PS5 機主討論區 (88)新版PS5 (Slim) 12月20日發售

988 回覆
10 Like 4 Dislike
有得換 折左嘅pulse 3d都似都幾抵玩
有冇邊度有現貨?
啱啱打去吉之島話有貨,個職員話唔知係唔係你所講嘅瘦版
1010 買平一舊,瘦板
點樣先有得平一舊?
SIE 衣家都逼緊第一方控制budget 同連Insomniac 都話整一隻3A 既錢可以整3隻2A , 希望之後多啲有創意既2A games 玩
罪大自己攞嚟,整電影game 麻 最好笑係歐美studio學人整(live service)課金,結果全部炒車 係人都知課金最撚搵錢就係抽電子雞,但係歐美班友又要政治正確點玩丫, 睇下人地支那,抄完你日本仔之後出完一隻又一隻
Price深之都$3480 ps5 silm光碟版信得過?
使唔使食骨?行定水?
豐澤網上店check out唔到係咪正常
去到吉之島所謂3780$原來係厚版
其實全世界大作都係燒錢架啦, 有乜攞唔攞嚟
唔通大廠唔出大作啊, 淨係出細budgets驚啊?
咁我寧願佢出多d單機games, 好過出live service
佢d 3A 已經貴過拍套戲,全部都係一套路,仲要玩政治正確,坦白講完全唔係我杯茶,雖然我都唔會特別用PS去玩課金game,但如果你要我揀歐美猩猩或者係電子雞,我肯定錢全部掉落電子雞度
Spider-Man 2 好似已經貴過拍最新果隻電影Spider-Man
終於買到ps5 slim
Miss左black friday PSN優惠
通常幾時會再特價?
咁呢個係全部大廠都要面對既問題黎架啦, 係咪全世界都唔開發大作?
Spider-man, uncharted, 對馬, 戰神咁都叫全部一套路?
Sony係有政治正確, 但都唔係隻隻tlou 2咁啦
咩抽電子雞更加劣質幾皮, 仲好拎黎講, 課金games就唔一套路?
呢d單機大作係佢自己強項, 點解唔出? 唔通要放棄自己優勢
用小品去同其他廠大作鬥? 聽你地咁做sony就真係執得
我冇叫罪大唔好做3A , 只係好反感佢近年清一色嘅電影game ,上面講幾隻game 個present 都係係接近睇戲,完全係為左幫自己宣傳本家電影。仲有我本身都唔鐘意課金game,但唔代表我要支持你罪大歐美嘅SJW。 最後,公司係睇數食飯,佢而家要裁員同減budget即係佢都知自己長遠咁樣係唔得嘅。
如果投資得嚟係賺得返咪ok , 問題係佢而家直頭要bundle pack 咁送出去谷條數出嚟,為左跑marvel 條數
唔明點電影games, 以上幾隻玩法完全唔同
定係播片講故事就電影games? 咁大部分大作都係, 唔淨係sony獨佔
我既理解睇多過玩先叫係: FF16, Detroit, Alan Wake 2
唔係講播片,係講緊成個present 手法, FF16 正正就係太脫離RPG 本質( 經費全部喺召喚獸大戰度,冇錯真係好似睇戲咁,但其他野大量不足,RPG 最基本玩角色去戰鬥都冇,所以咪賣唔上去)

我係FF粉,舊年直接係SE 日本官網訂collector ,再買多隻digital copy 玩day 1 , 但我都係覺得12好玩過16好多
個present手法有乜問題? 電影式講故事基本上已經係大作主流黎架啦
只要唔好睇多過玩咪得, 就連Balur's Gate 3呢d crpg都多左電影式演出
除非係魂系咁賣世界觀, Starfield咁賣懷舊既games
定係你覺得要好似舊jrpg, crpg咁企定定睇字會好d?
即係你自己都認同而家3A 全部電影式present , 依樣就係問題所在,坦白講我就係唔滿意依樣野,調返轉問點解一定要用電影式present? 因為(歐美)市場大眾接受所以就做落去? 舊時罪大好多IP 都唔係咁,點解變咗歐美揸旗之後就變成咁?

我自己唔介意玩舊RPG ,但理解市場唔會接受

我相信而家由日本人揸旗,公司方向應該會改變
Nier, P5, 人中, FF7, RE呢d唔電影式?
你睇下由P4>P5電影式左幾多?
就連zelda呢d咁都多好多演出啦
根本唔關歐美定日本事, 呢個係遊戲進展既正常過程
只係細budget既日系games進展慢d, 偷雞位多d姐
畫面越進步, 講故事就必然越傾向電影式
見到d人咁真但無表情無動作咁講故事都打動唔到E家既人啦
以前zelda既講故事既方式做唔做到呢種感動先?
你睇下隻緋紅結繫都俾人屌ppt故事
PPT故事其實無問題,只係玩家胃口越嚟越大。 最後都係一句,我個人係唔認同將budget 全部放喺畫面上面,Zelda 就算唔睇故事本身就大把野可以玩,可以自己不停去砌嘢同探索。我本身都玩咗成200個鐘,同期FF16 俾盡都係80個鐘,重要已經係2週目
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞