[NBA][班馬好低效 chet好高效] 23-24 斑馬刺圍爐專區 6

1001 回覆
2 Like 6 Dislike
十八連敗嗰期大把人屌晒鬼
有pop真係馬刺之福,仲有manu整車佬間唔中傳承
真!依種文化真係馬刺先見到,希望Pop 退休後都仲keep 到
其實好簡單 所有打過NBA嘅人都喺度話好彩係馬刺抽中班馬
反而係成班唔識打波喺度鳩噏
補習佬都喺度扮專家亂咁噏就知咩事啦 更何況嗰啲波都唔睇專門嘈交嘅人 慶幸係呢啲人睇足球比籃球多
其實會唔會係好彩班馬比馬刺揀到
如果比火箭黃蜂果啲唔識養既抽到可能已經打到傷左
強如lbj都要第三年先入到Playoffs
NBA隊養人有幾多隊好過馬刺

Btw叫我PG 練得成就變Odom
而家刺都冇野輸 試下冇壞
馬刺依60幾場練斑馬真係循序漸進咁練佢,先打4號位唔駛咁易傷,再由限制上陣時間等佢慢慢適應節奏強度,適應左先俾佢打長d 同b2b,我相信依個plan 去到最後step 可能預要1季時間,只係斑馬太勁,用左一半時間已經完全適應可以去到last step.

p.s. 本身我睇唔明你last 果段,再望下個名笑左😂
但你睇返依十年除左Leonard之外馬刺係無咩養球星實積(因為Duncan未退休抽唔到頭段波仔)。就算上一個叫近星既都算Murray ,但有睇都知佢打法問題都唔少,其他養得出黎係尾段pick既實用role player 。
特別到DDR+LA時代兩個都算球星夾出黎打唔到都比人質疑左好耐,講波波唔識用星
其實Sochan打pg 暑假時呢度都有人講會試
我覺得試左廿場唔得去轉都係正常合理
最意外係班馬適應速度比想像中快
Agree 就算講真養leonard都係訓練到佢穩定中距走戰術 個人覺得佢真係再上一個level係去速龍瘋狂單打練番黎 所以刺練左好多靚既role player出黎 不過係冇練到巨星出黎既history
雖則sochan打PG位依個實驗失敗,但佢用打PG個打法去返4號位係出奇地match到成隊波,我都唔知叫實驗成功定失敗同佢搵返上年比人讚好耐既無球走位,係斑馬比人包夾個陣做到戰術以外既解法。
一定好事 最少比wright蛇知道現階段係要一個正統PG 等暑假先解決呢個問題
你有你睇法 我有我睇法
但我覺得馬刺練唔到球星 好主要既一部分係佢過往籤位都唔高
Year	League	Round	Pick	Player
2023	NBA	1	1	Victor Wembanyama	Metropolitans 92 (France)
2022	NBA	1	9	Jeremy Sochan	Baylor
2022	NBA	1	20	Malaki Branham	Ohio State
2022	NBA	1	25	Blake Wesley	Notre Dame
2021	NBA	1	12	Joshua Primo	Alabama
2020	NBA	1	11	Devin Vassell	Florida State
2019	NBA	1	19	Luka Šamanić	Olimpija Ljubljana
2019	NBA	1	29	Keldon Johnson	Kentucky
2018	NBA	1	18	Lonnie Walker	University of Miami
2017	NBA	1	29	Derrick White	University of Colorado
2016	NBA	1	29	Dejounte Murray	University of Washington
2015	NBA	1	26	Nikola Milutinov	Partizan Belgrade (Serbia)
2014	NBA	1	30	Kyle Anderson	University of California, Los Angeles
2013	NBA	1	28	Livio Jean-Charles	ASVEL Basket (France)

最近10年大部分都係低順位 以住每屆選秀最後真係變到SS級大部分都係前5順位 所以馬刺一直都係靠爛籤過活, 先唔好講練星先 練到用到都唔易

反而我印象中唔少係刺打得起 一離開左刺無耐就沉

另外算係星級既DDR上季爆發 打出第2春 其實刺都係功不可沒 佢真係打刺果幾年脫變 所以先有之後第二春
唔好再贏了 首抽緊要
牙馬
斑馬有啲累
第三節唔係球王同雞哥有貨交
真係俾對面兩件hot hand炒咗 禁區根本守唔到
俾火箭兩件肉柱壓住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞