PS5 機主討論區 (88)新版PS5 (Slim) 12月20日發售

988 回覆
10 Like 4 Dislike
唔係 跟IFRS15, 個service 要 delivered 先可以入revenue
其他會落deferred income(liability)
曾經有影響力嘅
市場同自由度都曾經一度地高
當年好多日本廠(SE、Bandai) 貪香港環境,文化,政治等因素同日本接近
而又可以接觸海外
特別响香港設立亞太區總部

我記得有一個時間嘅SONY HK 真係有影響力返去日本
唔似得而家小貓三四隻
如果講香港同日本公司聯繫80年代至90年頭就真係最強,當時係最多日本公司係香港,有啲大公司直頭喺香港買廠買屋,香港社員都會每年過日本匯報,2000年以後中資開始進場,之後變成點大家有眼睇
講到明現有第一方IP 24/25財年唔會有新作出
冇game好玩 訂PS+只係同訂netflix一樣好似好多野玩 但係一個都唔鐘意
無第一方 但有第二方
罪大講過今年會以3廠作品為主力。其實由ps1 開始都係同3廠合作齊打造IP,FF7 , MGS , BIO 全部都係PS1 開始 唔知點解鬼佬好似好執着第一方, 自問有冇第一方都無所謂,有想玩嘅game 就得,而家日日刷relink , 出去拜年直頭用Portal 開住auto 刷礦, 2月尾又FF7 , 3月浪人,4月stellar blade
因為大家都知唔可以太倚賴第三方 三廠做生意講求利益 邊個出得起錢就可以傾獨佔 不過今年其實都多二廠嘢 Helldiver 浪人 星刃 寂靜嶺
Sony話PS5個life cycle已經係屬於後期
唔通暗示準備出新機
大家都預計年底左右出Pro吧
其實罪大近年自家作全部3A ,需要大量時間同資源去完成,好難每年都有貨交,除非將資源分散少少去做規模細啲嘅作品,而家用3廠(或者2廠) 去彌補空窗期都係罪大嘅戰略一環
通常7年一代,起碼仲有三至四年先PS6 ,舊年爆料流出2028 下代主機,時間上非常吻合
https://x.com/PlayStation/status/1757804490936209666?s=20

今個月居然上PS4, 5 玩到嘅tales 但我更加想佢上返當年ps ps2 嗰堆神作,作為多年tales 粉嘅雖然全部都有同爆機。
我會視為谷硬件嘅意思
AC
決定下個post副題:錢我大把,我依家要Portal呀!
買水咪得
英國二手Portal £270
傻的嗎
Outer world 幾次平都忍咗手
水貨貴500UP+無保 不過早買早享受
我衣家在大阪都見唔到有portal 賣
Steam deck 個remote play 唔知點解連唔到屋企部PS5 , 反而iPad 連到
我可以解釋多少少訂閱制的收入係點計
學你講simplify 個case 2023年1月1號一炮過買5年500蚊

你買個一刻公司會收到500,會計黎講就要
Debit Cash $500 (asset)
Credit Deferred income $500(liability)

入liability的原因係因為間公司收左你錢,但仲未比service 你,所以理論上佢仲差緊你野

到一年過左,就可以按比例recognise 返做income
Debit Deferred income $100
Credit Revenue $100

要5年之後先可以將成舊錢recognise 做佢自己的income
呢啲唔係財技,係會計準則就要咁做
你一野入帳係做錯數,唔會過到audit
thanks
通常呢句用係有錢都買唔到
套用ps應該係ps5 pro 或psv2
睇黎師兄係同行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞