跪求胰臟癌醫生推介-2

899 回覆
45 Like 3 Dislike
其實係同意, 但有d樓主已全力做咗, 負面壓力同埋付出已好大, 無謂啦.....
我諗道理個個都明
但當發生係自己同親人身上既時侯係唔係咁易做到呢個決擇。。
可能你做到 當你老豆老母驗到cancer就直接選擇放棄
但亦有人,包括我自己,唔想日後後悔自己當初無盡過力
尊重病人同家屬既選擇
如果84我都算,但而家係74
賺多幾年同醫好已經一樣
我從冇諗過醫好咁天真
我唔想因為今日因為一時之懶,第日後悔
出去醫係好辛苦,我平時日日gym住都覺得個人散哂,但我真係唔想劬勞未報
我由出世到而家42年,未分開過,我爸而且係放工後時間全部俾哂家庭
我有朋友係咁

佢老豆82歲, 21年由發現肺癌到死2個月,全程公立,最後死係電療台上,電療台好凍,佢做6日電療就肺炎,第7日死, 佢問心無愧,因為一家大細要養,真係無幾百萬去私家醫

另一個去左澳洲讀書十幾年冇番hk, 父母只係熟悉嘅陌生人

但我以上2者都唔係,所以我一定博命救
其實冇差別,身體狀況已經差,行動不便,我呀婆之前都係咁,嘥咗咁多錢最後都係走咗。
琴日阿爸做body check今日就打嚟講佢CA19-9成434(正常水平係34),會一攞報告就同佢去睇私家

請問大家有冇類似經驗….
想問下腹水問題
如果公立抽腹水, 係咪一定要急症入院抽?
定係有D 咩其他服務可以問唔中咁抽下?

我見外國有d 引流系統, 家屬可以自己用真空瓶抽
香港係咪唔興呢d?
泰少加油
做Pet ct睇有無抗散
再抽組織for 日後需要
化療基本上有幾種
Gem Cap
5Fu
AG

其中5FU應該係首選,數據上最有效但副作用都最大,要心口做個小手術裝個port 俾化療藥入,否則靜脈注射血管會爛

另外之前有聽講遲下中大醫院有機會做到氣泡醫胰臟癌,希望你老豆等到

https://std.stheadline.com/daily/article/2622478/日報-港聞-氣泡治癌儀受捧-港興趣-高得驚人

另外癌指數不代表一切,個trend 係indicative 但最準確一定係pet ct

祝爸爸身體健康
加油吧巴打
家母都係胰臟癌離開
好突然1-2就離開左
1-2個月就離開
突然暴瘦好心痛
當時疫情都冇得點探 唉
賺多幾年已經好好,我都唔知自己有冇機會
巴打你咁後生, 盡量頂多幾劑Chemo
再搏下做手術切左個源頭

心境好重要
我見Reddit 有人無做whipple , 十幾年仲係度
諗野正面d, 希望有幫助
醫生話做唔到手術,只可以做電療,做多3次化療再照下咩情況先

心情暫時都冇乜嘢,已經接受咗,而家盡量食到就食,陪多啲屋企人
巴打真係食多D
唔好俾身體弱

我屋企人身體有其他問題搏唔到
真係好希望你地個個都大步欖過
你或者去TW做重粒子
橫掂都電,用依種最好,先縮後切
你後生獲救機會高
參看toysdaily 玩具德
呢樣係咩嚟?
434唔算高,但應該有問題,胰腺炎係其中之一
你當副作用細啲既電療啦
無咁傷癌細胞附近既正常既細胞
但治療結果好似同傳統既電療唔差得遠
重粒子應該會比傳統電療好
傳統電療如果個幅射量唔夠高 好似都唔容易入到/殺得死胰臟癌
同埋做完傳統電療之後都好難再做手術
無仔細研究過heavy ion therapy
但行內人會睇既係treatment 時uncertainty 太大,因為誤差1mm 個dose distribution 都都有改變 而internal organ movement 同 patient motion 好難避免
所以傳統電療都唔係真係咁差 當然佢個副作用都大
Big hug 我都未完全釋懷到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞