跪求胰臟癌醫生推介-2

495 回覆
33 Like 3 Dislike
宜家醫生話做完6次化療再check
CLDN 18.2有冇話幾時先可以check?
我接觸過好多病友,你同我爸個情況叫最差嗰種
正常情況下,醫住大約1年-年半, 你後生可以加多半年-1年
所以有咩事未搞掂要盡快

依個病惡化可以半年內由一期去四期,然後死;本身4期就一更加唔好諗
至於你網上見到胰臟癌kol Christian Fok、toysdaily 玩具德, 人哋全部1期並且已即時手術

去到4期,冇乜奇蹟可言
正常,5fu max 做12次
不過你做3-4次, check 住CA 19 已經知得唔得
一般醫院冇得check
拎10片肝切片去養知驗,$4800

CLDN18.2 有6-7成機會中靶點,高過PD1 5%
但hk 冇任何相關研究,而且未過FDA
我係冇路行先去搞18.2, 已經係拼死一博,所以唔好有任何期望
CLDN 18.2 任何時間都可以check
但我肯定你一同你個醫生講,佢會叫你化療先,唔好去搞依d野,香港未有、FDA又未過、冇data 話得之類
都應該係,睇埋化療效果再算

而家晚晚都瞓得唔好,有時痛醒咗好難瞓得返,都係靠止痛藥頂住先
咁快
冇辦法,化療就係咁
你而家個胰腫瘤未發大到壓逼十二指腸,如果你發覺發高燒、痾嘔不止,要即刻去放支架
暫時都未,有時會有微燒
想請教一下,我早排照左CT話有9mm病變係胰頭但未知性質係咩。醫院就話轉介過去胰臟科,如果自己想出去照私家的話,其實應該照咩先知出咩事? 定係其實只係普通嗰啲水泡仔?
或者可以搵私家腫瘤科比advice你點check先
點都好 建議你盡快去搞 touch wood 真係cancer 既話時間就係一切。。。
我先2x歲
無事既話當買個安心
真係有事既話 愈後生 個癌發展會愈快。。
唔建議等
你個化療組合有冇好辛苦?
暫時都ok, 唔知係唔係第一次無咁辛苦

醫生有開藥俾我舒緩副作用,我暫時都有胃口食嘢,不過少食多餐,暫時最辛苦係夜晚瞓得唔好同埋打完升白針後腰骨痛
我用5-fu 同 Oxa
痾同嘔頭幾日都勁 但用呢2隻藥我血小板好多時都唔夠打下個cycle
依家儘量休息期間食多啲野
有胃口就盡量食多啲,醫生有叫我飲營養奶

你而家個status係點?
我係膽管癌 但都擴散咗去淋巴同肝
希望化療可以整細佢然後做其他治療
我都係30頭
我媽幾年前都係Pan can
發現時已經4期, 醫生同我講得返3個月. 基本上冇得醫, 果時喊到仆街.
上網係咁搵資料, 又真係冇得醫咁滯, 睇左鄭威濤果時方法, 但冇錢冇計,
唯有用最原始方法戒澱粉戒糖, 係有D好轉, 就即時同佢去旅行玩, 等佢開心D. 最後5個月走左.
好多個案都係半年內左右, 最近前英格蘭領隊艾歷臣都係Pan can走左, 佢都係好短時間就走, 鄭威濤真係比較特別既例子.
你爸好勁 ,已經打杖超過10個月, 爸打你同媽媽要頂住, 唔好諗傻事. 有咩一定要同人傾.
祝福你地
你做咗幾多次化療?
今次就準備做第3次
以前就做超過10幾次了
加油!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞