跪求胰臟癌醫生推介-2

899 回覆
45 Like 3 Dislike
幾時要諗入?我屋企人擴散到淋巴同腹膜。暫時仲識行識走,但因為一連串治療後,食慾好差,胃口唔好,叫到肉就想嘔,營養奶又消化唔到(佢覺得太杰,每次飲完個胃都唔舒服),見佢一日瘦過一日,可以點做?
同埋作為照顧者心理要點調適?我好心痛😭
木瓜呢?
節哀順變

我有個問題想問下,如果唔方便唔答都得
點解你同爸爸感情咁好,你阿爸係專業人士,工作時間都長,細個會唔會都無咩時間理你?

其實我都好錫我阿爸阿媽,但自問都做唔到你咁,好似好不孝,但我有自己家庭,顧慮好多
咩木瓜
腳腫到行唔到,同埋痛到止痛藥都唔得就要入喇
營養奶你可以開水溝
我屋企之前係一支200ml 倒1/4出黎加水沖一杯
只要一日飲嗮一支應該都OK
其實有腹水腳腫都好快
我哋9月中係港怡一照就發現,一個月就行
依2日我check 埋條數,成個醫療費用係120萬,包埋上深大,比我想像中少好多
依一年我一直專登放定500萬係户口,冇定期冇投資以備不時之需,結果用得2成, 則面話你知依個病有錢都冇用

個天連我想佢洗多d都唔得
細過全部時間俾我,佢8點返到屋企就陪我温功課
星期六日全部時間俾我
80、90年代d工忙極都可以準時7點放工
你唔可以同我比,因為我冇老婆仔女
42年同住冇分開過
心理要點調適?
佢愈早死愈脱苦海,逼自己咁諗

上星期我爸臨終前2個鐘,我都叫佢唔好死頂,放手安心去
公立係無5fu 做
佢會叫你返屋企打5fu
可以諗下你神經細胞唔夠糖,要用咩轉化成糖?
諗通咗就知點解減糖/戒糖後會變得瘦削同非常虛弱,肌肉亦都更快流失。
木瓜抗癌,同埋木瓜酵素喺幫助消化,胃口可能好啲
但唔知癌病人食唔食得落隻味?
youtube一大堆患癌kol
覺得遲早有成日生濕疹
醫管局11月就會出2022年香港癌症統計
上面條友真係有病,仲要咁鬼祟
癌症資訊網慈善基金有個免費「BRCA/HRD 基因檢測」計劃

👩🏻 適用於病人
▶️ 卵巢/輸卵管/腹膜癌:BRCA或HRD基因檢測(HRD檢測資助項目只適用於私營醫療機構病人)
▶️ 乳癌:遺傳性BRCA基因檢測
▶️ 前列腺癌:BRCA基因檢測
▶️ 轉移性胰臟癌:遺傳性BRCA基因檢測
C打你屋企人情況好似我媽個陣, 唔呃你應該得返2個月左右時間
好好珍惜每一分每一秒
我媽而家日日喊緊,一定要走
都咁多年前, 科技一路進步, 唔可以因死過一個人以後停係度喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞