PS5 機主討論區 (88)新版PS5 (Slim) 12月20日發售

988 回覆
10 Like 4 Dislike
想知
星期五先叉盒podcast, 唔知可唔可以捱到星期五先開新po
ps5會唔會show 自己睇緊咩?
驚俾人知我睇緊av
算啦,咪鬼係po topic挑釁對面
冇新聞冇人講Xb 實得
係連登講對面根本就炒唔起話題 嘥氣
罪大Q3

蜘蛛男過左1000萬 (截至2月4號)

PSN 每月active user 去到1億2300萬

PS5 出貨5480 萬,但預計無法到達今個年度2500萬部目標

Digital game 佔66%銷售

成堆game 2月出都咁悲觀,睇黎真係唔落觀
啲人又話Cut晒PS+嘅 不跌反升喎
大把人未夠期點cut 呀?
我最近用串流ps4, 5 game 都成日連唔到或者畫質突然下降, 明顯係多咗人用,尤其DS2 條trailer 發佈後,我串流DS 1 check 下野成日error BIO 就好d 。
講緊Network Service嗰度喎 收入增加咗點會關未Cut事吖 定你想講啲人唔記得閂自動續?
串流除左認證果下,其他時間應該p2p唔關psn server事?
我意思係有班人打算唔續,睇多一兩個quarter,黎緊應該會反映佢加價帶來既影響。
其實一直唔知佢個數點計
eg我係2022年一野續到2027年,簡單計當每年$100共俾左$500,呢$500唔知佢會分開個pool再按年入帳,定一次過計收入
當你開始串流連線時首先佢會睇下有冇位俾你,有位就會連到去server ( assign 一部虛擬PS5俾你, 類似Remote play咁) ,你要一直連住佢server( 部虛擬PS5) 先玩到,同時run 4K 畫面係會需要大量數據, server如果同時太多人用應該負荷唔到個網絡流量,所以會畫質下降,甚至斷線 而家夜晚八九點通常都連唔到,去到夜晚兩三點就冇問題

(我估計亦同palworld 令到日本網絡負荷大幅增加有關,其實最近日本夜晚網絡好慢,我經日本連住嘅blue protocol 都慢到仆街,去到日本1點就正常返)
我就估係一次過嘅 佢唔係Netflix嗰種段月扣數 係一次過畀晒
三年前買唔到PS5已經全連登話轉會啦
PS+ 變咗有線點都Cut唔到咩?
啲人接受唔到自己個影響力咁低 抵制無效
如果識玩財技,應該落另一個pool收息,定期撥返落去當果季訂,等條常數keep住run靚仔

但一野過入帳可以推高果年花紅
sor get錯左以為你講remote play
其實香港市場咁細,真係睇到自己咁高以為自己咁有影響力 ? 我唔係齋講PS,係講緊所有香港嘅商業銷售

( 肯投資落香港根本就只係為咗國內市場)
香港只係做畀大陸嘅後門嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞