咒術迴戰 (56)永遠懷念孤身漢化巴打 - 荃灣迪布尼

1001 回覆
23 Like 4 Dislike
以後最強討論除咗琦玉 行運超人可以加埋宿狗了空間斬 次元斬 劇情斬 讀者啲理智線都斬斷晒
遲d斬埋時間玩時光倒流
呢樣野竟然係話想改就改到
即係話宿既術式而唔係斬
而係斬嘅呢一個概念
所以可以突破物理
超越三維空間

Buff到咁有咩可以講
痴線 咁多個角色死左都無可惜
依套野就算你地話五条死得柒
佢都打得好過run please
死咪死 但我純粹係話佢又唔係爆頭
旁白講左佢死 轉個頭咪又彈番出離
話自己學識左新招 次次都係睇佢劇情反轉嫁啦
真係唔明有乜好批評 d劇情咁普通 你睇番run please la
可以入fate
唔撚睇了,fk 芥見
有咩叫術傻開對肅正防禦啦
已經準備好
點同金木比人斬開幾次都唔死
到底點解可以斬世界
以前啲亂加設定鳩殺角色其實不嬲都有人屌架
多得啲死忠幫佢死兜爛兜
搞到佢以為自己鳩畫等於大膽進取有人buy,咪變本加厲囉
最諗唔明反而係責編點解咁都俾佢過
啱呀,一日未結局一日都唔一定死,有先例,作者想點就點
可能反轉要多啲時間,俾其他人削弱下宿儺,之後再復活反cup又得,真係寫佢死又得,睇下作者使唔使收刀片囉
cls
3輪
佢話斬咗你存在果頁漫畫都冇咁嬲
多餘 日下部夠話贏了

根本逆轉緊 呢集標題都講向南

等鹿師傅輸完, 就五條 真最後一戰 ,打完退場
你有玩開fgo反而會明
我接受不了的不是五條輸,甚至是五條死。五條悟不是為某個粉絲、或某個粉絲群體服務的,他不過是為《咒術回戰》這整部作品服務的角色之一。如果劇情有需要,讓五條悟下線完全在合理之中。

但這一切的前提,是五條死的真的有意義和價值,而不是單純為了虎杖鋪路,因為少年漫里正方最強vs反方最強,結果正方最強死掉、以此來讓男主獲得突破的套路真的是老中老,現在又是爛中爛了。

同時,對於五條的死,還涉及到一個問題。回到我最開始說的,我不是接受不了五條悟的死亡,但是這一話在五條死之前的鋪墊以及情緒渲染可以說為零。

七海在被真人殺掉之前有一段很長的內心獨白,那段獨白直接把故事的悲壯氛圍拉滿,從而使得七海的死足以帶給讀者極大的心理震撼。

但反觀這一話對五條的處理,上一話直到末尾都是五條的高光,這一話卻突然轉入回憶殺、然後從回憶出來就是五條被腰斬的畫面?芥見你甚至不把宿儺斬擊五條的過程放出來?

就好像你在試卷發下來前對答案,發現自己選擇全對,以為自己要考高分了,結果試卷放下來才發現連及格都沒拿到一樣。從五條高光到五條下線這段過程處理地太快、太倉促了,過程太短、什麽都沒講清就直接放結果,致使情緒上的割裂感和斷崖感極其嚴重,所以我認為,這一段是我認為這一話處理地最爛的地方。

不過,這一話也並非全都一無是處,至少在最後五條剛剛確認下線,下一秒“雷神”鹿紫雲一一個大胯頁從空中降臨戰場,這一段在情緒上的處理使得緊張感和連續感再次拉滿,同時也提高了讀者對下一場死鬥的期待,這種一波未平一波又起的處理又很不錯。

綜合來說,這話雖然不是全都一無是處,但作為本話最高潮的五條悟下線卻處理得如此草率,還是很難不讓讀者對這一話和芥見下下豎中指。希望這麽草率的處理,是因為五條還有轉機,而不是真的就此下線。而如若不是這樣,那麽芥見你就真的沒有理由再讓讀者粉絲為你開脫了。

呢邊post多次,b站睇到覺得屌得幾岩個割裂感大到好似中間少左幾集咁
個人唔死個人設都死撚咗
嚴重懷疑芥見條賤人會話55555係為咗保護學生唔受次元斬所以自己食咗。。。。。
即係宿係低b仔 睇住五條慢慢反轉都唔尾刀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞