跪求胰臟癌醫生推介-2

899 回覆
45 Like 3 Dislike
自己去私家好過
個肝紅素升到383
以大陸標準350 已經要入ICU
你係唔係都係打算入返私家醫院?
中大醫院?之前佢好似係喺嗰度覆診
路過一下

當肝癌末期病人肝功能變差,黃疸指數飆升,氨指數又居高不下,易導致肝性腦病變俗稱「肝昏迷」,此時病人容易手抖、誘發譫妄、思緒混亂、嗜睡等症狀

你父親好快/已經開始肝昏迷
之後會越嚟越痛, 腹膜越來越快越多水, 再壓迫內臟痛, 之後會打瑪啡,然後開始沈睡,然後再沒有然後 (肝功能太差會令到其他器官衰竭)
除非掛單醫生力保,否則私院通常唔收維力狀況差/入去會好快死嗰d case
肝癌末期/任何冇機會因為接受icu治療之後會好番嘅
通常 icu唔收,因為icu 床太貴
今日星期日 唔會有平時病房嘅主診睇
等星期一啦
通常末期病人d , 因為已經醫院冇嘢做到去醫,會有三條路:
1)病人回家,到最後日子急𨍭直下時再入院,然後拜拜;或者搵私家醫生or 機構準備好 在家臨終
2) 情況穩定或者仲有一段時間嘅,安排轉去舒緩病房或2線醫院,有能力嘅可以搵寧實d
3) 賴死响醫院
巴打你依家情況又點?
啱啱做完第四次代療,之後兩日勁攰,暫時都係keep住兩星期做一次,做多兩次就再照pet
咁on call點都會睇下,正常都會同護士講下有冇咩要注意?
巴打你依家情況又點?
啱啱做完第四次化療,之後兩日勁攰,暫時都係keep住兩星期做一次,做多兩次就再照pet
其實依d末期肝癌 case…..d外科病房 d 見慣哂,有哂系統性步驟

星期六日 有機會係d替工(其他醫生幫手巡下),呢d通常冇乜嘢都留番俾星期一嗰個 慣常 mo
可以考慮去沙田馬會善寧之家
之前有巴打屋企人係個度做臨終
24小時陪
每日有社工心理醫生同病人同家屬輔導
洗唔洗抽血嗰啲?
你依家係私家化療?
每次化療前一日都要抽血,暫時都係私家做,做多兩次再睇下轉唔轉政府
巴打, 如果真係無其他治療方案
認真睇下寧養科或寧養中心啦

政府嗰邊排咗個期先應該都ok?
多個意見都好
排咗喇,不過政府嗰邊係家居化療,冇得留院
咁學你話齋,似乎做多兩次再照pet,先再決定下一步好啲🤔
昨日9點立即打去中大,好彩揾到陳教授,佢真係不可多得好醫生,親自同我講問明情況,因為中大無房,之後安排今日11點由屯醫轉去仁安

屯醫真係好差,昨晚11點我爸打俾我,話有個"醫生"無啦啦幫佢放腹水,放到一半走左去,我即刻打去屯醫嘈,後來個護士解釋,原來個"醫生"見有滲漏所以幫佢放,但之後又揾唔到邊個"醫生",當值醫生仲發我爸老脾. 其實個"醫生"係咩人冇人講到我知,而且我爸每日唔可以放咁多腹水

如果平時我一定追究,但而家臨轉院同我爸都危在旦夕,所以11點走就算了
,但由我星期6晚入院開始已經想即刻轉院係岩,依間醫院不知所謂

我唔知陳教授可以點做,但我爸講野已經有問題,(神智仲清淅),我一直好堅持好進取醫;但去到而家我心態已經認命放棄,胰轉肝係不能戰勝,而家睇我爸將會肝昏迷然後去
深大ICU主任估7日内
就算長d,我估過唔到今個月
幾千一日都洗唔到幾多

如果陳林覺得ICU可以救到我爸,我會入
咁屯門醫院嗰度有冇話估計幾多日?
昨日9點立即打去中大,好彩揾到陳教授,佢真係不可多得好醫生,親自同我講問明情況,因為中大無房,之後安排今日11點由屯醫轉去仁安

屯醫真係好差,昨晚11點我爸打俾我,話有個"醫生"無啦啦幫佢放腹水,放到一半走左去,我即刻打去屯醫嘈,後來個護士解釋,原來個"醫生"見有滲漏所以幫佢放,但之後又揾唔到邊個"醫生",當值醫生仲發我爸老脾. 其實個"醫生"係咩人冇人講到我知,而且我爸每日唔可以放咁多腹水

如果平時我一定追究,但而家臨轉院同我爸都危在旦夕,所以11點走就算了
,但由我星期6晚入院開始已經想即刻轉院係岩,依間醫院不知所謂

我唔知陳教授可以點做,但我爸講野已經有問題,(神智仲清淅),我一直好堅持好進取醫;但去到而家我心態已經認命放棄,胰轉肝係不能戰勝,而家睇我爸將會肝昏迷然後去

咁離譜都得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞