脫髮救髮。食、買藥幫買、植髮織髮謬誤討論。你問我答(6)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike

美絲?

2000幾 我又想聽下

十年巴打想知d 咩?
我植m 字位,之前個post 問過大家意見植頭頂定m 位,之後發現自己梳好d 既話個頭頂可以遮到,同埋m位用左8個月minoxidil 都無用而且仲嚴重左,最後植m位
手術後有消炎止痛藥所以都唔痛,之後會教埋你點洗頭,傷口護理,日常生活有咩注意(e.g. 運動,飲食)
一星期後拆線,要4至6個月先有效果,醫生就話好成功,到時放相比大家睇
總括而言覺得呢間野都好細心周到(利申我唔係打手),不過真係唔平,希望一分錢 一分貨

如果做頭頂係唔係要全剷晒d頭髮

如果FUT應該唔洗,佢都係照放起你無頭髮位置

總共比左幾錢?
有聽過食藥蛋蛋會縮 定哩個只係謠傳?

痛就聽過
縮就未聽過
之前用左kirkland 5%半年,如果停用係未會脱髮變得更嚴重? 再耐啲會唔會正常翻?

有冇好轉

停用會惡化

我本身岩岩用左1星期 想轉食藥算
就咁停淨食藥o唔ok?

2000幾 我又想聽下

十年巴打想知d 咩?
我植m 字位,之前個post 問過大家意見植頭頂定m 位,之後發現自己梳好d 既話個頭頂可以遮到,同埋m位用左8個月minoxidil 都無用而且仲嚴重左,最後植m位
手術後有消炎止痛藥所以都唔痛,之後會教埋你點洗頭,傷口護理,日常生活有咩注意(e.g. 運動,飲食)
一星期後拆線,要4至6個月先有效果,醫生就話好成功,到時放相比大家睇
總括而言覺得呢間野都好細心周到(利申我唔係打手),不過真係唔平,希望一分錢 一分貨

總共比左幾錢?

有冇人做過日本aga脫髮治療技術?
保康絲日頭食定係夜晚瞓前食?

有無人知

有無人知

無分別
但最好定時
想問吓如果係醫生診斷過話係壓力問題而甩頭髮 就咁用minoxidil 5%同食Pantogar 有無用

有無得救
之前用左kirkland 5%半年,如果停用係未會脱髮變得更嚴重? 再耐啲會唔會正常翻?

有冇好轉

停用會惡化

之前用左半年,仲稀疏左,所以無用幾個月,睇下會唔會 正常翻。。。
今年25歲
額頭兩邊角位開始向後移,右面角位比較明顯啲,呢個位之前成日都生瘡,係唔係有關係?
老竇都有脫髮問題,不過額頭冇事,係由頭頂開始禿。
我咁嘅情況係未雄禿?
今日睇左醫生
確實係有雄禿
前面少少m 頭頂1-2期
我轉左洗頭水同搽5%1星期
佢話洗頭水無用 搽野食藥都要最少3個月先見效
我問佢 藥副作用方面 佢話係得1% 食完係硬唔起(唔實) 但停藥又會好番的
所以副作用方面我少左擔心
之後佢話 食藥都係減慢或者停左你掉髮既時間
會生番少少 但好似以前咁多就無咩可能
最後佢俾左一個月藥我 唔係保康c 但成份一樣
我諗住聽日開始食藥加搽5%
之後用完5%就想淨係食藥就算
希望有效啦

但仲有幾個問題想問巴打
佢配藥1個月300幾
如果我之前上網買係咪平好多 功效又一樣可以轉嗎?

同埋我搽5% 搽埋e支停好 定搽半年睇睇先?
因為我覺得好似淨食藥都ok
雖然知道唔係個個食藥都有效
真係好擔心

有冇好轉

停用會惡化

之前用左半年,仲稀疏左,所以無用幾個月,睇下會唔會 正常翻。。。

下 姐係搽藥仲停唔副掉 仲稀疏左
係咪真係雄禿?

2000幾 我又想聽下

十年巴打想知d 咩?

總共比左幾錢?

巴打做邊間
我仲有個問題
食藥係咪一定有狂脫期?搽藥有冇?
個狂脫期係幾耐左右?好誇張?
我仲有個問題

食藥無 搽藥先有
搽藥維持4-6星期度
我仲有個問題

食藥無 搽藥先有
搽藥維持4-6星期度

巴打 咁我想問 個狂脫期會持續幾耐?
我仲有個問題

食藥無 搽藥先有
搽藥維持4-6星期度

巴打 咁我想問 個狂脫期會持續幾耐?

4-6weeks

有冇好轉

停用會惡化

我本身岩岩用左1星期 想轉食藥算
就咁停淨食藥o唔ok?

但一般建議先外用 後內用

2000幾 我又想聽下

十年巴打想知d 咩?

總共比左幾錢?

你禿既幅度係??? 70k 都幾貴

有無人知

固定時間
建議上午
想問吓如果係醫生診斷過話係壓力問題而甩頭髮 就咁用minoxidil 5%同食Pantogar 有無用

個pattern 係點 ?
如果係地中海前額
今年25歲
額頭兩邊角位開始向後移,右面角位比較明顯啲,呢個位之前成日都生瘡,係唔係有關係?
老竇都有脫髮問題,不過額頭冇事,係由頭頂開始禿。
我咁嘅情況係未雄禿?

同生暗瘡冇關
今日睇左醫生
確實係有雄禿
前面少少m 頭頂1-2期
我轉左洗頭水同搽5%1星期
佢話洗頭水無用 搽野食藥都要最少3個月先見效
我問佢 藥副作用方面 佢話係得1% 食完係硬唔起(唔實) 但停藥又會好番的
所以副作用方面我少左擔心
之後佢話 食藥都係減慢或者停左你掉髮既時間
會生番少少 但好似以前咁多就無咩可能
最後佢俾左一個月藥我 唔係保康c 但成份一樣
我諗住聽日開始食藥加搽5%
之後用完5%就想淨係食藥就算
希望有效啦

但仲有幾個問題想問巴打
佢配藥1個月300幾
如果我之前上網買係咪平好多 功效又一樣可以轉嗎?

同埋我搽5% 搽埋e支停好 定搽半年睇睇先?
因為我覺得好似淨食藥都ok
雖然知道唔係個個食藥都有效
真係好擔心

搽半年先再食藥 假如唔嚴重

搽藥可以tg 我
水劑330~360
泡500~550 6個月份量
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞