跪求胰臟癌醫生推介-2

899 回覆
45 Like 3 Dislike
樓主你已經盡咗可以做嘅最大努力
你父親一定感受到,take care
陳林5分鐘前來看我爸,估計這一兩天內走,應該過不了下星期,endgame 了
樓主你要振作同保重,我三個月前爸爸都係因為cancer走咗。我都好明白親人走咗唔係一兩句鼓勵說話就可以令你放得低,何況你哋兩個關係咁好,一定永遠都唔會ok。真係唯有要等時間醫治你嘅傷痛,你記住地上仲有等住你照顧嘅人,仲有一班支持你同你爸爸嘅連登巴打…..

我見到你呢一年嚟為你爸爸做嘅嘢,我真係自愧不如。你爸爸一定會以你為榮,將來一定可以同爸爸再聚。
我哋成家尋日道別一次;今日下午我媽再嚟,再道別一次,其實我爸今朝仲挺住一道氣等到我媽到,講完佢就叫我先搵護士上重嗎啡

我哋成家都已經崩潰,之後仲有白事嗰D要搞,我爸想一切從簡,直接火化就完

護士話佢今日應該仲頂到,所以而家我番屋企一趟拎野
我對上一次食嘢係24 小時之前,依2日都食得一餐,而家感覺好餓但完全食唔落嘢

陳林明日會再嚟睇我爸
食唔落可以飲下啲能量野,驚你暈低
如果係呢1,2日,即係你冇得抖㗎,點都要補返啲卡路里
巴打自己都要保重身體

好好保重
我番左屋企拎行李了
我而家痛苦到覺得個意識好似唔屬於自己,成個人好暈,上晝陳林未嚟時我爸仲問有冇機會醫,佢唔捨得我哋好唔想死😭
可以嘅話,請你盡力引導你爸爸諗返佢呢一生過得多充實, 多美滿開心,同你哋嘅相處幾咁愉快,感恩且無憾一生。 如果有宗教信仰, 都請多祈禱/誦經/念佛號, 對佢好有幫助的。

祝福你們
同時表達你哋會堅強,會照顧好自己同阿媽,佢完全唔需要牽掛
我爸在下午五點左右已失去意識,現在戴著最高濃度氧氣罩,血氧只得86

佢今日係強撐住最後一口氣,係一點左右同我媽作最終道別,係我媽嚟之前不停叫我媽快啲,話自己就死撐唔住,係正式道別就陷入昏迷

我七點左右喺屋企拎完嘢回醫院,已經見佢無意識,個口一張一合咁呼吸,在9點半更加要用面罩

我個心痛到好似少左一塊,我接受唔到佢變成咁,而家我只係希望佢盡早脫離苦海😭
我爸剛在22:30 駕鶴西去
觀自在菩薩。行深般若波羅蜜多時。
照見五蘊皆空。度一切苦厄。
舍利子。色不異空。空不異色。
色即是空。空即是色。
受想行識。亦復如是。
舍利子。是諸法空相。
不生不滅。不垢不淨。不增不減。
是故空中無色。無受想行識。
無眼耳鼻舌身意。無色聲香味觸法。
無眼界。乃至無意識界。
無無明。亦無無明盡。
乃至無老死。亦無老死盡。
無苦集滅道。無智亦無得。以無所得故。
菩提薩埵。依般若波羅蜜多故。
心無罣礙。無罣礙故。無有恐怖。
遠離顛倒夢想。究竟涅槃。
三世諸佛。依般若波羅蜜多故。
得阿耨多羅三藐三菩提。
故知般若波羅蜜多。
是大神咒。是大明咒。
是無上咒。是無等等咒。
能除一切苦。真實不虛。
故說般若波羅蜜多咒。即說咒曰。
揭諦揭諦 波羅揭諦 波羅僧揭諦
菩提薩婆訶。

願十方三界諸天神佛引領世伯向往西方極樂淨土

保重
呢 d 時候應該重有意識的,心痛還心痛,
唔好俾佢太難過,否則佢重難走得安詳

諗下佢重有冇 d 掛心嘅野 / 人,
同佢講低會幫佢照顧
叫佢唔駛擔心
巴打,我係基督徒;我相信認左主耶穌基督係救主的人,就算過身,都只係暫別於呢個世上。靈魂會永遠長存。

我信左主好多年,有好多好難忘,非信徒所能明透的經歷,好難一時三刻講你知。不過好肯定同你講,我係好確信耶和華係獨一真神,而耶穌基督係我地救主。

你爸爸即將離世,身為兒子的你感覺一定不好受,是理解的;但呢刻係我的角度,最緊要其實係問下醫院有無院牧,可以在你爸爸臨終前為佢祈個禱,甚至係你爸爸耳邊傳福音。

神應許我們每一個相信佢的,可以係天家再見;那麼你們就只是暫離,而不是永別了。

在人這是不行的,但在神凡事都能!千奇唔好低估上帝同聖靈的工作。

有機會可以睇下以下頻道。
https://youtu.be/_CuN5YwvUeU?si=GhsQmpt49vA58sGZ

願主祝福你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞