咒術迴戰 (56)永遠懷念孤身漢化巴打 - 荃灣迪布尼

1001 回覆
23 Like 4 Dislike
老師要變西索了
下體發光
岩呀,巨人你要用兵長黎比
真心想睇佢點寫落去
黎緊動畫銷量
仲有隻家用機game+手機game 應該都仆街
你都假設晒劇情之後點發展我都唔會覺得有問題
將來既野我唔知呀
我淨係知今集班55555教徙好肉酸
睇到後尾真係慢慢忘記左6眼個設定
好似純粹提高咒力效率去用無下限咁
唔洗咁認真,
作者反正都係靠吹

變咒物,連開領域,空間斬,宿儺都係望一次就識
作者buff宿儺到呢個地步,我已經當套野係笑話睇,睇其他人可以點樣同宿儺對打

到低係debuff宿儺,定係buff主角群
六眼同無下限使用者都避唔開擋唔到既次元斬,主角班傻仔可以點打
一諗到依一話動畫化實會睇唔落眼
你咁講 可能2.5最後都將自己變做咒物鹿就死個陣就插usb受肉復活
5555都要輸
其他廢柴其實唔洗曬時間
果個鹿咩雲憑咩覺得自己夠打
雖然係好好笑
但真正既小丑其實係觀眾
有張圖係虎仗 未落地已經斬開左兩半
咪係囉,作者再肉酸既故事,再鳩畫,你都會接受,係你既事
咁就又做咩唔接受人地對個作者既劇情合理性有要求呢

咁上集唔用次元斬,同埋六眼都睇唔見次元斬既喚起

寫到個故事有bug,係邊個肉酸

當然,你都可以話有bug你都唔覺得有問題
如果魔虛羅真係爆左
個身體羅返都冇撚用
十影已經得返滿象未爆

宿成為最大贏家
其實唔駛救惠都得啦 十影廢左 自己本身又中無量
出番黎可能變弱智
然後上一集又係到補設定講 出乜招都會有咒力喚起之類6眼就盲既4眼最強

重有今次一野斬就斬斷身體,之前領域必中個陣就斬頸都無事
琴日我都講左可以點鳩寫

日下部:竟然用停止之力,停止了自己的死亡,再用赫,反彈走自己的傷害。
55555:我跟死亡的距離,可是無限喔
不如你真係定義到係bug先講成件事係鳩畫
惠從五次無量空處既無限資訊當中中,成功學識左取回自己既身體,再用新術式收宿儺入影入面封印

下集就出場反cup
得啦得啦 知你太得閒冇野做特登扮個傻閪karen咁唱反調想引人屌人 引人發火

去cc台 波台算啦你

芥見畫得好好 勁撚精彩
55555死得好合理
條撚樣咁反社會人格應該無咁正路

我買 4. 叉開去講其他野吊你癮(eg假油無啦啦又去見高官)
虎杖終於要修得羅漢正果啦
最強係作者
大佬
上連登討論下都要睇左風向先敢講野咩
人多都唔駛咁惡一言堂係咪呀
傻閪
台仔5月時已經咁樣預言,但係佢都唔會估到五條悟死唔係要噁心一下宿儺,係噁心班讀者

爺爺說過,人要【正確的死亡】這是虎杖從第一集第一回就掛在嘴邊的座右銘。

正確的死亡,這只是中二少年的一種人生體悟,但是還有一個更通俗的說法,那就是【成佛】。我很不想在動漫版解說【成佛】跟【往生極樂】以及【穢土轉生】這三個不同時代的日本死亡觀,但是很明顯的,傻傻的中二少年虎杖似乎搞錯了【成佛】與【修佛】的概念...

從第一話到現在,虎杖的所有遭遇、歷練,不知道是作者故意安排,虎杖的所有遭遇恰恰是佛教修行中的【身念住】法門,入出息、正息、正知、厭惡作意、界作意、九墓地(九相圖),而且還是按順序的,偏偏自己就卡了個比九相圖更糟糕的第十相【妄相】魔障,這是巧合?還是芥見老師蹭佛教詞彙蹭到走火入魔,若果不是巧合,而是刻意安排的話,那我可以完全預測虎杖接下來會遇到的遭遇:

1.脹相會死,死前求虎杖把自己吃了,搞個十兄弟體內大團圓。

2.五條悟會死,死前還要噁心一下宿儺,把自己化身咒物給虎杖吃了。

3.領域展開。(不是【成住壞滅】就是【四大皆空】)

4.來吧宿儺,拳拳到肉的肉搏吧,在我的領域中,所有人都是天與咒縛的狀態,無論多強大的咒力都只會成為這座死鬥場領域的外殼。(舒展筋骨)

5.伏黑惠住進ICU,大概剩一口氣的那種重傷...

雖然我知道芥見老師很愛蹭佛教詞彙,但是這種蹭法有點過於離奇,特別是虎杖遇到真人、遇見脹相、得知身世,幾乎已經完成了不淨觀中的所有修行,觀自身、觀他身、觀不淨,實在巧合得過於離奇,然後回頭再重追一遍之後,虎杖所有登場篇章以及遭遇,媽咧,這哪是咒術師?根本就是在修佛啊!別人都外道,就你在修羅漢正果?哪裡怪怪的!這伏筆埋很長喔?

啊,好像也沒啥不對,畢竟禪宗少林也是群揍術師,合理了,一切合理了...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞