跪求胰臟癌醫生推介-2

899 回覆
45 Like 3 Dislike
但以你情況唔樂觀,唯一優勢係後生,器官冇咁易衰竭
化療住+PD個CA199 都升,如果1個月都係咁陳林已經會轉藥
膽管癌都係半步癌王好難醫
巴打好respect 你
知道你同爸爸都好好感情,
睇住佢咁俾個病咁折磨, 真係好心痛…
我同你一樣,雖然會同爸爸偶爾鬥嘴,
但家人感情好好….
我都考慮緊係咪要辭職/ 停薪留職…
好想多d 時間陪佢, 想積極d 治療
一諗到呢個病會好快拜拜, 就開始頂唔順了
依家可以將重心放返阿媽
逼佢每日食一棵西蘭花呀
係,都知道... 我妹夫更清楚佢嘅情況,我會叫佢加你tg,謝謝您
試吓停薪留職,唔得就直接辭職,錢冇咗可以賺返,但屋企人離開咗就唔會返嚟,要好好珍惜相處時間
我上年都心懷希望
但其實胰擴散真係等死,我去到7月 sbrt 肯定失敗已經想幫我爸燒炭,有同陳林講過
而家睇番,我係啱,之後嘅腹水、嘔血生不如死
巴打唔好咁
唔好話係等死….
因為你爸爸好重要, 你先咁想搵治療方法

我都盡量唔想俾爸爸覺得佢係個等死的人
我都考慮緊係咪要辭職/ 停薪留職…
好想多d 時間陪佢, 想積極d 治療

如果你供緊樓,負債之類就要三思
不過你而家咁都冇心情做野
你睇我post都知我依1年嘅心路曆程
其他人咁講係口衰、落井下石;但我咁講就係認清現實
係…. 你講得岩…
係公司做唔到野….好似度日如年
等放工然後去醫院探病
冇人叫你同佢咁講
只係你自己要知,佢頭頂已經有倒數提示
我明
要認清事實
去到某個位要識放手…
因為我爸都照顧過長期病患,
佢話病係床上不能自理係好痛苦的事…
以前每次睇新聞話d 病患自殺,
佢都會話如果病到咁辛苦應該放棄治療
無謂咁辛苦大家
所以我好怕佢仲行得時都放棄去醫

諗一諗 又頂唔順
唉, 明你想推中醫

但你都要有少少常識

胰臟癌病人唔夠胰島素
係唔可以食太多糖份, 會好容易影響血糖攪到糖尿

減糖同埋高蛋白先可以希望減少肌肉流失
因為胰擴散已經近乎必死,唔好心存僥倖
你見D 胰臟癌kol 好有希望,但佢哋幾乎都係一二期,而且佢哋都係等住復發,鄭威濤有7年已經係有錢+奇績 (陳林列佢為奇蹟病人)
巴打, 我屋企人同你爸個情況都係差唔多
腫瘤好大粒13cm
好似個水泡咁圍住條血管

去到私家腫瘤科, 佢都話照PET 係無意思
因為消唔到源頭, 知到佢擴散左都係無用

之後一切既治療都係舒緩性質
即係拖長少少, 等佢舒服D 咁

理性上我明再醫都係等佢辛苦

感性上又覺得想佢唔好好似等死咁
做下治療搏一搏...
真係好痛苦...

佢自己反而已經接受左
話無所謂, 唔做化療...
依家已經腹水腳腫
等緊黃疸黎...
都擴散到去肝,不如睇定安寧服務
其實你都睇到樓主洗幾多錢結果都一樣頂多一年
唔想放棄就快啲去第2度搏NK
想問下你而家睇邊間私家?
今日確診左, 我打電話預約都仲未有期

我地而家連腫瘤科都未見
話化療都做唔到住
日日睇住佢身邊變差
而自己乜都做唔到
真係好難頂
我地都係去左中大睇
個陣去公立確診左
本來佢地話幫佢做支架
點知訓左十幾日
見佢食到少少粥水先話唔幫佢做

跟住就去左中大拎多個意見
同埋要佢地幫屋企人做埋個支架
抽埋組織化驗+基因測試+電療
咁就用左差唔多三十萬

不過老實講, D 醫生見到咁既case
都唔係好想幫你攪, 因為個percentage 太低
支架個D 都係我叫個醫生幫佢攪
切碎蒜頭俾佢食,蒜頭可以產生NK細胞
同埋如果你地諗住做化療
公立係無5fu 做
(我唔知有無理解錯, 個醫生話5fu 要吊住包藥慢慢打, 公立做唔到)
我地個case 佢只offer Gem+abrxxxx

同埋公立個期好長
見醫生等一個月, 等化療又幾星期
你要去公立, 就搵間無咁多人既
我記得佢個度有個表, 寫明輪侯時間
QE 好耐, 屯門個D 好似快D
住係公立醫院, 真係有種由得你死的感覺
醫生打黎講確診都係3-4分鐘的事
我未消化到就叫我陪病人多d
好需要2nd opinion 起碼令爸爸舒服d
食唔到的
屋企人有左呢個病後
味覺同嗅覺都變晒
一聞到蔥蒜味就想嘔
我明
我地好彩等得到去腫瘤科
入到去你見到幾多病友你就知

病友真係太多, 資源真係太少
唔係佢地想咁
係佢地無辦法, 只有醫D 最有希望同最危急既病人

有個醫生都話
公立唔係唔幫你做, 但你要辛苦典床典席多一排囉
Oh shit
雖然咁講好似好衰
不過搵定舒緩科喇
我老豆個陣係去亞公角賽馬會善寧會
貴但service 好好,世伯可以考慮下行唔到先入去住
我一早去視察過啦
環境係幾好
好靜
負責人講解都好好

但係屋企人另有選擇..
唉..好似睇住個鐘倒數咁..
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞