跪求胰臟癌醫生推介-2

899 回覆
45 Like 3 Dislike
買飯路過

惠普氏手術 全切胰臟後當然要打胰島素,保留少許胰臟的話就要手術後評估,有需要都要打(度數次數少啲)

打短效: 快速見效,頂峰期快但針藥有效時間短 - 適合固定時間進食、固定分量、平時唔口癢食非正餐病人

打中長效: 會慢d生效,頂峰期慢d 但針藥有效時間較長(8-10小時) - 適合少食多餐病人 同埋一日最好多餐進食,例如 早 早午之間 午 午晚之間 晚 晚到睡前
深大NK/Car T 要唔要拮針抽好多野?
9筒血
3用作化驗,6用作培育

原來仲有種叫TCR-T, 唔知邊度有得做
佢唔係全切 醫生無要打呀
快肚餓唔太覺
我老豆有kras g12d , 知唔知邊度有得做?
我係Reddit 打左成個Journey出黎,有時間可以望下

https://www.reddit.com/r/pancreaticcancer/s/kyyeakzWr1
我下星期約咗陳智仁,聽下佢點講先
以我理解, 呢個係腫瘤科講既免疫治療
香港應該有得做, 但會好貴

可能學下樓主咁上大陸望望好D

我屋企人無呢個靶點, 食標靶, 免疫都無得做

普通killer cell 大包圍又唔知有無用...
以我所知,香港而家對實體癌既免疫治療得pd1/pdl1…
可以望埋台日
特別係yen水咁平,肯接可能平過大陸
以nk計, yen 平極東京都要18萬一針,關西平一半
一期mrna 東大有得打,一個療程700萬yen
依d我都考慮過,但日本太遠了,病人頂唔順
yes, hk 手段係依d
推, 我見吳文忻係泰國個隻細胞治療好似類似你哋講個種, 好似係T細胞,
佢係名人, 如果佢成功, 香港都有機會多啲人識

如果係唔係都要1百萬, 咁緊係揾隻唔辛苦又快啲方法啦
點解香港無架
心好痛….
我爸爸剛剛確診胰臟癌擴散去肝
原本以為係肝癌, 醫院叫我地安排PET CT scan
而家打黎叫我可以cancel 因為冇野做到
得返化療…而家個腦空白一片,
唔知點同媽媽講,唔知cancel 好唔好,再搵出面醫生2nd opinion
想問下, 各位巴打有咩醫生覺得ok ?
求介紹最平價的承辦遺產律師,而且要樓要轉名俾我媽,所以律師費希望儘量平

另外放樓契的保險箱壞了,已經開左3日都唔得,求保險箱開鎖師傅
FDA冇
而依d唔係藥,係自身免役
陳林, 另有蔣子樑
張寬X同邱宗X就千祈唔好去

胰臟癌一般先擴散去肝,所以你睇我個post大概都知之後會點
其實都係嗰類野
但單靠依d唔夠力,要加化療、標靶
如果需要中醫資訊可以留 contact,聽完我分析如果覺得有道理嘅就去睇一次,同醫師討論情況,然後你自己決定信中醫定西醫 ,唔信中醫嘅可以選擇化療
巴打我有追po, 覺得你好堅
我今朝先喊完,自己好後悔以前唔夠錫爸爸
仲有好多遺憾未同佢去實現…
一返工就收到醫生電話…
而家個腦空白一片,乜都做唔到…
上癌症資訊網聽下睇吓有冇幫助

你追返樓主嘅post,post1開始,好多實用資訊
癌症資訊網有免費一對一資詢,試吓問吓

【癌症病人支援】除公立醫院外 給予癌症患者「免費第二諮詢」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞