跪求胰臟癌醫生推介-2

103 回覆
12 Like 1 Dislike
今日睇完個專科醫生,初步係醫生用超聲波check ,個膽漲左,所以懷疑係胰臟出事,跟住D 癌散播去個肺,搞到佢氣促,而且佢背痛左幾個月

初步估計胰臟癌+肺癌

星期三去法國醫院照Per-scan
老豆84歲 有糖尿病
一直都好生猛 行得走得
前排一直唔舒服
以為小腸氣復發(之前有三四次)
入急症室幾次 都話冇事
比止痛藥就算
呢排瘦得好勁 又嘔又話腹好痛
岩岩睇左私家醫生 確認係胰臟癌
已經擴散左
而家個腦空白咗
有啲咩可以做到?

長期病底
第四期? 擔心頂唔到化療
醫生點講?如果想醫就要快手做準備功夫
加油
無得醫、淨返個幾月、好好享受人生啦,要見既見,要食既食、要玩既玩、好好安排
多謝大家關心
其實大概知道都時間唔長
因為自己有Google同埋已經擴散
私家轉介左去公立排期腫瘤科
要五月尾先有期
姐係仲未見醫生
但係驚已經頂唔到去嗰日
宜家冇野可以做
淨係食止痛藥 減輕佢痛楚
同埋呢幾個月 佢而家仲好精神
陪多啲佢 儘量有啲咩心願就幫佢
啱啱影左全家幅
星期日陪佢去馬埸行下
儘量陪下佢 享受最後嘅時光

但估唔到件事嚟得咁突然
我同我老母都偷偷地哭到仆街
希望爸爸唔好咁痛苦

大家都要好好 珍惜眼前人
胰臟癌擴散2星期都已經唔同
5月尾先俾期,同叫你去死冇分別,根本唔會等到嗰時
而且公立預測死期好準,佛教同聖母各自打過幾次嚟叫我哋去
我爸9月尾去qe,佢已經預2-4 個月;跟住12 月我爸已經瘋狂上吐下瀉準備出黃疸,個支架裝遲D都即刻瓜

去私家,尚可一博;去公立,躺平等死,我哋做仔女一定想救,但如果歲數過80、甚至90,臨老仲要受苦要睇病人意願

我爸3日前化療完,而家假發燒沾寒沾凍緊,食緊強力止嘔藥,就算個癌指數而家咁低,化療個副作用一定係慘;而且近依2星期手腳水腫緊
好多時都係無錢就冇得揀
巴打
我完全明,我老豆後生過你老豆20年
1月底個陣確診左胰4去左肝,個陣全家都好崩潰
要好好睇住你呀媽同你自己d情緒
介唔介意講下5月去邊間公立腫瘤科?不如試下打去其他醫院睇下有無邊間個排期早d? 同時可以係私家做一兩個chemo cycle 一邊等公立
lm
睇完都覺得慘
真係要珍惜家人
五月尾去伊利沙伯醫院
但我好清楚
佢目前嘅狀況 一定唔會頂到
佢仲好樂觀 佢以為起碼仲有一兩年
但其實 只係得幾個月
而家根本無藥食
只係食lyrica 同 必理痛 去止痛
我琴日同佢傾左好多
傾傾吓都忍唔住 喊咗出嚟

而家同家母都接受咗
儘量打點好善終服務
請保重
保重呀巴打
公立而家無位,尤其QE,上月9月尾帶埋專科醫生信,係排入外科,腫瘤科唔收
如果你死lur 佢醫,腫瘤科會同你講"你又老又擴散,無藥醫,只有電療"

好多病人就咁俾佢班判官呃9左,以為自己真係無藥醫
同我當時一樣
日日去QE攬住我爸喊
QE仲要話剩低2-4個月,暗示唔好醫,幫我哋直接排佛教、聖母
呢個真係好睇醫院
我爸爸屯門醫院,D醫生護士都好nice
主管個態度係睇得一個得一個,所以收得特別多症
QE 都一定係最衰嗰幾間
入一次去就見識到現世活地獄
而家喺排臨床腫瘤科
但因為末見醫生
所以唔知確實日子仲可以捱幾耐
而家佢都精神 但食完藥好攰
近排都食多左野 但唔知係咪lyrica副作用 先重翻少少
話隻手好痺 夜晚都唔可以熟睡
朝早先係梳化抖下 訓下覺
而家出街都係直接uber 帶佢出去玩
等佢可以唔使咁攰
同埋買左啲癌症奶粉 同佢個人肥翻啲

好好陪佢渡過呢幾個月
人真係好化學
今日唔知聽日事
經歷生死
每個日常原來都好珍貴
雖然時間唔多
起碼我仲有時間陪佢

共勉之
各位巴打絲打
有時見老豆咁精神我都會唔記得左佢第四期cancer
呢個唔係鬆唔鬆懈既問題,我自己出街同係屋企會戴口罩同埋食飯隔開9丈咁遠食
可以做既我地都做左,係睇化療藥有無效
話説巴打有無tg,想問d嘢有關揾陳林睇下個case
TG: @sanwulittlechi
你爸爸真係好彩有你
希望老人家關關難過關關過
現時狀況比9月尾好
體重比未出事前回復80%
食量比未出事前回復75%
近依幾個星期佢自己按摩穴位
今個星期開始係屋企行
依個病又真係咁
唯一解決方式做whipple operation
所以你老爸好勁
今日覆診
個CA19由上次17 跌到13, 依個數應該盡盡地(正常人37以下)
所有指標好好,體重58kg ,陳林全部表示好滿意
下個星期pet scan
之後正式傾下一步治療

陳林問我後續想點醫,我話出國都係一個選擇,佢就問去邊,我話日本NK 幹細胞治療都係其中一個方案,跟住佢就話某名人嗰種?我話係,然後佢話知個療程點
希望pet ct會係好消息
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞