跪求胰臟癌醫生推介-2

504 回覆
33 Like 3 Dislike
如果未盡力就放棄會遺憾一世
我1月同你contact 過
啱啱tg 左你
師兄可唔可以share 埋俾我,啱啱TG 咗你
精神OK,食都可以,只係食量唔多,瘦得好快

照完CT,切左胰後,而家肝有轉移,之前近胰臟既淋巴都有腫瘤

醫生暫時只比gemzar做化療,驚AG會頂唔順

暫時單gemzar副作用唔大

長遠都唔知可以點醫
只係生活、飲食習慣,降低個機會率,好難防。

莫樹錦好友蕭永泰醫生,唔煙唔酒生活健康思想正面,最後都可以中肺ca走人。cancer真係防不勝防。
陳林而家太多人,佢又成日唔係hk, 我建議你最好去睇一次蔣子樑,因為單用gemzar 係hea 醫,去睇一睇私家好D

長遠都係逐隻試
地中海飲食
魚,菜,葡萄酒
首先要多謝經濟日報登左我同我爸個情況

個報導出左街之後,李嘉誠基金會睇到,經記者搵到我,話可以推介我用部超聲波機,叫左我去見港大陳智仁教授 (本身應該上星期去,但因為打風)

今日去左瑪麗醫院,11:00 去15:00 先有得睇,好多病人,活地獄情況嚴重過QE

見到陳教授,佢好詳細睇哂所有報告,態度好好,而家安排下星期一去港怡照超聲波,之後月尾返去覆診,但佢都話未必做得晒成個肝

叫做多個機會 加油
加油
希望你可以得到適合嘅醫治
你爸爸依家精唔精神嗰啲?有冇胃口?
係咪因為有相關嘅癌症基因?
亦可以係打針、佢成日係麈多環境etc
日頭精神,但一到夜晚就死咁款
只可食流質
係,好似研究話肺癌有兩成係因為基因變異引起。
巴打同爸爸都要加油
唔計食煙嗰啲,原來食甜野都會容易胰臟癌

胰臟癌有跡可尋?1年半前或已現1先兆 醫生揭2類人風險高

胰臟癌因為沒先兆可言,因此致死率高,有「癌王」之稱。不過有醫生分享指,不少胰臟癌患者其實在確診約1年半前,都會出現1個容易忽略的徵狀,可視為胰臟癌的先兆!

胰臟癌有跡可尋?1年半前或已現1先兆
據肝膽腸胃科醫生錢政弘在節目《小宇宙大爆發》分享指,近年胰臟癌新症有增加趨勢,原因與肥胖及高血糖人口越來越多相關。他指出,以下2類人患胰臟癌風險比較高:

糖尿病患者
愛吃甜點者

錢政弘醫生指,胰臟的功能是分泌胰島素來調控身體血糖水平,不過上述兩者因為病情及飲食習慣關係,令胰臟一直不停釋放胰島素,胰臟等於不斷超時工作,最終導致胰島細胞逐漸減少,增加胰臟負擔,提高胰臟致癌風險,當中糖尿病患者更可增2倍患胰臟癌風險。

https://www.stheadline.com/health-care/3382013/胰臟癌有跡可尋1年半前或已現1先兆-醫生揭2類人風險高
有冇講咩甜點?西式凍冰冰嘅定係中式熱糖水?
今日見咗醫生,confirm咗做唔到免疫治療

唯有繼續做返化療
正常,得5%人得
你試吓上大陸測CLDN 18.2, 依隻7成人會得
養和可以驗
我唔係好了解CLDN 18.2,想請教一下

佢好似係主要針對消化道種瘤,胰臟癌同肝癌有冇效?

我今日開始做第三次化療,通常咩情況或者去到邊個stage先check CLDN 18.2?

如果去養和驗,係唔係就咁同佢講就得?定係都要見醫生先?

如果check到出嚟中嘅話,係唔係香港都冇得做,要返大陸做? 佢係要配合化療一齊做嗎?

謝謝

昨天去了養和做超聲波,醫生話開始有腹水
TS1 可能已經失效
佢好似係主要針對消化道種瘤,胰臟癌同肝癌有冇效?
就係針對胰臟癌

我今日開始做第三次化療,通常咩情況或者去到邊個stage先check CLDN 18.2?
所有化療失效時最後一博

如果去養和驗,係唔係就咁同佢講就得?定係都要見醫生先?
同你而家個醫生講要肝組織切片10片,再拎去養和驗,$4800
大陸就$2400驗CLDN 18.2+ MSLN

如果check到出嚟中嘅話,係唔係香港都冇得做,要返大陸做? 佢係要配合化療一齊做嗎?
依d 叫邪魔外道野,hk 冇任何相關研究,要返大陸
謝謝解答,咁我做晒啲化療睇下咩情況先再驗啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞