跪求胰臟癌醫生推介-2

899 回覆
45 Like 3 Dislike
PER CT 係要做的
正電子掃描可以照到全身d 腫瘤
幾大機多粒activity 係點
反正你遲d 睇pan can oncologist 都要做
仲有時間嘅
樓主老豆頂左一年有多
我老豆頂左9個月,頭8個月除左化療日子望落去同正常人無分別,行得走得食得訓得
我打左成個過程出黎,有時間可以望下當參考
https://www.reddit.com/r/pancreaticcancer/s/wBshdwTn9x
睇哂,我諗爸打你打呢段經歷出黎都好心痛。想問係咪突然變差就差,有冇先兆?點樣可以令病人後來盡量舒服?
宜家諗佢唔會再辛苦反而有少少釋懷
Yes, 9月頭放棄治療個陣仲好正常,9月尾開始一日比一日差
我見你爸爸係spread 左去肝
肝轉差個陣眼白同皮膚會變黃,會有腹水同腳腫
唔係好痾到尿,就算有都係普洱色
如果見到呢類symptoms 就應該唔係得返好多時間
我諗你爸爸宜家最緊要係食多d 蛋白質(最好白肉)同埋綠色纖維
糖盡量少
同埋如果可以做運動都建議做
我老豆個陣係做原地行,每日兩次每次45分鐘
醫生話要少食糖?
我妹妹6月發現膽管癌,已經四期同肝轉移。
依家進行左7次化療和3次PDL1 免疫治療, CA199一直上升,化療藥暫時未有作用, 將會打算轉用二線化療藥物。

有考慮NK/CAR T細胞治療, 之前望過台灣日本 ,我見各位提過深大都有得做 ,麻煩可以畀啲聯絡資料我嗎?
胰臟癌根係要啦,胰臟分泌胰島素㗎嘛
糖尿病人胰臟癌機會比普通人高幾倍
世伯一路好走
巴打節哀順變

記得上年係中大同世伯有一面之緣
人生無常
巴打已盡力, 都無必太自責
好好照顧媽媽
巴打辛苦晒
我爸食唔落野
見到佢每日虛弱落去, 心好痛好絕望
尋日佢嘗試食多d,
今日知道要cancel Pet scan , 極灰…
仲有肝功能指數差暫時做唔到化療,我個心已經沈哂
醫生仲叫我多啲時間陪病人,
好似等死咁…. 係公司好想爆喊
多謝巴打指點
醫生講我爸肝功能指數好差暫時未做到化療….
但我見佢面同眼都係正常色、
尿係橙色(可能打抗生素同食消炎/ 膽出事)
醫生話佢仲行得走得, 可以隨時請假出去做檢查
但就話PET scan 唔好做, 係浪費金錢
聽到又灰左….
想問你呀爸係點diagnose 㗎?
有無拎second opinion?
唔做pet 既話唔知個tumor 生成點同埋幾嚴重喎
我唔得係照CT 定乜野了….
醫生打黎話係胰臟癌晚期轉移肝,牽連重要血管,
只可做化療, 而家仲要話要等肝功能好啲先做到

而家好似巴打咁提議
暫時約陳林, 但佢話要到10 月尾11月頭
我就再book 蔣子樑等覆
佢話佢自己唔係好嚴重
我都係膽管癌 有冇做基因檢測?
有標靶可以差好遠 如果你有果個gene 就算唔係本身應對自己癌病既標靶藥都可以試 不過醫生要答應開
擴散咗即係第幾期?
sor,睇到了
陳林係好醫生黎
中大醫院係幾貴你到時問下佢可唔可以排到威院私家症喇
癌症擴散咗就係4期
難怪個個都虛弱,根本就係俾西醫餓死。
正常細胞都唔夠糖,仲要減糖,諗住可以同歸於盡?
上面講咗胰臟分泌胰島素,依家胰臟癌仲食多啲糖嘅話,加重胰臟負荷,死得仲快
其他癌症係唔洗特別戒糖,可能你自己誤會咗啦
儘量多陪多照顧
我唔洗返工,所以依年陪足24小時
係陪伴、照顧、告別上,我完全冇遺憾
出殯日最後殮房9叩首之後,我已經接受佢死嘅事實
而家就反而放鬆左
醫生話只有5%有機會有標靶藥,所以未决定做基因測試住。
我情況都係突然變差急轉直下
係28號出血腹水,29號化療,個肝開始直跌
你tg我
@sanwulittlechi
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞