靈就trigger嘔),係飲飲下先慣
我就唔建議特登去買

落左肚嘔出黎嘅肝美靈,陣味我都想嘔
有4盒係屋企,一路都唔敢比老豆試好似加力康易入口d
加力康算最好味
仲有fortisip, 倍力康, 雅培prosure, esnure, 雀巢速癒素都得
all max 太死甜,on 會淡d, 用鮮奶沖會好飲好多
我都係用ON, 溝少少營養奶粉用水沖
之前用奶覺得太漿口
希望佢身體可以吸收到,就咁食肉真係太少protein
醫生有無話電消融刀係點樣?
唉我明, whipple 風險太大
醫生有無講過話用一排電消融刀觀察一排再whipple 復發機會會唔會細d?
健身用d protein 會加多好多野for 運動表現e.g. BCAA 同人工化學調味
膽固醇都偏高, 可以揀有d 味係naturally favoured

如果負擔到可以買雀巢隻蛋白補, 藥房好似有其他牌子大樽d 平d
純蛋白粉, 冇色冇味, 咩都可以加, 撈粥撈飯撈湯都好
好似平時雞蛋蛋白咁有少少腥味only, 勝在加落咩到都可以
係以G/$ 黎講貴過gym protein 好撚多
Thanks 巴打
佢身體無其他毛病暫時想谷肥佢先
佢食得仲多過我,體重都係咁上下無加無減都叫係good news 既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞