跪求胰臟癌醫生推介-2

899 回覆
45 Like 3 Dislike
Sbrt 都搞到我爸冇左食固體食物能力

今日都係抽1000ml, 但最後300ml 係紅色腹水

醫生會用最激進方法,上化療5fu+ 安能得,再加nk
所以聽日我朝早8點半要趕去醫院抽血,如果驗到我爸同我D血匹配,就用我嘅血去培育nk 細胞

我依幾日都係早出晚歸,夜晚自己一個搭高鐵返hk,真係悲從中來,眼淚不停流,睇見我爸受苦真係心如刀割
而家差唔多係決生死,要化療到停腹水先做到Car T
好多人TG我想知Car T d野

http://www.sznews.com/....../2023-02/14/content_30074657.htm

以上病人係今年年頭已死, 打完car T 第9個月復發、第14個月死亡,死因係由CLDN 18.2 轉靶點至MSLN, 當時深大無MSLN Car T

全中國有大約200-300個病人已經做過Car T, 胰臟癌佔1成, 深大做過嘅病人大約十幾個、MSLN 就只係1個

我爸隔離床係肝癌,3年,乜都試過,到而家Car T CLDN 18.2, 洗費10萬,佢明天同我爸一齊打2支針提升免疫力 (非升白針)

返大陸醫,電話、銀行你要齊,請護工$300一日24小時
CLDN 18.2 : 10-20萬
MSLN: 40-50萬
NK: 2-3萬一支
做得預扔錢落咸水海

唔到走投無路都唔建議試,但去到絕路,至少陳林教授會叫我試 (係叫我咋,唔係叫你,唔好入陳教授數)

免責聲明: 戴定頭盔,我無勸任何人去試,只係分享資訊當知識
希望賭得贏
我怕賭都冇得賭
佢腹水搞唔掂car T 做唔到
多謝,希望冇事啦
佢呢兩年前列線都有積石,搞到左腎都得返6%

右邊冇事,但係都有積水問題
冇得怕啦,見步行步,唔好諗咁多
lm

今日我6點起身坐7點半高鐵上深圳北,淨係飲左包奶,之後8點半去到醫院抽3筒血做blood test (乙肝嗰類)

之後一直照顧我爸,冇食lunch, 下晝1:30 要正式抽血去做nk 細胞培植用落我爸度,要抽8筒血,第一筒都ok仲影到相,但去到第4筒就突然眼前一黑,昏迷左5- 8秒左右,成個人訓左落個護士站度,班醫護同豪石個主管都好驚,即刻塞一堆糖入我個口,又成支針筒泵萄葡糖水入口,因為我想郁都郁唔到,抬我上輪椅再送去空病床到

到我醒番已經3點半,佢地俾深大飯盒我食同椰青水,我訓左期間我爸已經抽完培值car t 嘅血

我唔想再咁趕所以今晚起會住酒店,我抽血昏迷依件事成層腫瘤科都知,個主任話好感動會盡全力醫我爸

嚇撚死個護士
係成堆醫護圍住,可能以為我中風

我醒番之後完全郁唔到,手又係咁震,但有意識知道發生咩事,佢哋撬開我個口塞糖同灌萄葡糖水

嗰刻自己都好無助,要2個男護抬上輪椅又枱上床
我都未釋懷嫁,偶然諗起可能講左某啲野/對家母有某啲情緒/冇咩機會探佢,都會好內疚好可惜。頭兩年番到屋企得番自己開燈果一刻就好想喊,好彩生活有所託改變左啲環境,搵到女朋友,個人就慢慢好啲,加油阿,好好照顧你嘅家庭家族
你自己都要保重身體呀,照顧好自己自有力照顧你爸爸
呢家我成日諗煲咩湯水 學習中

國慶,D病人走晒,其他病房有D都係咁,所以今晚唔洗出去搵酒店

D護士見我霸左病床,隻眼開隻眼閉當睇唔到,依點好評;你試吓係公立或者係中大醫院,唔屌到你暈😂
國慶d人會病好
你真係好有孝心
呢段時間無論肉體上精神上你都辛苦喇。 希望一切如你所願!加油
我頭先12 點訓,2點鐘起身,我爸話肝痛要餵佢食止痛藥,之後又起左2次身,話想飲水;我媽話我嬰兒期佢都係通宵咁照顧,唉,要還番俾佢😭

我而家訓唔番
係醫護要放假留係度都冇用
留得係度嗰D都大獲
我抽完血D nk 至少要等16日培值完
辛苦你,聽完都感覺到你好攰

都唔係話邊個還畀邊個,你盡左孝義, 起碼自己日後都過得心安理得, 唔會畀自己後悔

可以嘅話都盡量搵啲空檔畀自己抖一抖, 吸啖氣,始終自己嘅健康 一樣咁重要, 而且仲有阿媽要照顧。 捱壞咗, 對邊個都唔係好事

祝福你
本身今日係會落化療5fu+安能得,但今朝驗肝功能,發現個指標變差緊,醫生俾2個選擇:

1. 停止化療,之後NK, Car T 都唔會做到,因為如果係hk 就一定係依個選擇,因為肝差+腹水一定停

2. 將個化療減藥20-25%,博安能得有效拖延2星期,等NK d血造好,醫生評估65%機會頂到、35%機會頂唔到. 因為安能得係高效藥,今年深大有4個病人做,其中2個嚴重有好多腹水,4個人照用安能得都頂到,但我爸而家個情況比這4個人都差

而家係去到生死關頭,我同我媽講左,亦同最我叔同舅父講埋,依個決定好難落,個醫生覺得好為難因為真係賭命

我爸自己決定博,我知佢唔想我哋任何人自責

去到咁嘅地步我都知點,醫生啱啱入嚟叫簽同意書
追左咁耐post 好respect uncle
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞