脫髮救髮。食、買藥幫買、植髮織髮謬誤討論。你問我答(6)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
食藥同搽藥會唔會生返頭髮
我老豆,阿叔,大伯,同阿爺全部都有禿,所以由細到大都預咗自已會禿

以前就只係食下 d 黑芝麻,車厘子預防脫髮。到三十歲都仲覺得,仲有大把頭髮唔使驚啦。
直到上年有一次去 skydive,拍片後來睇番,M 字額得好勁
加上轉咗工壓力大,忽然頭頂好似稀疏咗好多
咁岩睇到十年巴第一個 post,認真睇完,斷定一定係雄禿

咁就食保記食到依家,都差唔多食咗一年
性慾無影響,性生活質素都好好
依家 M 字額唔多覺,頭頂無事

唔知係咪自已凝住,頭髮粗咗,髮襄大粒咗
未食藥之前天氣一潮濕,唔 gel 頭,頭頂 d 頭髮會好 "塔",好幼好軟
而家改善咗喎

巴打剩係食藥? 請問有冇搽埋藥

淨食藥預防雄禿
搽反而搽生鬚

淨食藥頭頂都生到頭髮?

專登為個頭開account
想求教各位巴打
睇左hair38
好hea咁睇 就話雄禿初期 開左保記
想問下其實我係屬第幾期
我應該食藥定搽野?
如果食保記 想問問會唔會影響驗身
黎緊會做政府工 怕食住保記會影響左驗身
同埋想問點解 我係最嚴重既係 前額位置 同埋左邊嚴重好多 我爬文大家都係髮線m 同轉位?
唔好意思問左好多 好擔心真係
已經再嚴重有植髮同keep 食保記
利申 : 唉 2x歲咋屌

你文職定紀律部隊
文職實無事
過來人驗過2次
有冇人試過返大陸植髮?效果如何?
24歲仔 甩得都幾嚴重 頭頂有一忽都無乜頭髮了
髮線都高 但可以靠髮型幫手 只要止住繼續M字
爬左好耐文 無人整合資料東一忽西一忽睇得有d辛苦
想集中問幾個問題

1. 首先點樣入手?
諗住開始用Minoxidil 5% 同 食保記
前者Krikland要上網訂?Regaine 可以直接香港買 但聽巴打講廢?
後者係藥房直接買?有巴打話要醫生紙,但有啲話唔理你?

2. 如果用後無效點算?
用後係咪大概半年會見到效果?如果一路無效既 係咪只剩植髮一途?

3. 日常生活保養
巴打有無生活習慣上既建議 幫到手護髮?係咪都係早d訓 做運動 飲食均衡?打J係咪真係有影響

想求教各位巴打
睇左hair38
想問下其實我係屬第幾期
我應該食藥定搽野?
同埋想問點解 我係最嚴重既係 前額位置 同埋左邊嚴重好多 我爬文大家都係髮線m 同轉位?

你文職定紀律部隊
文職實無事
過來人驗過2次

紀律部隊呀
好矛盾 唔想因爲無頭髮無左份工
但追完post又覺得遲食一日就救少一條咁
想集中問幾個問題

1. 首先點樣入手?
前者Krikland要上網訂?Regaine 可以直接香港買 但聽巴打講廢?

用後係咪大概半年會見到效果?如果一路無效既 係咪只剩植髮一途?

3. 日常生活保養
巴打有無生活習慣上既建議 幫到手護髮?係咪都係早d訓 做運動 飲食均衡?打J係咪真係有影響

1. 保康絲正常係要醫生處方既藥物
但係有d唔駛都會比你

2. 用完無效係咩意思
你諗住生番晒基本上無可能
保你唔繼續脫已經好
想生番脫既位你預左去做植髮
植完都要食藥保你未脫果d

3. 我覺得得早訓有d用
同埋我想分享下,響 amazon 買過 kirkland minoxidil 5%
但唔係搽頭皮,係搽響塊臉度,生鬚
早晚一次,結果真係新生到好多鬚

搽左幾耐? 我頭同的水下巴都有搽

響下巴,本身有鬚位置附近係擴散咗
的水,鬢角位,半年以上先有明顥 d 嘅汗毛仔見到

外國好多人咁玩

我堅信真係有效
不過要持之以恆,有時都幾麻煩

鬚的話,搽完生左之後唔搽會否甩返

anyone can answer me ??

睇完又想試下用
但會唔會有咩副作用
想集中問幾個問題

1. 首先點樣入手?

3. 日常生活保養

1. 保康絲正常係要醫生處方既藥物
但係有d唔駛都會比你

2. 用完無效係咩意思
你諗住生番晒基本上無可能
保你唔繼續脫已經好
想生番脫既位你預左去做植髮
植完都要食藥保你未脫果d

3. 我覺得得早訓有d用

去左幾間藥房都要有醫生紙先買得
想問下係咪只要成份相同既副廠野就得?
定係只推薦咩印保 韓保?印韓保又可以係邊買?爬左好耐都無人講

仲有 巴打們話5% minoxidil最推薦係上網買Krikland 唔好買萬寧有果隻倍健?仲有隻Rogaine 但都係要上網買(雖然都係5% mino)

停止惡化我知 但都有一定生髮效果?...呢度巴打好多都話多左髮量 咁當然唔係話變返細路咁 只係想無咁明顯姐
想問下食fin有冇一種副作用係生暗倉,有啲位好耐都唔退想知關唔關事...
我自己就一星期食一粒保記 ,so far 都ok

一星期先一粒

其實我唔覺有唔同, 我已經食左有十年,不過始終係藥物,所以唔想成日食

一星期先一粒

其實我唔覺有唔同, 我已經食左有十年,不過始終係藥物,所以唔想成日食

巴打 而十年情況如何
髮量有冇比十年前多

一星期先一粒

巴打 而十年情況如何
髮量有冇比十年前多

其實係keep 住, 會多左d , 但你唔好諗住會返到以前咁,所以要早期食,去到好後期,食黎都冇用

一星期先一粒

巴打 而十年情況如何
髮量有冇比十年前多

其實係keep 住, 會多左d , 但你唔好諗住會返到以前咁,所以要早期食,去到好後期,食黎都冇用

Keep到十年都算係咁啦

搽左幾耐? 我頭同的水下巴都有搽

響下巴,本身有鬚位置附近係擴散咗
的水,鬢角位,半年以上先有明顥 d 嘅汗毛仔見到

外國好多人咁玩

我堅信真係有效
不過要持之以恆,有時都幾麻煩

鬚的話,搽完生左之後唔搽會否甩返

anyone can answer me ??

唔肯定

想求教各位巴打
睇左hair38
想問下其實我係屬第幾期
我應該食藥定搽野?

唔會影響驗身
照食藥搽藥啦
唔跟住會甩晒
我老豆,阿叔,大伯,同阿爺全部都有禿,所以由細到大都預咗自已會禿

以前就只係食下 d 黑芝麻,車厘子預防脫髮。到三十歲都仲覺得,仲有大把頭髮唔使驚啦。
直到上年有一次去 skydive,拍片後來睇番,M 字額得好勁

未食藥之前天氣一潮濕,唔 gel 頭,頭頂 d 頭髮會好 "塔",好幼好軟
而家改善咗喎

淨食藥預防雄禿
搽反而搽生鬚

淨食藥頭頂都生到頭髮?

生到

而家改善咗喎

淨食藥預防雄禿
搽反而搽生鬚

淨食藥頭頂都生到頭髮?

生到

想問 如果食+搽到一定程度後
停mino 只食藥 會唔會一樣反彈?
許多人踏入某個年齡階段,脫髮便會成為其中一個最令他們思緒煩躁的問題。南韓科學團隊近期發現,導致脫髮的原因在於一種擾亂基因表現的複雜蛋白質組合。團隊主管崔康烈(Choi Kang Yeol,音譯)於是對症下藥研發試驗性的物質,上月更通過於老鼠身上的實驗,找出治療方法,有望成為「光頭一族」的救星。

是次研究由南韓政府科學技術部門資助,並由延世大學教授團隊領導。團隊表示,早前在部分動物體內發現「CXXC5」蛋白質與一些雜亂無章的蛋白質互相綑綁,它們會中斷Wnt訊息傳遞路徑,從而影響毛囊生長及再生程序。

就着這突破性的發現,崔康烈偕其夥伴研發全新的生物化學物質「PTD-DBM」,以防CXXC5與其他雜亂蛋白質連結。他們早前在老鼠身上進行為期28天的實驗(圖2),將物質塗上老鼠表皮,發現老鼠的毛囊果然明顯增加。研究結果已獲刊登於皮膚病學醫學期刊。

崔康烈指出,日後應用新研發物質的治療不但可以令毛髮再生,更有助加快生長速度;同時,治療有望助受損皮膚組織重生。
http://hk.on.cc/int/bkn/cnt/news/20171124/mobile/bknint-20171124132624592-1124_17011_001.html

而家改善咗喎

淨食藥預防雄禿
搽反而搽生鬚

淨食藥頭頂都生到頭髮?

生到

只係揸藥都ok,用d去dht 洗頭水(唔洗好貴),飲食小心d,半年有好轉

而家改善咗喎

淨食藥預防雄禿
搽反而搽生鬚

淨食藥頭頂都生到頭髮?

生到

只係揸藥都ok,用d去dht 洗頭水(唔洗好貴),飲食小心d,半年有好轉

懷疑之前頭油太多,但都生唔到中學果時咁濃密
想問十年爸打,用ketoconazole shampoos 有無證據有幫助,想試下
利申食同搽都有用緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞