跪求胰臟癌醫生推介-2

437 回覆
32 Like 3 Dislike
我今日去見社工
我問佢有冇方法規避教唆/協助自殺,可惜冇
尋晚右腹劇痛,漏夜11點call 白車入QE,凌晨3點先離開醫院,成個人散哂

今日再去,食完粥同營養奶,QE 嘔吐袋穿底嘅,嘔到一身都係

唯一慶幸真係唔洗返工

情緒係必然
可以既時候多同朋友社工發洩一下
大家幫唔到你但可以陪你聽你講
如果你唔介意既話,可以留個tg ! 有少少意見想比下你,希望幫到你啦!
@sanwulittlechi
你生活/飲食好差?好酒?一般胰臟炎唔係好普遍
如果成日發炎好易變癌,症狀就係唔明顯

今日出院,qe送番嚟
精神見點 出得院應該唔太差?
before: 個肚好硬好實,5日冇疴屎冇屁,極易嘔,痰咳,腹痛,失眠
after: 個肚好鬆,疴到屎、有屁,停止再嘔,痰咳

QE估胃灼傷 or 胃容量減少,腸照過X光冇事,血球正常,無發炎情況

醫藥費:
QE 5日住院$720,包3個月藥+$180急症室,共$900
上年中大5日住院$120000,當中第2日吳國際做的12指腸支架手術

以後自己判斷,致命/手術去中大, 無致命性QE
公立係好平 但真係要等
不過你算緊急case佢即刻幫你跟

無發炎情況係好事
其實冇等過,全部都即刻搞
可能真係緊急乜都快
其實有無數據或者科學證明 可以show到 生活飲食差或者好酒一定會容易d有胰臟病
佢話關咖啡事
我仲好鍾意飲tim死啦
佢戒左煙成25年, no wine, 都有pan can?
我爸係理性人,知道自己而家應該點做,平約1日飲4支奶,今日飲5支,以老人病患黎講係好配合

佢以前係帶隊去德國請顧問去同代表和黃嘅夏佳理打官司

今次入QE,本來住得4日,個主診冇野,係個顧問醫生由第3日起想趕我爸走,巡房仲不停同其他醫生用英文係咁講要趕走,以為冇人識聽,我爸突然用番流利英文同佢抝,佢即刻唔出聲,之後可以留多日,公立d醫生真係高高在上

我爸係病得慘,但個腦冇懵仲好理性
精神冇野,腦筋清晰
但都係冇體力,而家固體野仲係唔得
我有中醫fd都係咁講
我爸返工時1日10幾杯,退休都1日3杯
yes, 但佢以前返工1日1包煙以上,返工時1日10幾杯咖啡
佢依種高位一日開幾個會,一開會就扯煙隊咖啡
其實基因應該最大
去到第10個月,我爸個病情其實唔會有出路,睇唔到任何好轉機會
CA19係低,但個人虚弱

我同我媽都已經嚴重抑鬱,尤其我媽
佢成日會講不如成家燒炭死
我初頭都覺得好黐線,但依排開始覺得都岩
好唔想有嗰種成日都好唔開心嗰種感覺,但一自己一個又會諗,可能死先可以唔洗再諗
不過而家唔可以死住,至少我仲要諗埋如果我爸好辛苦應該點落手幫佢了結,如果咁都幫佢唔到我對佢唔住

我有見社工,但社工完全幫唔到,跟本依件事只係得死得舒唔舒服一個疑問?
人生到最後都一片虛無,捱到臨老又要受苦
係呀,睇唔到盡頭,死局一個
佢哋做得好啱
我而家先明咩叫早死早超生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞