跪求胰臟癌醫生推介-2

504 回覆
33 Like 3 Dislike
就算用到5fu 可以縮細到粒瘤既都係好似得兩三成人
巴打保重,有咩想同老豆做就做,唔好俾自己留遺憾

影張全家幅都好 行得走得就快d 去做,狀態可以跌得好快

發現到走可以唔夠半年

叫得癌皇數據上係好撚絕望,有錢都只係賭個機會搏多少少時間

唔好鑽牛角尖點樣去醫,珍惜剩低時間,盡量保持生活質素

好多時d 人好執著點醫,就算拉長左時間但無晒生活質素,變左人生最後時間都只係受苦乜都做唔到

格硬留住患者都只係滿足自己

make everyday count, 巴打加油
真係
我老豆已決定唔醫
之前做化療之前驗血話血小板太低所以做唔到,要休息多幾日
事後佢同我講聽完陳林話要休息多幾日佢覺得好開心
加上ca19-9升左三倍去到30幾萬,照埋ct話差左就決定唔做了,舒舒服服咁過埋淨低幾個月
後期基本上同肝癌d 問題差唔多
腹水, 冇胃口, 唔吸收, 食高蛋白難痾屎同時肌肉流失極快
襯重行得走得去個輕鬆旅行都好
咩野食都買, 食唔晒唔岩食就掉, 最緊要佢肯食, 可以enjoy 到食物而唔住不停隊奶續命咁
屋企裝下扶手, 沖涼椅之類, 盡量幫佢有自理能力, 等佢易接受d, 特別老豆多數自尊心比較重, 除左生活質素, 心理質素都好緊要
可以試下SAMe,谷光甘肽清下毒素
iherb買唔貴
可能可以捱多一年半載同會精神啲
血小板低可以補充維他命B12
想請教爸打聽到老豆話唔醫果刻心情點調節?
我今日去到QM同老豆覆診,QM都冇咩新消息俾我,都係跟返private sector咁醫…基本上得化療一條路。化到冇得化就等死。我同爸爸講同佢返大陸試下做免疫細胞治療,佢話佢唔要去,香港醫得幾多就幾多,佢話冇得醫好,拖延住只係痛苦。我聽到佢咁講,個心好翳….
絕對明白你
我自己諗就係始終做化療個個唔係我,當中既辛苦係得佢先明
我老豆每次入醫院未做化療已經開始嘔,所以係心理上已經好抗拒化療
佢自己都唔想繼續辛苦,同埋想要quality of life ,話勉強拖多幾個月但訓係床到其實無乜意思
宜家行得走得訓得食得精神都唔錯
所以當佢決定話唔繼續其實我都有d 登佢高興
大陸我地都有望過下但老豆覺得過關人生路不熟同埋好遠,一來一回都攰所以就無繼續望落去。呢樣嘢如果你有興趣問樓主會好d
祝大家爸爸媽媽/病友們身體健看
我爸開局已經肝肺,跟本手術已經no了
半年前有一排CA19最低去過13-17
胰臟癌切淨都8成復發

屋企人粒瘤成個拳頭咁大
大唔一定冇得救,冇擴散就得
KOL 玩具德個胰瘤14cm,但冇擴散,切完一樣搞得掂
陳林話一般係1年
肝擴散不超過5粒叫寡轉移,清左可以手術
30幾萬.........依個數好誇
陳林覺得有冇得挽?
大陸我地都有望過下但老豆覺得過關人生路不熟同埋好遠

我同我爸各有大陸電話號碼、工行建行户口,仲有2百幾萬人仔係上面,醫藥費一定夠找
而家坐車有滴滴,出關去坐直達醫院好方便

大陸已經係最易出外就醫地方,如果有機會唔好輕易放棄
大陸試下做免疫細胞治療

可行
我先排拎完sample 上深圳大學醫院做 Car T 靶點test, result 今日有
CLDN18.2 唔中
MSDN中, 會同陳林傾, ok會上去做
所謂有機會,就係Car T CLDN 18.2
依個靶點係近年最多生化公司做緊,有7成機會中
但我爸都唔中

你可以拎sample 去深圳大學醫院/ 養和驗

屋企人無得食標靶
免疫治療都唔岩

好彩佢算睇得開
不過口講同心點諗又邊個知
佢扮無野時, 我又扮無野, hehehaha 又一日
叫佢食維他命都食唔到啦
仲邊食到咁多丸..
我今日都睇開左了
俾晒d chemo 副作用既單張佢睇
由佢決定做唔做算

你講得好岩, 話就話副作用因人而異
一陣我迫佢做, 佢又好辛苦
佢怨我之餘, 我都會怨自己

依家係諗緊點令佢有精神D
起碼去下其他地方, 唔駛成日屈住屋企
無啦
條血管係正個瘤中間
好似串魚蛋咁..

確診照左一次CT
之後乜PET 都無照過..
呢D真係唔知好過知
標靶藥都好似得<10%既人有用
胰臟癌真係好閪 難發現, 易早期轉移, 近消化器官同主要血管
同埋傳統化療電療效用有限
先化療再睇下會唔會縮
或者去台灣做重粒子電細再開刀
胰臟癌標靶就算可以用,但個效果唔會太好
可唔可以分享下個程序係點
係咪要用WeChat個d book
洗唔洗個病人親身去,定還是拎嗮報告去就OK

我老豆1月diagnose 個陣係養和做biopsy
上個星期叫左陳教授refer 左個agent contact 養和去拎d sample 驗dna ,但陳林話都係得1-2%
我估呢個係 for car-t
都有問過教授深圳cldn18.2 個類test 但佢話佢無connection 可以share 到
加油樓主,見到你個故事,自問真係好慚愧,你已經好叻仔。

希望令尊吉人天相。
係咪要用WeChat個d book
洗唔洗個病人親身去,定還是拎嗮報告去就OK

深大用唔到wechat book,要大陸身份証,我係直接wechat 個腫瘤科主任
唔洗病人親身去,拎嗮報告去就OK

我老豆1月diagnose 個陣係養和做biopsy
上個星期叫左陳教授refer 左個agent contact 養和去拎d sample 驗dna ,但陳林話都係得1-2%
我估呢個係 for car-t
都有問過教授深圳cldn18.2 個類test 但佢話佢無connection 可以share 到

Car T CLDN 18.2 有6-7成機會中,唔係1-2%,但我爸唔中
Car T MSDN 我爸中,表達率50%,中等表達,可用
教授深圳cldn18.2 個類test , 佢冇的, HK 冇18.2研究,所以我話落後

你要contact 留TG
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞