跪求胰臟癌醫生推介-2

103 回覆
12 Like 1 Dislike
話説巴打有冇幫家父攞傷殘津貼,每個月攞多2000蚊幫補下uber都好
拎左
但佢評普通傷殘,比原先生果金基礎+$500
有人俾過我一罐我
但我爸話好嘔
所以唔可以用
乜都冇講
但手術佢真係唔建議
呢個手術堅係大,做完都有排休息

陳林講左做完免役力大損
如果之後復發,化療都會出問題
而胰臟癌8成復發率
咁佢要錢唔要命都冇符
我爸依方面就真係好配合
今日拎pet scan 及覆診

個癌指數都係13,都真係跌冇可跌,肝肺好多腫瘤已經消失,剩好少;胰本身嗰粒仲係度,本身6x7x9.7, 而家大約2x4, 進一步治療要做多2個月化療,陳林個評價係B+, 拎唔到A係因為胰;另外要食簿血藥,因為胸口盒仔尾端有凝血,防止中風
陳林知我好心急想後續進取治療,佢話我爸個癌其實散得好勁,而家咁樣其實好難得,所以無咁快可以做其他
咁陳林算係咁 好過劏你叫你做乜做物
老實講癌王黎 指數跌咁多 擴散又好多縮細番
樓主你keep住update比左好多希望人
可以問下暫時洗左太約幾多錢嗎
祝爸爸繼續好轉 過番有質素生活
佢醫德好好,仲不停諗方法幫你慳錢
以我爸上年9月尾開局頻死,醫到咁好已經算係咁
教授自己都好滿意

我爸本身真係堅大獲,上年9月尾開局23粒,而家消失8粒,另外其他1以下都好快會消失

最難搞都係主瘤,個ca19 得13 但個主瘤仲係咁大,全身癌細胞處於不活躍狀態

到今日為止醫藥費68 萬
你爸爸個result我好羨慕
我爸啱啱出CA19 result
第一個chemo cycle 開始前一個星期度係3萬8
完左一個cycle之後再度係3萬
中間隔5個星期跌左20%
依家做緊第二個cycle,希望再度會落到2萬頭
暫時食得訓得行得走得,食得仲多過我
體重無減
你都係AG?
隔5個星期跌左20%太少,尤其你開局個數好大
要小心個瘤會壓逼12指腸/膽, 一見上肚下瀉要即刻去裝支架
有呢個成績唔容易
真係戥你地開心
爸爸呢排行路同生活品質好嗎?
希望佢可以保持心境愉快、享受生活
Gemcap
AG係有鉛個隻新藥
佢1月尾diagnose 係3萬1
2月頭已經3萬8
2月中先開始第一個cycle 嘛
如果咁樣計我諗一開始chemo 個陣佢應該有4萬中
當4萬5咁計跌到落3萬我都收貨架啦
再加上佢第一個cycle 基本上係訓唔到
但佢第二個cycle 開始就訓得好,所以我地都希望個療效會大d ,ca19要4月頭先會再度
大便方面佢一日要痾3,4 次,係正常大便唔係水黎
多謝
行路同生活品質好過之前好多,係冇氣
胰臟好似係最難搞。。。。。。。。。。
巴打加油
咁你老豆又幾好
只係個指數真係太高,如果之後一見升番要即刻同醫生傾轉藥

我爸初時用5fu,個指數每次都係跌得25%,其實即係對隻藥唔敏感,結果4次就抗藥,嗰時我都好唔滿意
我爸最高1600,如果每次都係跌得25%,咁磨法個指數去雙位數真係有排
癌王
Thanks 巴打
Gemcap 同AG個分別就係大家都有Gemcitabine
Cap 其實就係exactly 5FU既替代品,藥丸黎早晚食一粒食三個星期
AG就係同一日落嗮兩隻藥
你爸爸係咪一轉AG就即刻跌好多?我老豆係驚隻藥有鉛所以依家都係觀望中
醫生話轉藥唔洗錢,不過我諗都係完左4個cycle 走去pet scan 先再考慮

Btw恭喜你爸爸ca19 跌到落13,其實係咪同正常人水平一樣架啦?
一轉AG就即刻跌好多,係,做一次(唔係一個cycle)由1300變321, 跌一千
之後321-89-40-17-13 咁跌
5fu就每次跌得20-25%

隻藥有冇效好明顯
驚隻藥有鉛?
好老實,我覺得你個指數下降太慢,幾萬唔係講笑,其實冇乜時間俾你慢慢磨

胰臟癌係癌王,邊隻藥得你就要用,飲鴆止喝你都要

你真係應該揾第2個醫生問2nd opinion
37以下正常人
中大就以27為界線

我係幾個wechat 胰臟癌谷
有人臨死前全身擴散20萬,亦有人2-3萬就已經死
指數唔係絕對,但幾萬代表癌細胞極度活躍
我之前都問過
死亡同個指數冇直接關係
如果癌細胞影響到主要器官,譬如心肺,就好快會走得
否則指數高都唔會即時死亡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞